Ostani doma
Hrvatska / Lokalni izbori 2021.

nazvat će tomaševića

Plenković nahvalio rezultate HDZ-a na lokalnim izborima i žestoko napao medije

Dan nakon drugog kruga lokalnih izbora, premijer Plenković prisustvovao je dodjeli Nagrada grada Zagreba

Nakon dodjele nagrada grada Zagreba, premijer Andrej Plenković dao je izjavu. Jučer su završeni lokalni izbori na kojima je, kao što je rekao u izbornoj noći, HDZ odnio "kolosalnu pobjedu", mada se jedan broj analitičara ne slaže s time.

Premijer je nakon svečanosti dodjele Nagrada grada Zagreba čestitao je Zagrepčanima i Zagrepčankama Dan grada, te je čestitao svim dobitnicima nagrada, osobito dr. Alemki Markotić, koja je, kao što je rekao, bila na čelu borbe protiv Covida-19.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Novinari su ga odmah pitali je li se čuo s Tomislavom Tomaševićem da mu čestita, Plenković je rekao da nije još, ali da hoće.

Upitan da komentira činjenicu da nakon izbora svi proglašavaju pobjedu, Plenković je rekao da "svi dobiju nešto, ali nitko toliko kao mi". 

Novinaru je odgovorio da broji. "Brojevi su uvijek najpouzdaniji pokazatelj uspjeha ili neuspjeha. HDZ ima 45 posto gradova, 45 posto općina, 75 posto županija. Nažalost, ne možemo dobiti sve, bilo bi dobro da smo dobili sve, ali to je demokracija, nekad dobija netko drugi. Mi dobijemo puno, a svi drugi dobiju nešto, ali puno manje nego mi."

Imaju nešto protiv Hrvatske?

"Proučio sam, HDZ nikad nije dobio 15 županija. Meni je osobito važno što se politika profiliranja HDZ-a kao stranke desnog centra, vidim da su ovi iz Možemo! počeli parafrazirati moju poruku iz 2016. kad sam rekao da mijenjamo HDZ da bismo mijenjali Hrvatsku, oni mijenjaju zagreb da bi mijenjali Hrvatsku, valjda imaju nešto protiv Hrvatske u kojoj smo uspjeli spriječiti socijalnu frakturu, očuvati 700.000 radnih mjesta, spasiti 120.000 poslodavaca, isplatiti samo u Zagrebu 2,9 milijardi kuna sredstava za plaće 215.000 radnika, premostiti tu krizu... pretpostavljam da je to valjda poruka promjene", kazao je Plenković.

Kazao je da očekuje dobru suradnju s Tomaševićem. "Dobro surađujem sa svim izabranim čelnicima lokalne i područne samouprave, to svi oni znaju. Politika naše vlade prema regionalnom, ravnomjernom razvoju Hrvatske je poznata i vidljiva i to možete primijetiti gdje god da odete. Nema kraja koji razvijeniji danas u odnosu na prije pet godina. U samom gradu zagrebu je u našem mandatu ugovoreno tri milijarde eura projekata financiranih sredstvima EU."

Milanović i Dan državnosti

Novinari su premijera pitali i da komentira stav predsjednika Zorana Milanovića da je 30. svibanj Dan državnosti zapravo stranački blagdan.

"U zadnjih nekoliko tih situacija obilježavanja pitali su me hoćemo li ići zajedno, imati zajednički vijenac itd. Jučer je bio muk, nitko ništa. Imate predsjednika države koji se uopće nije očitovao o Danu državnosti. Danu koji je to bio '90-ih i koji smo vratili prije dvije godine. Koji je lani bio na pola programa na Mirogoju, a kasnije se nije pojavio ni na Markovom trgu ni na svečanom koncertu. Ignorirao je koncert u subotu. To se u normalnoj europskoj državi događa jedino ako je netko teško bolestan", kazao je.

Vezana vijest

Jelena Pavičić Vukičević

"To se nekome tolerira, a nekome ne i to ćemo sada jasno govoriti. Po meni je sramotno da nije ni čestitao Dan državnosti. To što on o tome misli govori više o tome kako on gleda na poštivanje hrvatskih zakona. Ista stvar kao i nepoštivanje procedure o predlaganju predsjednika Vrhovnog suda", kazao je Plenković.

Upitan o uspjehu u većim gradovima, kazao je da je rekao da je HDZ pobijedio u 3 od šest velikih gradova, jer Velika Gorica i Zadar rastu i približavaju se Osijeku. "Meni bi bilo drago da smo mi pobijedili u Splitu, ali Split je izabrao antisemita za zamjenika gradonačelnika pa neka tih 50 i nešto posto koji su glasali za njega žive s time i neka se opravdavaju naredne četiri godine, ako ovaj ne da odmah ostavku", rekao je Plenković.

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

Istaknuo je uspjehe u županijama, posebno to što su izabrane dvije žene županice. Istaknuo je i da se HDZ vratio na vlast u Bjelovarsko-bilogorskoj i Varaždinskoj županiji, pobijedivši Damira Bajsa i Radimira Čačića.

"Politika profiliranja HDZ-a na desnom centru nam je omogućila jačanje na zapadu zemlje. Komadina je prvi put morao ići u drugi krug i pobijedio je, ali to nije pobjeda kao prije", kazao je dodajući i da je HDZ osvojio 18 posto u Istri. 

