Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

KAO NEKAD

Europski izbori u Francuskoj pretvorili su se u dvoboj Macron - Le Pen

Europski izbori u Francuskoj pretvorili su se u dvoboj Macron - Le Pen
Ludovic Marin, Pool via AP / AP Photo/Michel Spingler

Dvoboj priziva u sjećanje i predsjedničke izbore 2017. na kojima je Macron pobijedio Le Pen

Emmanuel Macron, žestoki kritičar populizma, pretvorio je europske izbore u Francuskoj u dvoboj s krajnjom desnicom Marine Le Pen što je opasna igra s obzirom na nepopularnost predsjednika oslabljenog u šestomjesečnoj krizi sa "žutim prslucima".

Po zadnjoj anketi koju je u petak objavio Harris Interactive/Epoka, Nacionalno okupljanje (RN, krajnja desnica) dobiva 25 posto a Republique en Marche (REM, predsjednikova stranka) 22,5 posto, što znači da je francuska krajnja desnica povećala prednost pred Macronovom strankom prije europskih izbora koji se u nedjelju održavaju u kontinentalnoj Francuskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

RN je u tjedan dana porastao za 1,5 postotni bod a REM je ostao na istoj razini.

Le Pen se tako približava rezultatu koji je ostvarila na prošlim europskim izborima 2014. s gotovo 25 posto glasova, što je krajnjoj desnici omogućilo da polaže pravo na naziv "najveće stranke" u Francuskoj.

Dvoboj priziva u sjećanje i predsjedničke izbore 2017. na kojima je Macron pobijedio Le Pen koja je tada krajnju desnicu još jednom dovela u drugi krug tih važnih izbora, nakon svog oca Jean-Marieja koji je to učinio 21. travnja 2002.

Upozoravajući na "prijetnju" krajnje desnice i populizma Macron je nagnao birače da biraju između glasa protiv Macrona i "zaustavljanja Le Pen" kao na predsjedničkim izborima 2017.

Dvije godine nakon izbora za predsjednika ovo je prva izborna provjera za Emmanuela Macrona nakon parlamentarnih izbora 2017. na kojima je usitnio tradicionalne stranke desnice i ljevice. To su ujedno i prvi izbori nakon društvene krize "žutih prsluka", najgore u Macronovu  mandatu, zbog koje mu je popularnost pala na 27 posto po zadnjoj anketi.

"Europska kampanja se pretvorila u državni ispit", ocijenio je dnevni list Le Figaro. Francuski predsjednici su se nerijetko upletali u europske kampanje ali "Macron je potukao sve rekorde", analizira dnevnik. "Ovakva borba na prvoj crti pretvara europske izbore u referendum o njemu", zaključuje desni list.

"Ovo je referendum o njemu (Macronu) i o njegovoj slici Europe", potvrdio je Amerikanac Steve Bannon koji je među glavnim stratezima populističkog tabora.

No ističući za sebe da je neprijatelj populista, napose RN-a, Macron je upao u stupicu da europske izbore pretvori u borbu za prvo mjesto svoje stranke, ispred krajnje desnice.

"O ishodu će ovisiti nastavak onoga što Macron naziva 'preobrazbom zemlje'", upozorava Le Monde koji napominje da bi loš izborni rezultat mogao dovesti do promjena u vladi.

"Gubitak europskih izbora u svojoj zemlji za nekoga tko je toliki zagovornik Europe je i nepriznavanje njegove vlastite vjerodostojnosti", zaključio je Sebastian Maillard, ravnatelj Instituta Jacquesa Delorsa.

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL-u. Cijeli dan pratit ćemo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te donositi prve prognoze i finalne rezultate izbora. U 16:30 emitirat će se RTL Vijesti u kojima će se reporteri javljati s biračkih mjesta, Državnog izbornog povjerenstva i Bruxellesa. Prve izlazne ankete RTL donosi odmah po zatvaranju birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!