Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

POMNO PRATI SITUACIJU

Ministrica Pejčinović Burić za RTL: 'Osoba koja je podignula desnicu u Bleiburgu odbila je našu pomoć'

'Bleiburg je mjesto koje zaista zaslužuje biti dostojanstveno komemorirano'

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je Zagreb i boravila na predizbornom skupu HDZ-a, što je bila snažna poruka biračima najjače hrvatske političke stranke, kao i onima neodlučnima, a na samom kraju - i Hrvatskoj. O tome je u RTL Danas progovorila ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

"Prije svega, mislim da je to jedan veliki znak Hrvatskoj kao potvrda dvije i pol godine ustrajnog rada na intenziviranju odnosa s Njemačkom. To je dobar znak da je vrijeme odlično uloženo. Mislim da je to ujedno prepoznavanje Hrvatske, ali i premijera Plenkovića te HDZ-a kao stranke koja podržava ono o čemu se govorilo u Ciboni. To je Europa kao projekt mira, blagostanja i prosperiteta", naglasila je Pejčinović Burić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na samom skupu premijer je bio u dosad neviđenom izdanju, što je mnoge iznenadilo.

"Pokazao se kao lider pobjedničke stranke i to je prava mjera za kraj kampanje. Nije me iznenadio, osim pozitivno. Ovo su vrlo važni izbori."

Ministrica Pejčinović Burić nije posjetila Bleiburg, baš kao ni premijer, ali ni mnogi drugi...

"To je mjesto koje zaista zaslužuje biti komemorirano dostojanstveno i mislim da je sve prošlo odlično, izuzev jednog incidenta. Imamo informacije o uhićenoj osobi i vidjet ćemo što će istražni sudac odrediti. Uvijek smo na raspolaganju kako bismo pomogli, ali osoba koja je u pitanju odbila je pomoć", naglasila je ministrica pa dodala da nije išla jer nije mogla biti na dva mjesta odjednom.

Kad se spominje Austrija, tamo je ozbiljna politička kriza, vicekancelar Heinz-Christian Strache je, među ostalim, grubo vrijeđao Hrvatsku.

"Ta izjava zaslužuje najoštriju osudu, to je primjer kako ne treba raditi. Takav opus operandi prakticiraju razne ekstremne desničarske stranke u Europi pa je dobro to osvijestiti i u Hrvatskoj, da se vidi kako se postavljaju prema nama. Posebno u odnosu na Manfreda Webera i Angelu Merkel, koji su posjetili Hrvatsku te su primjer dobre suradnje i odnosa. Također, mislim da je najbolji odgovor stigao od kancelara Sebastiana Kurza i da se to nije dogodilo, morali bismo reagirati", zaključila je ministrica Marija Pejčinović Burić.

Preporučeno za tebe

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!