Ostani doma
Hrvatska / Lokalni izbori 2021.

PODVLAČENJE CRTE

Nezavisnih najviše ikad, HDZ i dalje dominira: 'Etablirane stranke najmanje vode računa o jakim osobama na terenu'

Ljude, pokazalo se, ne zanima više samo koja je netko stranka, nego tko je i što planira napraviti

Da su Tomašević i Možemo kolosalni pobjednik izbora to smo već utvrdili. Drugi su veliki pobjednik: nova lica. Više nego ikad prije, dogodila se smjena generacija. Ljude, pokazalo se, ne zanima više samo koja je netko stranka, nego tko je i što planira napraviti. Sadržaj je pobijedio formu. Od 555 gradova i općina u četvrtini vladaju nezavisni ili kandidati grupe birača, više nego ikad prije.

Molekularni biolog nakon tri desetljeća skinuo je HDZ s vlasti u Šibensko-kninskoj županiji. Marko Jelić jedan je od nikad brojnijih nezavisnih kandidata koji su u nedjelju ostvarili uspjeh. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To je ustvari jako racionalno od naših birača, da na ovim manjim razinama, gdje vam ne treba velika infrastruktura i puno ljudi da biste popunili određene pozicije, daju ipak priliku manjim opcijama, novim ljudima da pokažu što znaju", kaže politički analitičar Mate Mijić

"Postoji prostor za nove snage i novi pristup"

Takav je i novi gradonačelnik Oroslavlja, poznat po aferi u kojoj ga je protukandidat iz HDZ-a pitao kaj bi štel biti. Kao i Filip Zoričić koji je zadao najteži udarac IDS-u skinuvši ga s vlasti u Puli. Oni su među 30 novih nestranačkih gradonačelnika, što je šest više u odnosu na prije četiri godine. Kandidati grupe birača imaju i 121 općinu, čak 46 više nego 2017.

"Ovi su izbori pokazali da na političkoj sceni postoji prostor za nove snage, novu energiju i novi pristup. To je ono o čemu velike etablirane stranke najmanje vode računa, dakle o jakim osobama na terenu. Te organizacije su postavljene tako da slijede velikog vođu", kaže kolumnist 24 sata Tomislav Klauški

"Jako dobar rezultat HDZ-a"

"To je da je HDZ apsolutni, kolosalni pobjednik ovih izbora", tako je HDZ-ov veliki vođa Andrej Plenković izbore ocijenio u nedjelju navečer, unatoč neuspjehu u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

"Mislim da je njihov rezultat stvarno jako dobar. Je li to kolosalna pobjeda, o tome bi se dalo spekulirati, da jest kolosalna pobjeda ne bismo čuli ove nervozne tonove iz redova HDZ-a, ali pobjeda svakako jest", kaže Mate Mijić

Jer, kad se podvuče crta, HDZ je izgubio dva grada u odnosu na prošle izbore, sada kontrolira njih 56, i čak 187 općina. Iako je i to za osam manje nego 2017., HDZ je i dalje uvjerljivo najjača stranka u Hrvatskoj.

"Kao vladajuća stranka pod velikim aferama i skandalima, u eri pandemije i potresa, gdje su se mogli očekivati lošije rezultati, oni bi mogli biti zadovoljni rezultatima koje su postigli, čak i nekima koje nisu očekivali. Naravno da su županije uvijek tu da HDZ ima veliki broj pobjeda", kaže Tomislav Klauški

"Svi su očekivali totalni krh SDP-a"

HDZ ima 15 osvojenih županija, ali tek u 7 od tih 15 ima većinu u županijskim skupštinama. SDP ima samo dva župana. Rijeka je i dalje ostala crvena, a Marko Filipović jedan od 22 SDP-ova gradonačelnika, isto kao i prije četiri godine. Općina kontroliraju 39, sedam manje. 

"To je jedna mala pobjeda SDP-a, svi su očekivali totalni krah druge najveće hrvatske stranke, ispalo je da je ona ipak živa na lokalu i da će ove manje stranke izazivači ipak trebati još puno raditi da bi došli do mjesta broj dva", kaže Mate Mijić

Broncu osvaja - Domovinski pokret

Mjesto broj tri, odnosno broncu, odnosi ipak Domovinski pokret. Uz gradonačelnike Slatine i Popovače, najviše ih može veseliti novi mandat bivšeg HDZ-ovca Ivana Penave. A sve sudionike sada čeka tri godine bez izbora i prilika za novo preslagivanje. 

"Hoće li te nezavisne liste, male stranke, platforme uspjeti iskoračiti na nacionalnu scenu i pripremiti se za nacionalne izbore. Tri godine su dugi period, hrvatska politika je navikla da se često ide na izbore. To je prilika za velike stranke, pogotovo za SDP da promijene način djelovanja, da se okrenu mlađoj populaciji koja je otišla prema Možemo, prema jakim ljudima i novim idejama", kaže Tomislav Klauški

Nezavisni kandidati

Iako su lokalni izbori i inače najbolja platforma za nezavisne kandidate, ovi su pokazali da svojevrsna smjena generacija predstoji baš svima.

"Sada se pokazuje da birači ipak i od velikih stranaka očekuju određene promjene, očekuju nova lica, očekuju drukčije politike, i spremniji su ih više nego ikad prije kazniti ako to ne dobiju", kaže Mate Mijić.

Svih 576 pobjednika, kolosalnih i onih drugih, sad imaju četiri godine pred sobom da pokažu svoje stvarne kapacitete. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!