Ostani doma
Novosti / Hrvatska

većina zadovoljna

Kako je i najavljeno, uklanjaju se štandovi sa splitskog pazara: 'Poskidalo se sve'

Većina Splićana zadovoljna je preuređenjem

Najavljeno - napravljeno! Unatoč burnim prosvjedima prije mjesec dana pred Banovinom.  Uklanjaju se štandovi sa splitskog pazara, smješteni uz istočne zidine Dioklecijanove palače. Za svoja nova mjesta iseljeni zakupci borit će se na licitaciji. 

Pili se, razdvaja, lomi. Sve se rastavlja, a štandovi u Hrvojevoj ulici odlaze u povijest. Istočni zid palače polako se nazire. Nakon nekoliko prosvjeda koje su organizirali, rijetki zakupci danas uopće žele razgovarati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Eno šatora ondje, poskidalo je sve. Banak je bio uređen, ljepšeg banka nije bilo. Dođem ovdje svaki dan uhvati me nostalgija, muka, ja sam četvero djece othranio. A sad nemaš ni primanja ni ništa, a obveze tekuće idu'', rekao je Samir Kaltak, zakupac na splitskoj tržnici. 

“I dalje smo za to da ovaj prostor ima svoje ljude I korisnike, uz različite uvjete i robu. Ali zapravo je trebalo pitati Splićane kakav Pazar žele, mislim”, kazao je Lovro Rumora iz Zeleni Dalmacije.

No, većina Splićana zadovoljna je preuređenjem.
 
“Napokon su se otkrile zidine u punoj ljepoti onakve kakve bi trebale uvijek. Tako kad dođu turist da vide tu palaču i sa ove strane,“ rekla je Nada Pjacun iz Splita.

Vezana vijest

Splitska riva

“Jako je lipo Pazar je očišćen treba ga urediti, svrsishodno podijelit ljudima da rade jer pazar je trbuh grada”, komentirao je Petar.

Upravo zato što smatraju da ih nitko nije pitao, zakupci iz Hrvojeve ulice su prosvjedovali. U međuvremenu je većina od njih 70-ak odustala i od angažiranja odvjetnika.

“Ja ne znam tko bi više trebao prosvjedovati osim njih 10 što se bune. Na kraju su i oni shvatili da ne mogu ići kontra grada i gradske tvrtke, a sutra očekivati poslovanje s njom tako da su i oni počeli ispražnjivati svoje štandove”, izjavio je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

Plan za uređenje glavne gradske tržnice čeka arhitektonski natječaj, a odvijat će se u nekoliko faza. Već sad priprema se južni dio tržnice na koju bi se trebali smjestiti zakupci iz Hrvojeve. 

“Naši planovi su da radovi budu gotovi 1. 4. I da ljudi mogu opet raditi i u međuvremenu je u trećem mjesecu licitacija koja će postojećim korisnicima odredili lokaciju u novoj shemi na južno dijelu pazara”, rekao je Ivošević. 

Izvjesno je da će Splićani ipak pričekati novo ruho, ali sigurno je da Pazar više nikad neće biti isti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!