Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NUDE IH HRVATSKOJ

Američko veleposlanstvo objavilo detalje ponude oklopnih vozila Bradley: 'Rok je do siječnja 2022.'

Američko veleposlanstvo objavilo detalje ponude oklopnih vozila Bradley: 'Rok je do siječnja 2022.'
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija

'Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju obrambene potrebe Hrvatske, te zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti', ističe veleposlanstvo SAD-a

Američko veleposlanstvo očitovanjem se oglasilo o ponudi oklopnih gusjeničara Bradley Hrvatskoj.

U očitovanju veleposlanstva SAD-a navodi se da oklopna vozila Bradley M2A2 koja se nude Hrvatskoj predstavljaju oružani sustav koji je provjeren u borbi te da Amerika trenutno koristi više od 2 tisuće Bradleyja koje koriste aktivne postrojbe američke kopnene vojske te Nacionalna garda. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Od 2 tisuće Bradley vozila kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj", navode.

Ističu da su 84 Bradleyja koja se nude Hrvatskoj istog modela koji koristi Nacionalna garda Minnesote koja, navode, već 25 godina surađuje s hrvatskim oružanim snagama kroz State Partnership Program (SPP). 

Vezana vijest

zoran milanović

"Nacionalna garda Minnesote će pomoći Hrvatskoj u integraciji, školovanju, i održavanju Bradley vozila kroz dugoročne SPP projekte, zajedno s hrvatskim oružanim snagama", navodi se u očitovanju.

U očitovanju stoji i kako se Bradley vozila mogu lako unaprijediti.

"Nacionalna garda Minnesote svojim vozilima dodala je komponentu koja omogućava kontroliranje bespilotnih letjelica (UAV), a hrvatska kopnena vojska je za svoja vozila tražila isto", navode. 

"Američka kopnena vojska namjerava zadržati u upotrebi svoja Bradley vozila još nekoliko desetljeća, što znači barem još 20 godina u aktivnoj službi, prije nego ih se preda Nacionalnoj gardi za daljnju korištenje.

Bradley vozila koja se nude Hrvatskoj imaju oko 70% istih dijelova kao i ostala Bradley vozila u američkom voznom parku, što nudi očitu sigurnost u smislu dugoročne dostupnosti rezervnih dijelova i opreme", navodi se u očitovanju. 

Vezana vijest

MIG 21

Ističe se i kako američka kopnena vojska ima dugu i pouzdanu povijest osiguravanja pomoći partnerskim zemljama kako bi se omogućilo učinkovito održavanje i korištenje američke opreme, a to uključuje održavanje kvalificiranih izvora za opskrbu i popravke, objedinjavanje zahtjeva iz ugovora o javnoj nabavi za ekonomiju razmjera, proaktivni redizajn dijelova i prekvalifikaciju dobavljača, kao i kontinuiranu potporu za starije varijante oružanih sustava u narednim desetljećima.

"Iako postoje i druge opcije kako bi se postigle ciljane mogućnosti koja propisuje NATO savez, one su skuplje. SAD pruža kvalitetnu opremu koja odgovara obrambenim potrebama naših saveznika, kao što je i slučaj s Bradley vozilima. Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju obrambene potrebe Hrvatske, te zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti", ističe se.

U očitovanju piše i kako se Hrvatskoj program nabave Bradleyja nudi od 2017. godine te da je SAD u sklopu njega spremna Hrvatskoj dati 45 milijuna dolara kao pomoć za financiranje te nabave.

"Kako je ponuda već maksimalno produljivana, daljnja produljivanja više neće biti moguća nakon siječnja 2022. godine.  Sve radove na remontu i preuređenju ovih 84 oklopnih vozila Bradley koje je predviđeno ovim programom napravit će talentirani hrvatski radnici u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu", zaključuje se u očitovanju.

 

Podsjetimo, Ured predsjednika prije dva tjedna izdao je priopćenje u kojem ističe da je od strateškog značaja za RH modernizacije Hrvatske kopnene vojske (HKoV) kao najveće i najvažnije grane u sustavu obrane jer, dodaje Ured predsjednika, bez opremanja i modernizacije HKoV-a nema dugoročnog povećanja obrambenih sposobnosti. Pri tom se posebno nameće zahtjev za nabavom borbenog vozila pješaštva na gusjenicama novije generacije za opremanje gardijske oklopno-mehanizirane brigade. "Nabava borbenog vozila te vrste bila je planirana pa je neprihvatljiva činjenica što se u međuvremenu, bez obrazloženja, odustalo od nje. Pogotovo što se po pitanju ukupne cijene projekta i vremena realizacije nabave i opremanja OS RH navedenim sredstvom, projekt Bradley izdvojio kao najpovoljnija i najprihvatljivija opcija, a o čemu su u više navrata javno govorili predsjednik Vlade RH i ministar obrane", navodi Ured predsjednika.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!