Ostani doma
Novosti / Hrvatska

žele referendum

Grmoja najavio Mostovu inicijativu koronareferenduma, računa i na podršku Milanovića. Ali, mogao bi se iznenaditi

Most bi u 17. članak Ustava ubacio i epidemije, ukinuo bi Stožer, mijenjao bi Zakon o zaštiti od zaraze. Podrška im, međutim, nije baš tako velika kako tvrde

Žele li građani za božićni i novogodišnji dar dobiti novi referendum, odlučit će svojim potpisima. Most je pokrenuo inicijativu kojom želi mijenjati i Ustav i Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti.

Žele ukinuti Stožer civilne zaštite i sve odluke tog tijela, prije svega obvezne COVID potvrde, a sve epidemiološke mjere trebao bi donositi Sabor. Ilija Radić za RTL Danas...

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Četvrtog prosinca Most pokreće prikupljanje potpisa za promjenu Ustava i Zakona. Žele epidemiološke odluke uzeti iz ruku Stožera i dati ih u ruke saborskim zastupnicima, najavio je Nikola Grmoja:

"Stožer može odlučivati o deratizaciji, Stožer može odlučivati o miševima, ali Stožer ne može odlučivati o ljudskim pravima."

Mostova inicijativa ide u dva smjera: Jednim referendumskim pitanjem tražit će suglasnost naroda da se u članak 17. Ustava, koji nalaže da se odluke donose u Saboru dvotrećinskom većinom kada je država ugrožena ratnim stanjem i prirodnim nepogodama, uvrsti i epidemija, odnosno pandemija.

Druga inicijativa predviđa promjenu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tako da o epidemiološkim mjerama, umjesto Stožera, odlučuje Sabor.

"Vidimo da nas je već podržao i predsjednik države, što je jako dobro. Očekujemo i podršku ostalih političkih stranaka, jer su svi govorili, ne samo oni, nego i ustavni stručnjaci, pa čak i određeni suci Ustavnog suda, da je bitne odluke koje se bave uskraćivanjem ljudskih prava trebao donositi Sabor", kazao je Grmoja i to.

No, ta podrška možda i neće biti tako sigurna. Predsjednik Zoran Milanović svoj potpis na referendumsku inicijativu neće staviti, a podržava samo dio prijedloga:

"Da se Ustav u tom smislu pojača, ja smatram da je to u redu, ali ovo drugo nisam siguran da je u redu."

Od političkih opcija u Saboru, očekivano, Most ne može računati na HDZ-ovu podršku, a donošenje epidemioloških odluka u saborskim klupama ne odgovara ni SDP-ovu epidemiologu Branku Kolariću:

"Imam i ja kritike na rad Stožera, neko pitanje se može staviti u saborsku raspravu, ali ako bi se svako pitanje što se tiče epidemije stavilo u saborsku raspravu, upravo to je ono što se napravilo kod nas, da znanstvena zajednica izgleda kao da se radi o saborskoj raspravi, što nije dobro. "

Domovinski pokret i Možemo još proučavaju Mostova referendumska pitanja i tek će se očitovati o inicijativi, a klub zastupnica Centra, iako misle da je Stožer prokockao povjerenje, smatraju da ovakav referendum potiče podjele.

"Samo po sebi taj prijedlog nije loše sročen, međutim, treba napomenuti da on dolazi u trenutku kada je prije svega potrebno smiriti strasti i premostiti podjele. Dakle, mi ne možemo podržati bilo što što potpiruje najniže strasti", komentirala je Dalija Orešković.

No, o referendumskoj inicijativi neće odlučivati saborski zastupnici, nego građani, svojim potpisima koji će se prikupljati do 18. prosinca.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!