Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NAKON 30 GODINA

1991. je zarobljen dok je tone oružja dopremao u Hrvatsku avionom, za Direkt govori o tome i o ulozi Manolića

'Bio sam spreman umrijeti u Beogradu', kaže danas, sretan i ponosan što ga je predsjednik Zoran Milanović odlikovao za djela od prije 30 godina

Anton Kikaš, koji je prije 30 godina u Hrvatsku dopremio avion s 18 tona oružja, a kojeg zovu i ikonom dijaspore, sada ima Red kneza Domagoja s ogrlicom. Odlikovan je zbog hrabrosti i junaštva koje je pokazao u Domovinskom ratu.

Filmska je to priča nalik nijednoj drugoj. Kikaš je skupio novac od iseljenika, kupio oružje u Južnoj Africi i onda avionom iz Ugande stigao u Europu. Ali, avion su presreli MIG-ovi, Kikaš je uhićen na Plesu pa proveo tri mjeseca u beogradskom zatvoru. Danas je gostovao u RTL Direktu s Mojmirom Pastorčić

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kaže kako odlikovanje ne može biti ljepši poklon i to pogotovo na 30. obljetnicu kada je izašao iz zatočeništva i ugledao svjetlo dana.

Upitan je li iznenađen što mu ga je dodijelio predsjednik Zoran Milanović ističe kako je ideju začela Matica Hrvatska te je njoj zahvalan, a što se tiče priča da ga Tuđman nije htio odlikovati, navodi kako su priče bile takve da se tvrdilo da je peterostruki agent. 

Je li peterostruki agent, dodaje, ne može otkriti. 

"Jedan tjednik je bjavio da nisam dobio odličje jer sam dvostruki, ali ako čitate tekst onda vidite da je Tuđman rekao da sam peterostruki agent. Meni je krivo jer su u naslovnici stavili dvostruki, a u tekst peterostruki. Biti peterostuki, to je nešto...", navodi. 

Vezana vijest

Plenković

Prisjetio se za RTL Direkt i događaja prije 30 godina, a vjeruje da je bio izdan jer, kaže, pronašao je pilota kojeg su probudili i dali mu upute to jutro. 

"U 5 ujutro prije slijetanja probudili su dvojicu pilota i dali naputak da spuste u Zagreb, a ne Ljubljanu. U protivnom su tražili da nas sruše", ističe.

"Mi smo locirali pilota 23 godine kasnije koji je vozio avion i on je u filmu 'Nisam se bojao umrijeti' rekao da je pogriješio", navodi Kikaš. 

Priznaje i da se tada nije bojao umrijeti. "Kada smo sletjeli na zagrebačku pistu, kada sam vidio cijevi uperene u kabinu i kada sam čuo dvojicu vojnika koji se svađaju koji će nas ukokati ja sam se pomirio sa smrću. Kada se pomirite onda se ne bojite. I kada su mi lomili rebra nije mi uopće bilo bolno jer sam bio spreman umrijeti", zaključuje. 

Vezana vijest

eric trappier

U beogradskom zatvoru proveo je tri mjeseca, a tamo su ih, kaže, nakon saslušanja odmah krenuli mučiti. Slomili su mu rebra, napukli zglobove. "Kada sam došao u Batajnicu, onda je došla druga tortura. O tome ne bi pričao, al je bilo bolno", kaže. 

Inače, zanimljiva je sudbina tog aviona, kojeg su navodno u JNA zvali Kikaš. Kako je bio preuređen za prijevoz vojne opreme, u njega je stalo puno ljudi. Na kraju su tim avionom prevozili civile koji su iz Bosne bježali iz rata. "Prije nego što je 1999. počeo napad NATO-a, kada su počeli osvajati Kosovo, prodali su taj avion dva mjeseca prije, znam i gdje", navodi. 

Shodno tome prokomentirao je i Rafale, a zaključuje kako nama trebaju čuvari neba, a naše snage nemaju ni blizu takvo nešto. 

Naposljetku, upitan kakve je veze s kupovinom oružja imao Josip Manolić kaže da se s njim sastao. Naime, hrvatska zajednica u Torontu htjela je pokloniti oružje, a ne novac, ali je trebala blagoslov MUP-a, a kasnije i premijera. Upravo je na sastanku s premijerom bio i Manolić kojem je Kikaš predstavio ideju jer su čuli da policajci na crno kupuju oružje i to po deset puta većoj cijeni. Manolić ga, kaže, traži ime policajca. 

"Ključno pitanje je bilo treba li oružje ili ne i on je rekao da bi radije novce. Zajednica u Torontu nije bila spremna dati novce", zaključuje. 
 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!