Ostani doma
Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

IZBORI ZA EUROPSKI PARLAMENT

DIP objavio odaziv birača do 16.30: Izlaznost 21,31 posto - Pogledajte gdje je bila najviša

DIP objavio odaziv birača do 16.30: Izlaznost 21,31 posto - Pogledajte gdje je bila najviša
Tomislav Miletic/PIXSELL, DIP

Hrvatska po treći put bira zastupnike za Europski parlament, ima ih pravo izabrati 12 na mandat od pet godina

Do 16.30 sati na birališta je izašlo 21,31 posto birača, javlja Državno izborno povjerenstvo, a to je gotovo pet posto (4,86) više nego na izborima prije pet godina.

Na prošlim europskim izborima do 16.30 sati na birališta je bilo izašlo 16,45 posto građana. No tada se umjesto do 16.30 sati izlaznost mjerila do 16 sati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Glasovalo je 726.000 birača, od ukupno 3, 8 milijuna. Najviše građana je glasovalo u Zagrebu (23,28 posto), Karlovačkoj (23,22), Istarskoj  (22,88) i Šibensko-kninskoj (22,69) županiji, a najmanje u Osječko-baranjskoj (18,85 Posto), Brodsko-posavskoj (19,34) i Koprivničko-križevačkoj (19,58) županiji.

Na prošlim izborima za EP ukupna izlaznost bila je 25,22 posto, a nevažećih je listića bilo 3,06 posto. 

Prvi, nepotpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji čiji birači posljednji glasuju.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za EU parlament bira se u još 46 država. Biračima je ponuđeno 396 kandidata na 33 liste.

U Hrvatskoj se može glasovati na 6360 redovitih mjesta, a njima treba dodati i 70 posebnih mjesta na kojima glasuju birači koji su u službi u Oružanim snagama, ustanovama socijalne skrbi te zatvorenici i pomorci.

Glasuje se na listićima s 33 liste i 396 kandidata, birač glasuje tako da zaokruži redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena.

Glasuje se na biračkim mjestima prema adresi prebivališta. Birač koji se u nedjelju zatekne izvan svoga prebivališta ili u inozemstvu također će moći glasovati, ali pod uvjetom da je do 15. svibnja za to podnio zahtjev mjerodavnom tijelu državne uprave.

Prema podacima Državnoga izbornog povjerenstva (DIP), 5260 birača s prebivalištem u Hrvatskoj podnijelo je zahtjev za glasovanje u inozemstvu, a njih 6307 za glasovanje u nekom drugom mjestu u Hrvatskoj.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima tri milijuna i 832 tisuće birača. S prebivalištem u Hrvatskoj ih je oko tri milijuna i 677 tisuća, a bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora) aktivno su se registrirale 154 tisuće birača, najviše u BiH.

Europski izbori održavaju se u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Poljskoj, Švedskoj, Finskoj, Danskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Malti, Belgiji, Luksemburgu, Španjolskoj, Portugalu, Estoniji, Litvi i Mađarskoj.

Izborima počinje novi politički ciklus u Europskoj uniji koji uključuje i promjenu vodstva njezinih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranoga izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

Izborni dan pratite na portalu Vijesti.hr i RTL Televiziji. Cijeli dan pratimo što se događa na biralištima, kakva je izlaznost te ćemo donijeti i prve prognoze i finalne rezultate izbora. Prve izlazne ankete RTL Televizija donosi odmah nakon zatvaranja birališta u 19 sati u RTL-u Danas.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!