Hrvatska / Izbori za Europski parlament 2019.

IGOR VIDAČAK ZA VIJESTI.HR

Macron i moćni čelnici na jednoj, Weber i HDZ na drugoj strani: 'Slijedi nam intenzivno razdoblje'

Macron i moćni čelnici na jednoj, Weber i HDZ na drugoj strani: 'Slijedi nam intenzivno razdoblje'
Pixsell, AP Images

Rezultati koji su promijenili sliku EP-a prvi put u njegovoj 40-godišnjoj povijesti

Manfred Weber iz Europske pučke stranke (EPP) kandidat je za predsjednika Europske komisije, ali francuski predsjednik Emmanuel Macron i desetak drugih predsjednika zemalja članica Europske unije protive se tom izboru.

"Slijedi nam razdoblje intenzivnih i vrlo složenih pregovora i među čelnicima država članica unutar Europskog vijeća, ali i među novoizabranim kandidatima u Europskom parlamentu", kazao nam je dr. Igor Vidačak s Fakulteta političkih znanosti pa dodao:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na sjednici Europskog vijeća 21. i 22. lipnja trebalo bi biti jasno postoji li prostor za dogovor o kandidatu za predsjednika Europske komisije, a konačni sastav europskih političkih grupacija u Parlamentu trebao bi biti poznat najkasnije do 24. lipnja."

Stoga, rezultati koji su promijenili sliku Europskog parlamenta prvi put u njegovoj 40-godišnjoj povijesti, iz razloga što EPP te S&D nisu osvojili potrebnu većinu, mogao bi stajati Webera pozicije, ali bi moglo i otegnuti pregovore. To se i očekivalo, zbog "usitnjavanja" Parlamenta, mnoge će teme biti podvrgnute detaljnijim i dugotrajnijim raspravama nego što smo naviknuli.

"Prva mogućnost da novi saziv Europskog parlamenta izglasuje novog predsjednika Europske komisije bit će u srpnju, ali je vrlo vjerojatno da bi se ti pregovori mogli otegnuti do jeseni", zaključio je Vidačak.

Izdvojeno

Vezani članci

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!