Ostani doma
Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

Pobjednici i gubitnici

Prvi neslužbeni rezultati izbora za EU parlament! HDZ ostao bez jednog mandata, SDP-u 4 mandata

Prvi neslužbeni rezultati izbora za EU parlament! HDZ ostao bez jednog mandata, SDP-u 4 mandata
Vijesti.hr

Donosimo prve neslužbene rezultata izbora za Europski parlament

U 22:50 sata odaziv je 29,56% posto, a do sada je obrađeno 99,05% biračkih mjesta na kojima je glasovalo 79,93% birača.

Prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, baš kako su izlazne ankete pokazale, HDZ je ostvario je 22,71% glasova

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SDP ostvario 18,69% glasova, Hrvatski suverenisti osvajaju 8,49%, Nezavisna lista suca Kolakušića 7,87%, Živi zid, 5,66% Amsterdamska koalicija 5,23%.

Ispod izbornog praga ostali su Most (4,67 posto), nezavisna lista Marijane Petir (4,42 posto), Neovisni za Hrvatsku (4,36 posto), SDSS (2,68 posto), HNS (2,61 posto), Start (2,02 posto), Stranka Milana Bandića (1,97 posto), Možemo! (1,79 posto). 

Kako to izgleda u mandatima?

Iako se raspored promijenio, u broju mandata se, prema izlaznim anketama, nije promijenilo puno. HDZ osvaja 4 mandata, SDP-u 4 mandata, Suverenisti, Kolakušić, Živi zid i Amsterdamska kolaicija ostaju na po jedan mandat. 

Karlo Ressler, kao prvi na listi HDZ-a ide u Europski parlament, tu je i Dubravka Šuica koja je i sada europarlamentarka. U EU parlament ide i Tomislav Sokol, nova nada HDZ-a, a u EU parlamentu ostaje i Željana Zovko

Biljana Borzan iz SDP-a osvojila je još jedan mandat u Europskom parlamentu osvojivši najviše preferencijskih glasova.  U EU parlament ide i Tonino Picula kao nositelj liste SDP-a, a treći je Predrag Fred Matić, a kao sljedeća na listi ide Romana Jerković. 

Sljedeći su Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Valter Flego nositelj liste Amsterdamske koalicije.  

Kuščević za RTL: 'S 4:4 nismo zadovoljni

Zadnje rezultate DIP-a komentirao je politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

"Nije šok. Čekamo službene rezultate. S 4:4 nismo zadovoljni, ali ipak smo najjače stranka. HDZ je pobjednik. Pobjednik je onaj koji je dobio najviše glasova. To je matematički", rekao je.

Više pročitajte OVDJE!

Suverenistima mandat

U stožeru Hrvatskih suverenista oduševljenje. Prema prvim nepotpunim, ali službenim rezultatima Dipa, suverenisti su osvojili 8,48% glasova i tako osvojili jedan mandat u  u europskom parlamentu. 

"Zadovoljna sam, bilo bi odlično da smo osvojili još jedan mandat, ali i ovo je izvrstan rezultat", rekla je nositeljica kandidacijske liste i buduća eurparlamentarka Ruža Tomašić, te dodaje da se vraća u Bruxelles u lipnju kada će i započeti svoj rad tamo.

Više pročitajte OVDJE! 

Most doživio debakl

Prema posljednjim neslužbenim rezultatima izbora, Most nezavisnih lista nije prešao izborni prag i ostao je bez mandata u Europskom parlamentu. 

"Od 2013. godine Most ima kontinuitet. Naravno, nekad se dogodi i neki neželjeni rezultat kao što je ovaj danas", kazao je Petrov te se požalio da dvije trećine građana nije izašlo na izbore za Europski parlament.

Više pročitajte OVDJE!

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!