Ostani doma
Novosti / Hrvatska

još jedan krug prepirki

Orsat i Lozančić: Banožić je stopirao isplatu dnevnica vojnicima koji daju potporu predsjedniku Milanoviću

Savjetnici predsjednika Zorana Milanovića optužili ministra obrane da stopira dnevnice vojnicima koji su u sklopu svoje dužnosti i polagali vijenaca u Vukovaru i Škabrnji

Predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Orsat Miljenić i savjetnik predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić danas su optužili ministra obrane Maria Banožića da ne želi vojnicima isplatiti dnevnice vojnicima koji, u sklopu svojih redovnih obaveza, prate predsjednik Zorana Milanovića.

"Banožić je prije mjesec dana donio odluku da vojnici, koji su potpora predsjedniku, da se njima ne plaćaju dnevnice", rekao je Miljenić. Lozančić je potom konstatirao da se tu radi o aktivnim vojnicima.

Vezana vijest

Milanović u Kninu

'Ovo se ne smije tolerirati'

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Neće dobiti dnevnice, to je nekorektno. To su redovne aktivnosti, polaganje vijenaca u Vukovaru, Škabrnji, oni su napravili svoj posao. Obaveza je ministarstva da se te dnevnice riješe", dodao je Lozančić i zatim pročitao dio pisma koje je Hranj uputio Vladi.

(Slika: Dio dokumenata dali su novinarima na uvid na konferenciji)

"Ovo se ne smije tolerirati", kazao je. "Prošlo je neko vrijeme, načelnik Glavnog stožera iskazao je svoje mišljenje, a odgovora nema do dan danas", naglasio je Lozančić.

"Ako se ne isplate dnevnice, predsjednik može ne ispunjavati svoju funkciju", rekao je Lozančić.

"Predsjednik će nastaviti raditi kao i do sada. Predsjednik će ići tamo gdje treba, a ministar, ne znam na temelju čega, misli da može ljudima, koji su bili u Vukovaru uskratiti dnevnice. Ovo sve je napisao načelnik Glavnog stožera. On je taj, koji daje zapovijedi, na temelju njega se daju putni nalozi, to tako funkcionira", istaknuo je.

"Možda ministar smatra da on može biti načelnik Glavnog stožera. Ako je ikome zamislivo da predsjednik nema pravo da tri osobe ponesu vijenac, da za to treba tražiti dozvolu ministra, to je suprotno Ustavu, zakonu i logici", zaključio je Miljenić.

Na press konferenciji i novinari na uvid dobili dopis koji je poslan na adresu ministra Banožića u kojoj se navodi da je ministar donio Odluku o zabrani pružanja potpora Uredu predsjednika RH bez suglasnosti ministra obrane. Dopis je sastavio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj

U dopisu stoji: 
"Za takvu odluku nije dopušteno korištenje materijalnih sredstava Ministarstva obrane, te se navodi da troškovi nastali pri pružanjutakvih potpora neće biti plaćeni iz proračuna ministarstva. Napominjem da ta Vaša odluka opstruira i otežava redovno funkcioniranje Oružanih snaga (Počasno zaštitna bojna). Pošto sam ja najodgovorniji za funkcioniranje OS, Vašu odluku doživljavam i kao nastavak dosadašnjeg postupanja koje ima sve elemente strateškog zlostavljanja mene osobno kao čovjeka i vojnika, a što je počeo traženjem moje ostavke i nastavilo se brojnim javnim prozivanjem i prošćenjima na službenim stranicama MORH-a s nizom grubih neistina". 

 

Dopis je sastavljen 12. studenog ove godine. Između ostalog, novinari su dobili i preslike dokumenata s izvješćm o neisplati akontacija i dnevnica po određenim putnim nalozima za djelatnika Počasno-zaštitne bojne u razdoblju od 4. do 17. studenog ove godine, a koje podrazumijevaju i potporu predsjedniku Milanoviću. 

U dokumentu se navodi da nisu isplaćene dnevnice po 22 obrađena putna naloga
za 39 djelatnika u ukupnom iznosu od 6800 kuna, kao ni akontacije po tri putna naloga za 14 djelatnika u ukupnom iznosu od 2800 kuna. 

U dokumentu stoji i molba da se to podmiri jer ti dugovi "onemogućavaju normalno i 
redovito funkcioniranje i djelovanje OS".  Novinari su dobili i preslike s iznosima dnevnica i akontacija. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!