Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

ČUDNA SITUACIJA

Rukovati se ili ne? Političari u kampanju kreću s upitnicima iznad glave: 'Dovodimo se u nepriliku'

Kampanju će voditi i preko društvenih mreža, no osobni kontakt je vrlo važan.

Do izlaska na izbore odbrojavamo još mjesec i pol, sljedeći tjedan očekuje se objava epidemioloških mjera i kako bi se one trebale provesti. 

No, već sada se jasno može vidjeti da se mnogi političari ne pridržavaju čak ni onih osnovnih preporuka - poput rukovanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Smije li se ili ne - pitaju se političari jer kampanja, ona neslužbena je već počela. Anka Mrak-Taritaš kaže držala se svih preporuka, no sada smatra da stožer mora biti precizan.

"Zamislite kad čovjek ide prema vama i hoće se rukovati, hoće se okrenuti, neću, reći ću da se ne rukujemo, ali ako dođe peti put, hoću, ili ako se želi slikati s vama. Mislim da je došlo vrijeme da se jasno kaže da se svi mi ne dovodimo u nepriliku", ističe Mrak-Taritaš.

Približavanje građanima i razgovor ono je što ih sada intenzivno čeka. Kampanju će voditi i preko društvenih mreža, no osobni kontakt je vrlo važan.

"Nisam nikad bio Milan Bandić da bih se rukovao s pola Zagreba, ali to je dio politike, morate popričati rukovati se i tako", tvrdi Nikola Grmoja.

A upravo Bandić prakticira svašta. Od rukovanja laktom, a onda par metara dalje običnog rukovanja. Problema imaju i drugi. Sve to nije dobar primjer građanima, a upravo političari bi to trebali biti, kaže Krešimir Macan

Vezana vijest

Rukovanje

"Mi ćemo njima gledati ono najmanje crno ispod noktiju, prigovarati, i kako izgledaju, za vrijeme blokade smo ih pitali tko vas šiša, s obzirom da mjere nisu ukinute trebali bi ih se držati načelno, bar ispred kamera."

A mjere poput pojačane higijene ruku i socijalnog razmaka je nešto što će ostati vjerojatno dok ne dođemo do cjepiva, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

"Preporuke jesu što manji tjelesni kontakt s raznim osobama, osim s obiteljima, a to znači i rukovanje, jer je to tjelesni kontakt", pojasnila je Tatjana Nemet Blažić, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Epidemiološke mjere za izbore očekuju se sljedeći tjedan. No jasno je rečeno iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP), da ukoliko ih se kandidati i ne budu pridržavali, neće se dovesti u pitanje pravovaljanost izbora. 

Reci što misliš!