Napad na DP

Govoreći o Domovinskom pokretu i Miroslavu Škori rekao je da misli da je to "besmislena opcija"  koja samo napada HDZ i njega osobno. "Što je smisao nekoga tko napada glavnu hrvatsku stranku koja uvjerljivo dobije parlamentarne izbore i koja u petoj godini mandata dobije 75 posto županija. S čime će se oni ponositi? S drugim krugom? Oni će i dalje ostati na pet gradskih zastupnika. Ovo da ćemo sad čitati vrhunaravne komentatore, koji su u biti lijevi, dakle ljevičarski komentatori će sada nakon što su dobro izlupali Škoru u ova dva tjedna, sad će ga opet gladiti, maziti i paziti, jer im on odgovara kada napada HDZ. Kad napada Možemo! onda je babaroga, ali ako napada HDZ onda ćemo ga zvati u goste. Ali ako se usude napasti ljevicu, onda su grozni, onda ne smiju postojati, ne smiju se zvati Domovinski pokret i treba ih maknuti. To je jasno."

Na pitanje novinara o tome jesu li trebali istaknuti nova lica kao u mjestima gdje su pobijedili te je li mu žao što nisu u drugim županijama isto nisu stavili neka mlađa lica i hoće li im to biti neka nit vodilja da se okrenu novim kadrovima, rekao je da treba pogledati fakte.

"Kandidat HDZ-a u Osijeku koji je pobijedio je 1987. godište. Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba koji je po meni doživio takvu agresiju, divljaštvo, bezobrazluk, gdje su mu pojedini voditelji, recimo na ovoj televiziji, RTL-u, namjerno, a kao slučajno govorili ime. I Nova TV isto. Namjerno mu slučajno krivo govore ime ne bi li ga dezavuirali", kazao je.

Jeste li zadovoljni rezultatima izbora?

Rezultati
  • Oduševljen/a sam   61% (1488)
  • Onako...   23% (571)
  • Ne   16% (397)
Vrati se na glasanje

Kazao je da se "iz aviona vidi" da je to bilo namjerno. "Ne može se slučajno krivo govoriti ime čovjeku kojega zovete u goste. Tu bozu se može prodavati samo nekome tko je naivac ili malouman. Ta vrsta bezobrazluka i agresije medijske koja je išča prema Davoru Filipoviću, to nije profesionalno, objektivno i nepristrano novinarstvo. Ako neki zovu ljude u emisije kao goste da bi ih onda tamo ponizili, namjerno im govoreći ime, onda moramo znati, narod mora znati. Ako odete u RTL kod nekoga od domaćina koji ima takvu emisiju, onda znate da idete lijevom novinaru, lijevom uredniku, čovjeku koji vas neće tretirati profesionalno, objektivno i neutralno nego će vam namjestiti zamku, ne bi li vas dezavuirao, ne bi li kasnije umjesto Puhovskog kojeg je s RTL-a protjerao Milanović, sad su angažirali Lalića, kojem daju pare ne bi li dva dana prije drugog kruga gadio Filipovića na najgori mogući način. To nisu nepristrani mediji. To su plaćenici koji su zaduženi da gade jednu političku opciju."

Jesu li plaćenici televizija ili analitičari?

Mislim na analitičara koji dobiva novac za to što dolazi u emisiju komentirati i onda gadi kandidate jedne opcije. Mislim na Lalića, da nema dilema.

Koja je razlika između vas i Milanovića koji kaže da je HRT plaćenićka televizija?

Velika je razlika, ja govorim precizno, ex-post, poslije izbora ono što se događalo. Ja sam rekao sinoć. Agresija koju su doživjeli Filipović i recimo Vice Mihanović, to sam govorio o godinama, on je '72. godište, Ostrogović je isto negdje 45 godina. Antonija Jozić je ispod 50, Martina Furdek Hajdin je 48 godina, Ivan Celjak, 38 godina, novi župan sisačko-moslavački. Marko Marušić, 36,7 godina, novi župan bjelovarski. Imamo puno mladih ljudi, ne možete sve prekriti i dovesti one koji imaju 25 godina, ali tranzicija ide jako dobro.

Na koje medije bi trebali ići HDZ-ovci, koji po vama nisu lijevi?

Mi možemo ići svugdje. Ja ih apsolutno dijelim na lijeve i desne jer gledam što rade ljudima kad im dođu u goste. Recimo da vama, da vas pozovu u goste i da vam kažu da niste Elvir, nego neko drugo ime, a vi ste kandidat za gradonačelnika Zagreba. Pa vam to ponovi i RTL i Nova, mislite da je to slučajno? Ili je to tendenciozno i namjerno, da se kasnije mogu hihotati i smijati tome što radite. To ne ide, ja ću sad prozivati ljude. Tko su oni? Što su oni da to rade hrvatskoj javnosti?

N1: Mi vas već godinama zovemo u goste pa nećete.

Vi biste trebali napisati plakat ideološki kakva ste televizija.

Sad ste prozvali sve televizije. 

Ja samo govorim istinu. To se vidi. Ako su ove dvije televizije pozvale kandidate za gradonačelnika u glavne intervju termine i krivo mu rekli ime, to nisu napravili slučajno. zato ih prozivam. 

Koja je onda po vama objetkivna televizija?

Ima ih puno.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!