Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Sindikat za ocjenu ustavnosti

O zahtjevu sindikata za ocjenom ustavnosti: 'Radnici u školama su i COVID redari i zaštitari i miritelji i savjetnici'

O otkazima u školstvu, Ana Tuškan kaže: 'Prije svega treba reći da je ministarstvo dalo jedne jako loše upute'

Otkazi u obrazovnom sustavu ipak i dalje prijete, kao i tužbe s druge strane, o čemu nastavlja Zorana Čičak Kulić koja je razgovarala s glavnom tajnicom Sindikata hrvatskih učitelja Anom Tuškan

Ovo je treći tjedan od obveznog uvođenja COVID potvrda u škole. Sindikat hrvatskih učitelja podnio je zahtjev za ocjenom ustavnosti, a Tuškan kaže kako od same odluke imaju dvije mjere:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"I predočenje i testiranja koje nemaju nikakvo uporište u zakonu, a kada uzmemo u obzir da očito prema Stožeru virus obožava samo javne i državne službe i to neke od njih i neke korisnike, mi dolazimo do pitanja uopće prikladnosti mjere za postizanje epidemiološke svrhe, a koja ujedno ima i posljedice za radne odnose." 

Vezana vijest

Sabor

Na pitanje kada očekuju tu odluku, Tuškan odgovara: 

"Teško je reći što se tiče Ustavnog suda, sve je moguće. Krajnji cilj je zapravo godinu dana, a to se ne zna. Odluke zapravo po pitanju Ustavnog suda su vrlo jednostavne, nema tu puno opcija, privremena mjera, ukidanje ili poništenje. No vidjet ćemo. Očekujemo objektivno i nepristrano postupanje." 

Kaže kako se broj onih koji odbijaju pokazati potvrdu ili se testirati, se smanjuje:

"Nama se u početku javilo njih 50-ak. Nakon svega toga javilo ih se manje i sada ih je ostala zapravo nekolicina koji ili odbijaju testiranje ili predočenje potvrde. No situacija u školama je takva da bez obzira na cijeli ovaj tu kaos, zaposlenici u školama doista nose velik teret. Oni su ujedno i COVID redari i zaštitari i miritelji i savjetnici oko mnogih epidemioloških pitanja na koje ne postoje jednoobrazne upute, online nastava, nastava u školi, također mora se reći da se ništa nije napravilo po pitanju prethodnih procjena rizika, zapošljavanja dodatnog tehničkog pomoćnog osoblja, pitanja ventilacije. Sve ono što se moglo učiniti nije se učinilo." 

Vezana vijest

COVID POTVRDA

O otkazima u školstvu, Tuškan kaže:

"Prije svega treba reći da je ministarstvo dalo jedne jako loše upute. Napisali su dva upozorenja, pa procedura za izvanredni otkaz. To se ne daje kod izvanrednog otkaza. Mnogim ravnateljima zadali su muke po tom pitanju jer su se morali dodatno savjetovati. Sve to ovisi o tome kakav imate ugovor o radu, kakva su bila upozorenja, kakva je bila konkretna situacija, dakle oni koji su slijedili naše upute od početka, imat će i dalje pomoć, a ministarstvo je prema informacijama s terena  reklo da će pomoći školama u slučaju radnih sporova." 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!