Ostani doma
Novosti / Hrvatska

iznio je svoje razloge

Javio se otočanin koji je ometao avione laserom: Bila je to čista samoobrana, zadnji put su skoro svi popadali s maslina

Javio se otočanin koji je ometao avione laserom: Bila je to čista samoobrana, zadnji put su skoro svi popadali s maslina
Dino Stanin/Pixsell

Policija je našla 'napadača' koji je ovo ljeto tri puta laserom gađao avione i tako ugrozio putnike i imovinu. Čovjek s Iža kaže da MORH-ovi avioni stalno nadlijeću i da se svi boje...

U ponedjeljak su kazneno prijavili 54-godišnjakazbog sumnje da je dva puta tijekom lipnja te jednom u rujnu na zadarskom području "gađao" zrakoplove laserom i tako doveo u opasnost ljude i imovinu. O svemu je izvijestila policija, a sada se otkrilo tko je on i zašto je to radio.

"Bila je to čista samoobrana. Zadnji put su zbog trešnje i strašne grmljavine aviona, koji su nadlijetali mjesto, skoro svi za vrijeme berbe popadali s maslina, a u mjestu su uglavnom stariji ljudi. Svakodnevno je tako", rekao je to za Zadarski.hr 54-godišnji Tomislav Govorčin s otoka Iža. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Policija mu je pretresla kuću, a on kaže da je to bio jedini način da zaustavi svakodnevno nisko nadlijetanja aviona iznad otoka Iža zbog čega se mještani boje.

Vezana vijest

Zrakoplov

"Sve se to događa 500 metara iznad naših glava, svakodnevno. Ljudi su u panici, strahu da će im se nešto dogoditi. Evo ja imam malu unučicu koja zbog toga ne može spavati. Po cijeli dan i noć lete i bruje iznad mjesta. Ja sam najmlađi pa to mogu i reći i pobuniti se. Što bi trebali? Strašno je to, samo trebamo čekati da nam avion padne na glavu, kao što je prošle godine pao čovjeku u vrt kuće u Biljanima Donjim", kaže ovaj Ižanin.

Dodaje da se pismom obratio i pučkoj pravobraniteljici, ali i samom MORH-u. Odgovor nije primio. Iz MORH-u su tada javno poručili kako na toj lokaciji nije utvrđeno odstupanje od zadanih elemenata leta kao ni narušavanje sigurnosti letenja probijanjem sigurnosnih visina ili buke. Kako su pojasnili, vojni piloti su provodili redovne i planirane letačke zadaće uvježbavanja letačkih manevara u pilotažnim zonama aerodroma Zadar pri čemu su se pridržavali svih propisanih vojnih i sigurnosnih postupaka.

Za ometanje zrakoplova laserom može se dobiti i do 15.000 kuna kazne. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!