Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ekskluzivno za RTL

Prvi čovjek tvrtke koja proizvodi Rafale: 'Očekujte da ćete ih koristiti najmanje 30 godina'

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše

A tijekom dana eklsuzivno smo razgovarali i s predsjednikom Uprave tvrtke koja proizvodi Rafale. Komentirao je što za francusku industriju znači hrvatska kupnja aviona. 

''Mislim da je to dio političkih odnosa između Hrvatske i Francuske u okviru Europske unije. Hrvatska je potpuno integrirana u Uniju i odnosi između dviju zemalja su izrazito jaki. Zato postoji želja i volja za osnaživanjem strategije'', rekao je Eric Trappier, predsjednik Uprave Dassault Aviationa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Za Francuze je važno da prošire broj Rafalea koji lete, tako da će odnos između francuskog i hrvatskog zrakoplovstva biti  prilika za to'', dodao je Trappier.

Hrvatska će pribaviti 12 rabljenih višenamjenskih borbenih zrakoplova. Trappier je pojasnio kako trajanje uključuje ono koliko se avion koriste u operacijama. 

''Koriste se rabljeni zrakoplovi iz francuskog zrakoplovstva, ali broj godina će biti priličan broj. Ovisit će o broju letova i slično. Ali, najmanje što možete očekivati je da ćete ih koristiti idućih 30 godina'', kazao je Trappier.

Vezana vijest

Emmanuel Macron

Paket koji će Hrvatska kupiti je kompletan, uvjerava Trappier. Zrakoplov će imati radar, protumjere, računala i ostalo. U paketu dolazi i paket naoružanja i paket potpore, kao bi zrakoplov letio i rezervne dijelove. Uključen je i inicijalni trening, pojasnio je Trappier. On se djelomično odvija s francuskim zrakoplovstvom, a djelomično sa Dassaultom.

''Oni mogu održavati opremu i sve što je potrebno za potporu zrakoplovima u budućim operacijama'', rekao je Trappier. 

Hrvatski su piloti navikli letjeti ruskim MIG-ovima, Trappier smatra da će sada za pilote biti lakše jer se radi o modernom zrakoplovu sa sustavom kontrole leta koji pilotu pomaže da motri i nadzire letjelicu.

''Ono što će biti novo jest sam sustav. Broj senzora, mogućnosti EW radara, koji daje uvid u taktičku situaciju. To će biti važno na razini zračnih snaga i pilota da integriraju sve te nove mogućnosti, u usporedbi s MIG-ovima 21'', komentirao je Trappier. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!