Ostani doma
Novosti / Hrvatska

BRANKA STARČEVIĆ

Preminula dugogodišnja novinarka: Aktivno se zalagala za bezbrižnije umirovljeničke dane starijih kolega

Preminula dugogodišnja novinarka: Aktivno se zalagala za bezbrižnije umirovljeničke dane starijih kolega
Shutterstock

Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko izrazio je sućut obitelji u povodu smrti te istaknuo njen angažirani rad

Kako javlja Hrvatsko novinarsko društvo (HND), preminula je dugogodišnja predsjednica Ogranka umirovljenih novinara i članica Središnjeg odbora HND-a Branka Starčević. 

Umrla je u 84-oj godini života, a godinama je predano i vrlo aktivno vodila i bila glavna pokretačica aktivnosti u Ogranku umirovljenih novinara, zalažući se za bolji položaj i bezbrižnije umirovljeničke dane starijih kolegica i kolega.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko izrazio je u ime HND-a sućut obitelji u povodu smrti te istaknuo njen angažirani rad u Ogranku umirovljenih novinara i HND-u. "Kolegica Starčević davala je svoj veliki obol radu HND-a i do posljednjeg dana je bila aktivna i zalagala se za bolji položaj novinarki i novinara u društvu", rekao je Zovko.   

Vezana vijest

Karijeru je započela na Radio Zagrebu 1963. u Privrednoj redakciji kao suradnica Emisije za selo i poljoprivredu i obrađivala teme agrarne politike. Od 1969. prati, izvještava i komentira turizam, zalažući se za ulaganja u tu razvojnu granu i potencijalno tržište izvoza roba i usluga.

Bila je i predsjednica Turističkih novinara Hrvatske i Jugoslavije te organizatorica međunarodnih skupova turističkih novinara. Pored aktivnosti u HND-u, a prije toga i kao predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a u tri mandata, bila je i predsjednica povjerenstva za financije Matice umirovljenika Grada Zagreba.

Za Domovinskog rata osobito se istaknula dobrotvornim radom u sklopu Hrvatskoga novinarskog društva, organiziravši konvoje pomoći (pod nazivom Svakog tjedna pošiljka jedna) u ratom stradala područja (Vukovar, Konavle, Ravni kotari, Lika i dr.) i donacije bolnicama u Zagrebu, Zadru, Šibeniku, Splitu i dr. 

Od 2010. godine bila je jedna od glavnih organizatorica Međunarodnih susreta novinara, pisaca, diplomata te brojnih tribina i drugih projekata. Dobitnica je nekoliko uglednih nagrada između ostalog i nagrade Prvo turističko pero te Spomenice Domovinskog rata, a dobila je i priznanje Europske Unije 1995.  za doprinos i pomoć  stradalnicima u Hrvatskoj i BiH. U mirovini je od 2003. nakon čega je bila predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a, a od 2015. ogranka umirovljenika HND-a.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!