Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

BOLJE NEGO ZADNJI PUT

DIP objavio odaziv birača do 11:30: Izlaznost gotovo 10 posto! Pogledajte gdje je bila najviša

DIP objavio odaziv birača do 11:30: Izlaznost gotovo 10 posto! Pogledajte gdje je bila najviša
Pixsell

Na izborima za EP prije pet godina, do 11:30 sati na birališta je izašlo 7,64 posto birača

Hrvatska po treći put bira zastupnike u Europskom parlamentu, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina, a do 11:30 sati izlaznost je iznosila 9,93 posto, javlja Državno izborno povjerenstvo.

Na prošlim izborima za EP ukupna izlaznost bila je 25,22 posto, a nevažećih je listića bilo 3,06 posto. Do 11 sati prije pet godina izašlo je 7,64 posto birača, a godinu prije 5,98 posto.

U Hrvatskoj se može glasovati na 6360 redovnih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih, na kojima glasuju birači na službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi, zatvorenici, pomorci.

Glasuje se na 'listićima' s 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena. Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne izvan svog prebivališta ili u inozemstvu također će moći  glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev nadležnom tijelu državne uprave.

Premijer Andrej Plenković

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasovanje u inozemstvu, a njih 6307 za glasovanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima tri milijuna i 832 tisuće birača, s prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna i 677 tisuća, bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno se registriralo 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Izborima započinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL Televiziji. Cijeli dan pratit ćemo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te donositi prve prognoze i finalne rezultate izbora. U 16:30 RTL će emitirati Vijesti u kojima će se reporteri javljati s biračkih mjesta, Državnog izbornog povjerenstva i Bruxellesa. Prve izlazne ankete RTL Televizija donosi odmah po zatvaranju birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Izdvojeno

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!