Ostani doma
Hrvatska / Lokalni izbori 2021.

PROMOCIJA PLUS ZA RTL

EKSKLUZIVNO Zadnja anketa prije drugog kruga u Rijeci. Neodlučni možda presude o gradonačelniku u zadnjim trenucima

EKSKLUZIVNO Zadnja anketa prije drugog kruga u Rijeci. Neodlučni možda presude o gradonačelniku u zadnjim trenucima
RTL

Rijeku će u nedjelju preuzeti novi gradonačelnik, a kolike šanse za to imaju dva kandidata otkriva istraživanje Promocije plus

Rezultate istraživanja o tome hoće li nakon Vojka Obersnela gradom upravljati njegov zamjenik ili su veće šanse kandidatu bez stranačke infrastrukture, predstavio je Adrian De Vrgna.

Marko Filipović ili Davor Štimac, odluka je na Riječanima koji će birati između SDP-ova kandidata i kandidata grupe birača. Rijekom od samostalnosti Republike Hrvatske vlada SDP. 

Obersnelov dosadašnji zamjenik vodi

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dugogodišnji gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je da mu je dosta, pa u utrci njegov dosadašnji zamjenik, prema ovom istraživanju, u drugom krugu osvaja više od 48 posto (48,3 posto). Štimac ima više od 36 posto podrške (36,2 posto). Ovdje neodlučni (13,3 posto) mogu preokrenuti rezultat, a vidimo, ima i onih koji će poništiti listić (2,2 posto).

Žene i muškarci

Kada su u pitanju preferencije po spolu, za kandidata koalicije okupljene oko SDP-a je gotovo jednako i žena (48,4 posto) i muškaraca (48,3 posto). Štimca bira nešto više muškaraca (40 posto) nego žena (32,8 posto). Govorimo, dakle, o ukupnom broju muškaraca, odnosno žena koji će izići na birališta u nedjelju i raspodjeli njihovih glasova. 

Mladog SDP-ovca češće biraju stariji

Filipovića najviše biraju stariji od 70 godina (60,4 posto). Dok, zanimljivo, Štimca najviše biraju ljudi između 30 i 39 godina (47,1 posto). Onih koji će izići na izbore i poništiti listić, najviše je među najmlađim biračima, među njima je gotovo 10 posto (9,5 posto) prosvjednih glasača, kojima očito ne odgovora ni jedan ni drugi kandidat. 

Riječani bez obrazovanja skloniji Štimcu

Što se tiče obrazovanja, oni koji su završili srednju školu, najčešće (51,2 posto) biraju Filipovića, dok su oni bez obrazovanja (54,1 posto) skloniji Štimcu. No, valja reći da je u uzorku takvih manje od jedan i pol posto (1,3 posto), dok je više od pola ispitanika (55,4 posto) sa završenom srednjom školom. 

Ljevica Filipoviću, desnica Štimcu

Očekivano, Filipovića najviše biraju birači lijevog usmjerenja (76,6 posto). Dok Štimac uvjerljivo osvaja glasove zdesna (84 posto). Desni centar ga podupire s više od 90 posto (91,9 posto). Filipović, pak, ne može računati ni na jedan glas desno orijentiranih. 

Koliko su kojem skloni birači ostalih stranaka?

A kako će birati birači koji su svoj glas dali strankama čiji su kandidati poraženi u prvom krugu? Štimac je uvjerljiv izbor HDZ-ovaca (88,4 posto). Filipović može računati na 5 posto (5,1 posto). Niti neodlučni (3,4 posto), niti nevažeći (3 posto), ne mogu utjecati na ovaj rezultat. 

Birači Mosta koji su listi osigurali ulazak u Gradsko vijeće (71,7 posto), biraju Štimca. Vrlo je blizu postotak onih koji će glas dati Filipoviću (13 posto) i onih koji ne znaju kome darovati povjerenje u nedjelju (11,5 posto). 

Birači PGS-a s kojim je SDP do sada vladao Rijekom i čiji je kandidat Ivaniš ispao iz utrke (65,2 posto), biraju Filipovića. No, ima onih koji Štimca vide na čelu Rijeke, njih više od 22 posto (22,3 posto). Zanimljivo, PGS-ovci neće poništavati listić, a ima i onih koji će razmisliti koga zaokružiti (12,5 posto). 

I Možemo! je u gradskom vijeću. Birači koji su im dali glas češće biraju Filipovića (55,6 posto), ali nije zanemariv postotak onih koji će glasati za Štimca (24,2 posto). Ovdje je ujedno i najviše neodlučnih (15 posto). 

Večeras na RTL-u sučeljavanje Filipovića i Štimca

Unatoč Filipovićevoj prednosti, utrka za Rijeku mogla bi biti tijesna. Do izbora su 4 dana. Kandidati se bore za svaki glas, a što nude i zašto baš sebe vide na čelu grada, govorit će na sučeljavanju u ovom studiju gdje ih očekuje Damira Gregoret.

Sutra donosimo još jedno istraživanje – za posljednji veliki grad - Split, gdje je utrka vrlo neizvjesna. A nakon toga i duel Vice Mihanović - Ivica Puljak.

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 600 ispitanika 24. i 25. svibnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 3,99 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!