Ostani doma
Hrvatska / Lokalni izbori 2021.

lik i djelo

Na korak je do mjesta gradonačelnika Zagreba: Tko je Tomislav Tomašević?

Na korak je do mjesta gradonačelnika Zagreba: Tko je Tomislav Tomašević?
Sandra Simunovic/PIXSELL

Aktivistički angažman započeo je sa 16 godina kada se priključio Zelenoj akciji

Sudeći prema prvim rezultatima izbora, Tomislav Tomašević u velikoj je prednosti u utrci za gradonačelnika Zagreba. 

A tko je Tomislav Tomašević?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tomislav Tomašević rođen je u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine. Rano djetinjstvo proveo je s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se obitelj preselila u Zaprešić. S 20 godina vratio se u Zagreb, gdje je samostalno živio u različitim gradskim četvrtima.

Vezana vijest

lokalni izbori 2021

Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, gdje su mu školski kolege dali današnji nadimak Senf jer ih je skraćeni oblik njegova imena podsjetio na senf Thomy. Pohađao je zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini kada je promijenio fakultet. Upisao je Fakultet političkih znanosti 2006. godine, te u roku završio četverogodišnji preddiplomski, a odmah nakon toga i diplomski studij politologije. Uz pomoć pune stipendije otišao je na britansko Sveučilište u Cambridgeu gdje je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

Vezana vijest

zagrepčani za koga ćete glasati?

Aktivistički angažman započeo je sa 16 godina kada se priključio Zelenoj akciji. Angažirao se u rješavanju brojnih ekoloških, prostornih i društvenih problema u gradu: borio se protiv uništavanja tvornice Kamensko, pomagao je stanarima nakon urušavanja Kupske ulice, borio se protiv izgradnje štetne spalionice otpada u Resniku i protiv privatizacije zagrebačke Čistoće. Njegov aktivistički angažman kulminirao je u borbi za očuvanje Varšavske ulice kao pješačke zone i javnog prostora, ali i za stvaranje prilike da građani sudjeluju u upravljanju gradom. U borbi za Cvjetni trg i Varšavsku, koja je trajala od 2006. do 2011., Tomašević je, kao tadašnji predsjednik Zelene akcije, bio jedan od predvodnika prosvjeda.

Kako navodi njegova biografija, od srednje škole aktivan je u političkom životu. Počeo je kao član Upravnog odbora Zelene akcije 2001. godine, a ubrzo je postao i potpredsjednik Mreže mladih Hrvatske (MMH). Nakon toga je postao predsjednik MMH-a te, paralelno, član Savjeta za mlade Vlade RH. Od 2007. do 2012. godine bio je predsjednik Zelene akcije. Godine 2006. sudjelovao je u pokretanju inicijative Pravo na grad, a 2010. u osnivanju istraživačke i zagovaračke organizacije Grupa 22, čiji je i danas aktivan član. Od 2012. do 2015. bio je član Savjeta za zaštitu okoliša i održivog razvoja Vlade RH. Do osnivanja političke platforme Zagreb je NAŠ! nije bio član niti jedne političke stranke.

Od 2016. godine u braku je s Ivom Mertić Tomašević s kojom, zajedno sa psom Boškom, živi u zagrebačkoj četvrti Trešnjevka. Govori engleski i njemački.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!