Ostani doma
Hrvatska / Lokalni izbori 2021.

PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO Tko će na čelo Osijeka? Donosimo posljednje istraživanje uoči lokalnih izbora

RTL vam ekskluzivno donosi rezultate istraživanja Promocije plus za Osijek koje analizira Damira Gregoret

Četiri su dana do lokalnih izbora, pred kandidatima još dva dana kampanje, a koji imaju najviše šanse donosimo vam u ekskluzivnom istraživanju Promocije plus.

Nakon Splita i Rijeke vidjet ćemo kako stoji sedmero gradonačelničkih kandidata u Osijeku. Tko je siguran, tko se bori za ulazak u drugi krug, a tko je podbacio otkriva Damira Gregoret. 

Vezana vijest

osijek sučeljavanje

Prvi krug

Nakon 8 godina Ivana Vrkića najveći slavonski grad dobit će novog gradonačelnika ili gradonačelnicu, a najviše šanse da dobije prvog čovjeka Osijeka, i to prvi put u povijesti, ima HDZ. Uvjerljivo vodi njihov član, najmlađi kandidat Ivan Radić kojeg osim HDZ-a podupire i niz koalicijskih partnera. 34,6 posto njega bi zaokružilo u prvom krugu. No mrtva trka vodi se za drugi krug – Berislava Mlinarevića, kojeg podupire Domovinski pokret i MOST – bira 16,9 posto ispitanika, a SDP-ova Gorana Kušeca 16,6!

Iako za drugi krug imaju znatno slabije šanse nije zanemariva ni potpora ostalih kandidata. Vladimir Šišljagić, kao kandidat Snage Slavonije i Baranje - 8,6 posto. Katarina Kruhonja ispred platforme MOŽEMO 6,3 posto, Vladimir Ham kandidat koalicije oko HNS-a 4,3 posto i kandidat grupe birača Miroslav Vanek 4,1 posto. Svi kandidati do nedjelje još stignu motivirati i 8,7 posto neodlučnih.

Drugi krug

Grad na Dravi očito će gradonačelnika dobiti 30. svibnja u drugom krugu za što postoji više opcija. U srazu HDZ-ova Ivana Radića i Berislava Mlinarevića, kojeg podupire Domovinski pokret i MOST, Radić bolje stoji. 44,8 posto Radić : Mlinarević 37,3 posto. Birači s lijevog spektra u ovakvom srazu znatno češće biraju Mlinarevića, no vidimo da ima dosta neodlučnih (9,4 posto) kao i onih koji neće glasati (8,5 posto).

U slučaju sraza HDZ-ova i SDP-ova kandidata Radićeva prednost (49,0 posto) još je uvjerljivija naspram Kušeca (35,1 posto) iako i tu, vidimo, ima neodlučnih (9,0 posto) i onih koji neće izići (7,0 posto).

I treća, prema podacima samo teoretska opcija: Mlinarević-Kušec. Tu se HDZ-ovi birači češće odlučuju za kandidata Domovinskog pokreta i MOST-a (43,9 posto) nego za SDP-ova kandidata (32,5 posto). Neodlučnih je 9,1 posto, a onih koji neće glasati u drugom krugu 14,4 posto. 

Gradsko vijeće

I dalje aktualni gradonačelnik Vrkić proteklih je 8 godina poprilično šareno sklapao gradsko vijeće, a prema rezultatima istraživanja HDZ bi i u Vijeću dobio uvjerljivo najviše zastupnika. Bira ih 35,4 posto ispitanika. Druga lista je SDP-ova – 17,5 posto, a tek nešto manje ima zajednička lista Domovinskog pokreta i MOST-a (17,1 posto). MOŽEMO prema podacima ulazi u Vijeće – bira ih 7,4 posto ispitanika.

Lista Snage Slavonije i Baranje blizu je praga (4,5 posto), dalje je lista Miroslava Vaneka (3,4 posto), a manje šanse za ulazak u Vijeće imaju liste HNS-HSS-Reformisti (2,3 posto), još manje lista HDSSB (1,4 posto). Prostora svi još imaju kod neodlučnih birača kojih je 10,9 posto.

Sutra objavljujemo istraživanje za Zagreb

7-ero kandidata kao i kandidati na predanim listama imaju još dva dana da motiviraju građane Osijeka da za njih glasuju u nedjelju kad se održava i jedina prava anketa - sam izborni dan. Što građanima, u završnici kampanje, nude najizgledniji kandidati doznajte u večerašnjem sučeljavanju, ovdje u studiju RTL-a, koje će voditi Adrian De Vrgna.

Ciklus predizbornih istraživanja RTL završava sutra prvo podacima za glavni grad, grad Zagreb, a onda i sučeljavanjem kandidata.
 

NAPOMENA: Istraživanje je ekskluzivno za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika. Podaci su prikupljeni od 10. i 11. svibnja 2001. Standardna greška uzorka je +/- 3 cijela 99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!