Ostani doma
Hrvatska / Lokalni izbori 2021.

lokalni izbori se nastavljaju

ANALIZIRAMO: Zagreb bira između dva svijeta. Što je za pobjedu dovoljno Tomaševiću, a što mora učiniti Škoro?

Teoretski bi Tomaševiću za pobjedu bilo dovoljno samo preuzeti glasove SDP-ova kandidata Joška Klisovića.

Na lokalnim izborima u Zagrebu u nedjelju svjedočili smo pravoj dominaciji platforme Možemo i Tomislava Tomaševića. Osvojio je oko 45 posto odnosno 147.287 glasova, što je više i od Milana Bandića u njegovim najboljim danima. 

Ipak, to mu nije bilo dovoljno za pobjedu u prvom krugu: Tomašević će u drugom  snage odmjeriti s Miroslavom Škorom, koji je s tri i pol tisuće glasova pretekao Jelenu Pavičić Vukičević

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zagreb tako za dva tjedna bira između dva različita svijeta. 

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

"Pobijedit ćemo za dva tjedna bez da smo prodali dušu i bez da smo ikome ostali nešto dužni kako bi imali otvorene ruke da provedemo promjene kako bi ovaj grad bio bolje mjesto života za sve", kazao je Tomašević u svom govoru. 

Škoro je odmah krenuo napadački: "Mi ćemo stati nasuprot naletu ljevice koja želi osvojiti Grad Zagreb. To nije budućnost naše zemlje, nije budućnost Zagreba", rekao je. 

Vezana vijest

Miroslav Škoro

Analiza drugog kruga

Što se u dva tjedna može promijeniti i na čije glasove iz prvog kruga Tomašević i Škoro mogu računati - analizira Damira Gregoret.

Unatoč gužvi u glavnom gradu -  Predsjednika platforme Možemo! zaokružilo je više od 45 posto svih koji su izišli na birališta, odnosno gotovo 150 tisuća Zagrepčana, čime su promjene nikad glasnije zazvane.

Gotovo četiri puta manje osvojio je Miroslav Škoro koji je s nešto manje od 40 tisuća glasova izborio put u drugi krug. Najbliže mu je bila Jelena Pavičić Vukičević, a nakon nje HDZ-ov Davor Filipović – jasno je da će Škoro njihove glasove pokušati preuzeti u drugom krugu, ali to mu, s obzirom na Tomaševićevu prednost, nikako nije dovoljno za pobjedu.

Teoretski bi Tomaševiću za pobjedu bilo dovoljno samo preuzeti glasove SDP-ova kandidata Joška Klisovića.

Za koga ćete glasati u 2. krugu izbora za gradonačelnika Zagreba?

Rezultati
  • Tomislav Tomašević (Možemo!)   52% (9419)
  • Miroslav Škoro (Domovinski pokret)   35% (6251)
  • Neću glasati   13% (2422)
Vrati se na glasanje

Uz to, do drugog kruga izbora Možemo! može bez problema dogovoriti i većinu u Skupštini jer su i tu prvi izbor, iako je lista osvojila čak 17 tisuća glasova manje nego Tomašević kao kandidat.

No samo jedan vijećnik nedostaje im da sami sastave većinu dok je istodobno Domovinski pokret izborio ulazak u Skupštinu, ali za samo petero vijećnika koliko ih je dobio i SDP, ali i stranka Milan Bandić 365. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!