Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

PRIJAVA NEPRAVILNOSTI

Gong o nepravilnostima: Stranke šalju građanima SMS-ove i poruke na društvenim mrežama

Gong o nepravilnostima: Stranke šalju građanima SMS-ove i poruke na društvenim mrežama
Pixsell

Najviše prijava odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama

Nedjeljno jutro na izborima za zastupnike u Europski parlament prošlo je mirno, s manjim brojem dojava o nepravilnostima, izvijestio je Gong prema neanonimnim dojavama građanki i građana.

Najviše prijava odnosilo se na kršenje izborne šutnje na društvenim mrežama, gdje pojedine stranke i kandidati i danas emitiraju plaćene oglase (Živi zid, HSP SPLIT), navodi Gong.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Udruzi je prijavljeno i slanje SMS-ova i poruka na društvenim mrežama (SDP, IDS, Narodna stranka - reformisti) pa i telefonskih poziva (Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti).

"Uz to što se radi o kršenju izborne šutnje, biračice i birači to doživljavaju i kao pokušaj pritiska", upozorava Gong.

Prijavljen je i slučaj biračkog odbora u Veleposlanstvu RH u Danskoj čija je članica od birača tražila podatak o nacionalnosti.

Gong pritom upozorava da na izborima za EP nacionalna pripadnost birača nema nikakvu ulogu jer ne postoji manjinsko zastupništvo.

Prijava o kršenju izborne šutnje u medijima tijekom prijepodneva nije bilo, a iz Gonga ocjenjuju kako su vjerojatan razlog visoke kazne od 100.000 do pola milijuna kuna koje je Državno izborno povjerenstvo (DIP) najavilo dosljedno provoditi u tradicionalnim medijima. Za razliku, kako naglašavaju iz udruge, od društvenih mreža "koje ostaju 'siva zona' političkog oglašavanja u Hrvatskoj".

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL Televiziji. Cijeli dan pratit ćemo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te donositi prve prognoze i finalne rezultate izbora. U 16.30 RTL će emitirati Vijesti u kojima će se reporteri javljati s biračkih mjesta, Državnoga izbornog povjerenstva i Bruxellesa. Prve izlazne ankete RTL Televizija donosi odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!