Ostani doma
Hrvatska / Lokalni izbori 2021.

sve spremno za finale

Uoči drugog kruga odmaramo se od poruka kandidata, no čini se da izbornu šutnju ne poštuju svi. Provjerili smo kako teku pripreme

Hrvatska u drugom krugu bira 14 župana, gradonačelnika Zagreba koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika

Danas se odmaramo od poruka kandidata na lokalnim izborima ili bismo bar to trebali, ali čini se da izbornu šutnju ne poštuju svi. U međuvremenu, birački odbori pripremaju mjesta na kojima će se sutra glasati u drugom krugu lokalnih izbora. 

Dok traje izborna šutnja, lijepe se posljednje upute biračima koji će sutra glasati u drugom krugu lokalnih izbora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Pripreme idu tako da se poslože stolovi, da se osigura mjesto za birače koji će dati svoje glasove, svoje želje. Da se osigura mjesto za kutiju, da se osigura mjesto za ljude koji će ih prihvaćati'', rekla je Gordana Breganović, predsjednica biračkog odbora.

Vezana vijest

Davor Petrik

Hrvatska u drugom krugu bira 14 župana, gradonačelnika Zagreba koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 općinskih načelnika. Pravo glasa ima 3,2 milijuna birača.

S obzirom na to da su vijećnici i članovi skupština izabrani u prvom krugu, u ovom će biti manje glasačkih listića, ali i manje posla za biračke odbore. Jedino što se ne mijenja, su stroge epidemiološke mjere.

''Moramo paziti da imaju maske, neki imaju neki ne. Upozoriš, a što sad. Paziti da si dezinficiraju ruke kad ulaze, povremeno, na svakih 5 - 10 minuta mi dezinficiramo stolove, klupe, kemijske, kad je manja gužva, stolice'', rekla je Breganović.

Vezana vijest

Bojan Ivošević

Danas od ponoći Hrvatska je trebala odmoriti od kandidata i njihovih poruka i poziva, ali izbornu šutnju ne shvaćaju svi kao zakonsko pravilo pa su se i danas oglašavali. Ipak, bilo ih je manje nego u prvom krugu, kažu u GONG-u.

''Javljali su nam se građani, da se letci stavljaju oko automobila na Trešnjevačkom placu i u Gajnicama. Javili su nam se građani da djelatnici gradske uprave u Vukovaru drže na svojim profilima reklame jednog od kandidata. Imali smo slučaj dojave transparenata u blizini biračkog mjesta'', rekla je izvršna direktorica GONG-a Oriana Ivković Novokmet.

Utvrdi li Državno izborno povjerenstvo da je zaista bilo kršenja izborne šutnje, oni koji su odgovorni mogu biti novčano kažnjeni, čak i fizičke osobe.

Vezana vijest

Mato Franković

''Kazne na ovim izborima ne postoje kao propisana sankcija, ali na ovim izborima postoje. Ovdje su sankcije propisane, od 3000 kuna za fizičke osobe do 500 tisuća kuna. Međutim, DIP je taj koji utvrđuje je li bilo kršenja izborne šutnje i onda šalje prijavu prekršajnom sudu koji određuje kaznu'', kazala je Ivković Novokmet.

Građani su od 2019. čak četiri puta birali na izborima. Prvo zastupnike za europski parlament, zatim predsjednika, a onda premijera i zastupnike u Sabor. Izborni ciklus završava u nedjelju drugim krugom lokalnih izbora. Sada slijede tri godine odmora od političke kampanje i prilika da se ispune sva obećanja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!