Ostani doma
Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

PRVI PRIJEVREMENI REZULTATI

Poraz vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj, uspjeh Zelenih

Poraz vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj, uspjeh Zelenih
AP Images

Unija CDU/CSU je, prema prvim prijevremenim nepotpunim rezultatima, osvojila 21,7 posto glasova

Stranke vodeće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u Njemačkoj, Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) pretrpjele su, prema prvim prijevremenim rezultatima na izborima za Europski parlament, snažne gubitke. Stranka Zeleni pak ostvarila je povijesno najbolji rezultat na nekim izborima na saveznoj razini.

Unija CDU/CSU je prema prvim prijevremenim nepotpunim rezultatima osvojila 21,7 posto, što je gubitak od 8,3 posto u usporedbi s posljednjim izborima prije pet godina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najžešće gubitke pretrpjeli su socijaldemokrati koje je biralo 11,9 posto manje birača nego na posljednjim EU izborima, što je rezultiralo potporom od 15,4 posto glasača. To je najslabija vrijednost za SPD na nekim od izbora koji se održavaju na području cijele Njemačke.

Najveći priljev glasova ostvarili su Zeleni koji su sa 21,8 posto glasova ostvarili svoj najbolji rezultat na nekim od saveznih izbora. Zelene je biralo 11,1 posto više birača nego prije pet godina.

Popularna među desnim biračima, Alternativa za Njemačku (AfD), osvojila je 10,4 posto glasova, što je 3,3 posto više nego na posljednjim EU izborima, ali oko dva posto manje nego na parlamentarnim izborima 2017.

Predsjednik AfD-a Alexander Gauland je za slabiji rezultat na izborima optužio „kaos oko Brexita“ i aferu 'Ibiza' u Austriji s tamošnjim desnim populistima.

Stranka Ljevica je, prema prijevremenim nepotpunim rezultatima, objavljenima nešto prije 19 sati, ostvarila 5,6 posto, a Liberali (FDP) 5,5 posto glasova.

Izlaznost na ovim izborima za Europski parlament iznosila je 59 posto, što je gotovo 12 posto više nego na izborima prije pet godina.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!