Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PREDSTAVLJEN PRORAČUN

Oporba napala Plenkovića u Saboru: 'Čak i Rumunji žive bolje od nas, probudite se, prestanite živjeti briselski san!'

Oporba napala Plenkovića u Saboru: 'Čak i Rumunji žive bolje od nas, probudite se, prestanite živjeti briselski san!'
Patrik Macek/PIXSELL

Proračun za 2022. godinu u Saboru predstavljaju premijer Andrej Plenković i ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić

Sanacija šteta od potresa, povećanje socijalnih i naknada za roditeljski dopust, osiguranje fiskalne održivosti lokalnih jedinica, područja su kojima je Vlada posvetila posebnu pozornost u državnom proračunu za 2022., naglasio je u srijedu u Saboru premijer Andrej Plenković.

Predstavljajući državni proračun za 2022. godinu dodao je kako su za sanaciju šteta od potresa predviđena značajna sredstva iz nacionalnih i europskih izvora financiranja, a iz nacionalnih izvora Vlada je planirala 1,2 milijarde kuna za obnovu privatnih objekata, uz 4,6 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i to za financiranje dijela obnove javne infrastrukture, uključujući zdravstvenu, obrazovnu i kulturnu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Za socijalne je naknade osigurano dodatnih 400 milijuna kuna, a pozornost je, kako kaže premijer, posvećena i povećanju naknada za vrijeme trajanja roditeljskog dopusta na iznos od 7500 kuna.

Vezana vijest

Sabor

Tu je i osiguravanje fiskalne održivosti lokalnih jedinica za što je osigurano 100 milijuna kuna, a Vlada ulaže i u zdravstvo s gotovo milijardu kuna usmjerenih na obnovu i izgradnju zdravstvene infrastrukture.

Uz sve to osigurano je i 2,2 milijarde kuna i za dugoočekivanu nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale, naglasio je premijer Plenković. 

Saborska oporba pak, uoči rasprave ističu kako proračun izgleda "apsolutno nestvarno" i da ne pokazuje "transformativni smjer" za državu.

"Ovih dana od premijera i ministra financija smo čuli samo hvalisanje o rekordnom rastu, ali su prešutjeli da još nismo došli na razinu BDP-a iz 2019. i da je sve poskupjelo", kazao je Davor Bernardić (Klub SD) u formi zahtjeva za stankom.

Premijera je upitao zna li kako živi prosječan umirovljenik, je li bio u dućanu kad ljudi vade kovanice da bi kupili pola kruha, mlijeko..?

Vezana vijest

cijepljenje

"Čak i Rumunji žive bolje od nas, probudite se, prestanite živjeti briselski san, narodu pričati bajke i primite se posla", upitao ga je. 

Zvonimir Troskot (Most) ustvrdio je da će zastupnici od premijera slušati hvalospjeve o rastu BDP-a, o uspjesima u odnosu na prošlu godinu, ali se neće dotaknuti stavke o korpciji.

Europski parlament izračunao je da Hrvatska gubi 10 milijardi dolara na trošak korupcije ili 13, 2 posto BDP-a, kazao je, dodavši da smo Njemačkoj, u koju je unatrag desetak godina iselilo 310 tisuća ljudi, 'poklonili proračun o kakvom će se danas raspravljati'.

Ovaj proračun izgleda apsolutno nestvarno, vladajući izgleda drže da će nestati korona, da ćemo imati riješene sve nepogode vezane uz obnovu, pa ispada da jedino što nam preostaje je da biramo boju 12 francuskih aviončića, izjavila je Katarina Peović (RF).

'Nerealno, neodrživo, nestvarno', riječi su kojima je državni proračun za iduću godinu opisao Peđa Grbin (SDP). Kaže da se Hrvatska nalazi u ozbiljnim problemima, jedan od njih je smanjenje broja stanovnika, a drugi da kontinuirano ne uspijeva izaći iz razvojnog ciklusa koji je zapravo stagnacija. S ovim proračunom to će ostati isto, smatra Grbin.

Vezana vijest

Plenković

I Hrvoje Zekanović (HS) drži da veliki gospodarski rast kojim se Vlada hvali, zapravo nije takav. Imali smo golem pad, pa je logično da ćemo imati golem rast, ali to još uvijek ne nedoknađuje zaostatak koji smo imali u odnosu na druge članice EU, rekao je.

Sandra Benčić (ZLB) smatra da predloženi proračun ne pokazuje transformativni smjer za Hrvatsku. Nije nam problem izdvojiti dvije milijarde kuna za avione, ali je problem uspostaviti hitnu medicinsku helikoptersku službu.

Grozdana Perić (HDZ) ne slaže se s oporbenim tvrdnjama. Ova Vlada s premijerom Plenkovićem vodi računa da popravi strukturu našeg gospodarstva i tu se u proračunu vidi, vidi se da se želi promijeniti struktura da bi imali što veću i industrijsku i poljoprivrednu proizvodnju, naglasila je.

Apostrofirajući jučerašnje ubojstvo jedne žene u Splitu, oporbene su zastupnice naglasile kako je u proračunu premalo izdvojeno za zaštitu žrtava nasilja, a Marijana Puljak (Centar) najavila niz amandmana kojima bi se novac „besmislenih projekata“ usmjerio na obrazovanje i osnaživanje žena, njihovu ekonomsku neovisnost.

Sabor će državni proračun za 2022. donijeti u srijedu, 8. prosinca, o amandmanima, koji se mogu podnositi do konca rasprave, raspravljat će dan prije, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Interes za proračun je ogroman, za raspravu se prijavilo 13 klubova i 44 zastupnika pojedinačno.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!