Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ČISTKA U HOLDINGU?

Sindikati oštro: 'Ako ne odustanete od ovakvog načina dijeljenja otkaza, idemo čak i u štrajk'

Sindikati oštro: 'Ako ne odustanete od ovakvog načina dijeljenja otkaza, idemo čak i u štrajk'
Matija Habljak/PIXSELL

Poručujem članovima i radnicima da se ne moraju brinuti za radna mjesta, rekao je sindikalni čelnik Baldo Kovačević


Iz koordinacije sindikata unutar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) najavili su da su mogući i štrajkovi ako uprava Zagrebačkog holdinga ustraje na otkazima za 544 radnika. Na konferenciji za novinare u četvrtak rekli su kako će se tijekom idućeg tjedna povezati sa svih 19 sindikata koji djeluju u Holdingu kako bi ubuduće nastupali zajedno te su poručili da će braniti svako radno mjesto. 

Predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao je kako niti jedan sindikat sigurno neće potpisati sporazum o otpuštanju niti jednog radnika u Holdingu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

„Prijedlog Holdinga nema niti jednog argumenta niti ima prijedloga kako će Holding funkcionirati te kako će se riješiti financijski problem od 5 milijardi kuna. Na 45 stranica teksta, koje je 19 sindikata dobilo 30. prosinca, vidjeli smo populističke razloge pa i to da je do nastanka kolektivnog viška radnika došlo zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika, Podsjeća li vas to na ono 'unutarnji i vanjski neprijatelj'", upitao je Novosel. 

Nastavio je da je u javnosti plasirana priča da postoje uhljebi i izmišljena radna mjesta te za to netko treba odgovarati. 

Vezana vijest

holding

"I sindikati su svjesni da je postojalo izmišljenih radnih mjesta, ali uprava je, s postojećim voditeljima pojedinih podružnica, trebala detektirati ta radnih mjesta i  pristupiti razgovoru sa sindikatima", rekao je Novosel. 

Sindikati traže od Holdinga da se prvo izradi program, sistematizacija radnih mjesta s popisom potrebnih radnih mjesta u svakoj pojedinoj podružnici kako bi mogli pristupiti razgovoru o smanjivanju broja radnika.

„Sve do tada je apsurd, neozbiljno i štetno razgovarati o višku ijednog radnika“, rekao je Novosel. Dodao je i to da se za višak od 544 radnika osiguralo do najviše 200 tisuća kuna za otpremnine po radniku, a da nema informacija hoće li nakon odlaska tih radnika na njihova mjesta možda doći neki novi radnici ili uhljebi. 

Vezana vijest

„Pa ćemo kroz godinu dvije ili tri reći da nema pet milijardi kuna dubioze, nego možda deset milijardi ili će prije toga doći do stečaja“, rekao je Novosel. 

Zaključio je pozivom prema Holdingu da sa sindikatima počnu razgovarati o restrukturiranju Holdinga i povezanih društava, o poslovnim planovima i sistematizaciji radnih mjesta i tek onda da se počne govoriti o višku radnika. Na pitanje hoće li možda doći do štrajka, otvorio je i tu mogućnost. 

Inače, koordinaciju SSSH sindikata Zagrebačkog holdinga d.o.o. čine Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH), Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), Sindikat trgovine Hrvatske (STH), Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), te Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske (USVPRH).

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Baldo Kovačević poručio je da gubitak Holdinga ne može biti razlog za otkaze. 

Vezana vijest

„Poručujem našim članovima i radnicima da ćemo poduzeti sve pravne mjere, da se ne moraju brinuti za radna mjesta, i da ćemo poduzeti sve akcije koje budu potrebne'', kazao je Kovačević. Osvrnuo je i na vrijeme kada je stigao dokument o otkazima.

„Neprimjereno je da u blagdansko vrijeme, kad su radnici iz materijala iščitali (tko će dobiti otkaz op.a), da to dožive, da imaju problema i u svojim obiteljima. To se sigurno odrazilo i na njihov rad“, rekao je Kovačević. 

Predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak upozorio je da se počelo govoriti o otkazima, a da se još ne znaju voditelji podružnica, dok je Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske rekao da „sindikati nisu zaštitnici uhljeba.“

Na konferenciji je Rajković naveo primjer Vodovoda i odvodnje u kojem su već raščlanjena radna mjesta koja su višak. Među njima su i čistačice.

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

''Čistačice upola smanjuju, a one sada trenutno ne stižu obavljati svoj posao po svim objektima. Tu su i skladištari bez kojih sustav ne može funkcionirati i koji rade 24sata  na puknućima cjevovoda zbog kojih moraju odmah na teren… Tko će to obavljati ako oni dobiju otkaz, nije nam jasno“, rekao je Rajković. 

Gradu i upravi Holdinga poručio je: ''Okrenite guvernal u suprotan smjer, vratite se na početak, a to je da treba sjesti sa sindikatima. Nekad treba napraviti korak unazad da bi se moglo napraviti dva koraka unaprijed.“

Denis Paradiš, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske, dodao je da otkazi „neće riješiti 
nakaradno zapošljavanje koje se šutke događalo godinama.''

Sindikalni čelnici novinarima su odgovorili da od 30. prosinca, kad aje iz Holdinga stigao dokument o otkazima, nitko iz Holdinga, pa ni Grada Zagreba, uključujići gradonačelnika Tomaševića, nije o tome s njima razgovarao. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!