Ostani doma
Novosti / Hrvatska

profesor terorizma

Bilandžić o prosvjedima protiv mjera: 'Meni se čini da postoje elementi teroriziranja, ali ne i klasičnog terorizma'

''Terorizam je jako kompleksan fenomen koji u svom tumačenju ima objektivno i znanstveno obrazloženje'', pojasnio je profesor

A nakon posljednjih uhićenja u Zagrebu se na prosvjedima protiv covid mjera okupio manji broj ljudi. Gost RTL Danas je profesor na kolegiju terorizam i društvo na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirko Bilandžić.

''Terorizam je jako kompleksan fenomen koji u svom tumačenju ima objektivno i znanstveno obrazloženje koje ima političke interpretaciju i pravnu regulaciju. U svojoj biti, terorizam je samodostatna i instrumentalna politička strategija iz okvira političkog nasilja. U ovom slučaju, ja ne bi rekao da tu postoje elementi tog klasičnog terorizma'', rekao je profesor.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ovdje imamo primjenu jednog članka zakona koji govori o poticanju na terorizam, a u biti se radi o prijenosu zamisli za poticanje na terorizam. To je jedno jako fluidno interpretiranje, koje se veže za dvadesetak operacija iz tog terorističkog kompleksa. Meni se čini da postoje elementi teroriziranja, ali ne i klasičnog terorizma'', kazao je
Bilandžić.

Ocijenio je kako je RH već dva desetljeća suočena s manjom ili većom dubokom strukturalnom krizom i različitim  tipovima političke patologije. 

Vezana vijest

terorizam prosvjedi

''Sa različitim tipovima frustracija što rezultira različitim tipovima samoradikalizacije i grupnih radikalizacija što bi ja rekao da je tip ponašanja prisutan u Hrvatskoj duže razdoblja. U ovim novim uvjetima postoje okidači za različite tipove frustracija. Mislim da to treba brinuti sve, ja kao stručnjak koji se bavi oblicima političkog nasilja o tome sam studiju napisao još 2009. i upozorio na te procese'', podsjetio je Bilandžić.

Komentirao je kako to nije nikakvo novo ponašanje od strane tih aktera. Sada je primijenjen jedan mehanizam koji ima svoj smisao, međutim njegova izvjesnost u slučaju dokazivanja klasičnog terorizma profesoru se ne čini dostatna. 

Profesor se složio s procjenom SOA-e da ekstremizam u Hrvatskoj nema uporište, ali ekstremni oblici ponašanja koji mogu uključivati i nasilje, mogu eskalirati u klasične terorističke akte. 

''Ovaj trend koji je jedan nastavak krize s dubokim posljedicama za društvo, nažalost uvijek postoje pojedinci koji su sposobni frustracije rješavati i na taj način'', izjavio je Bilandžić. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!