Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Odjednom cjepivo i potvrde OK

Biskupi nakon sastanka s Plenkovićem sad zovu na cijepljenje, čak: 'Prihvatite i COVID potvrde!'

Biskupi nakon sastanka s Plenkovićem sad zovu na cijepljenje, čak: 'Prihvatite i COVID potvrde!'
Patrik Macek/PIXSELL

HBK i Vlada skupa pozivaju sve da se cijepe, da se pridržavaju mjera, a necijepljeni, svakako da se testiraju i da prihvate COVID potvrde

Nakon sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije, objavljeno je "zajedničko priopćenje Vlade i HBK", u kojem HBK, zapravo Crkva u Hrvatskoj, po prvi put otvoreno poziva na cijepljenje.

"Pozivamo sve građane, sve vjernike i sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene i društvene krize kojoj svjedočimo, ponajprije cijepljenjem kao sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije virusa, odgovornim ponašanjem, brigom za zaštitu svojega i zdravlja svojih bližnjih, poštovanjem poziva koji nam svakodnevno upućuje medicinska struka kao i svih protuepidemijskih mjera koje idu za zaštitom ljudskih života i zdravlja."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U tom duhu valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli, uključujući svrhovitost COVID potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa. Samo kombinacijom svih mjera na raspolaganju, koje zasebno nisu dovoljne, možemo djelotvornije suzbijati širenje epidemije", stoji u priopćenju, što znači da je HBK, unatoč prethodnom priopćenju kojim se prozivalo COVID potvrde kao loše rješenje, ipak zagovara primjenu COVID potvrda.

Vezana vijest

HBK biskupi

Podsjetimo, uoči sastanka IKA je prenijela priopćenje stalne komisije Iustitia et pax HBK u kojem je stajalo:

"Ne bi se smjelo zato u pitanje dovoditi načelo dobrovoljnosti cijepljenja niti dopustiti da COVID potvrda postane oblik indirektne prisile na cijepljenje."

U priopćenju se naširoko objašnjavalo zašto COVID potvrde nisu dobro rješenje, čak se isticala visoka razina razumijevanja za one koji se ne žele cijepiti. Spominjalo se "kako ljubavlju nadvladati pandemiju straha" i slično.

Još ranije, HBK je odaslao priopćenje o pandemiji, koje je u medicinskim krugovima izazvalo takvo ogorčenje da je HUBOL prozvao bisku zbog "neznanja i mlakog, bljutavog, proračunatog kukavičluka". Ova organizacija bolničkih liječnika otvoreno ih je proglasila sukrivcima za neke od žrtava COVID-a.

Vezana vijest

Vinko Puljić, Josip Bozanić

Priopćenje nakon sastanka s Plenkovićem je, pak, potpuno drugačije. 

RTL.hr, inače, od kardinala Josipa Bozanića još uvijek nije dobio odgovor kad se nadbiskup zagrebački i čime cijepio protiv COVID-a, odnosno potvrdu da je to bilo u siječnju ove godine, kad su se Pfizerom cijepili saborski zastupnici.

Biskupi su, inače, izrazito procijepljen dio stanovništva Hrvatske.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!