Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

Parlamentarni izbori 2020.

I. izborna jedinica - tradicionalno najslabija izborna jedinica za HDZ

I. izborna jedinica - tradicionalno najslabija izborna jedinica za HDZ

Zagreb je tradicionalno lijevo orijentiran.

Prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba. U njoj je na prošlim parlamentarnim izborima, koji su bili održani u rujnu 2016. godine, registrirano bilo oko 334 000 birača.

Narodna koalicija, u kojoj su bili SDP, HNS, HSS i HSU, osvojila je tada 39,36 posto (7 mandata), HDZ i HSLS 31,36 (5 mandata), Most 10,41 (1 mandat), a Jedina opcija koju su činili Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih i Abeceda Demokracije, 5,89 posto, što je bilo dovoljno za jedan mandat. Na izbore je izašlo 200 180 birača, što je značilo izlaznost od 59,90 posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

2015. godine SDP-ova je koalicija dobila 7 mandata, HDZ-ova 4, a čak tri mandata dobio je Most. 

Na parlamentarnim izborima ove godine, nositelj HDZ-ove liste u 1. izbornoj jedinici je Andrej Plenković. Na čelu Restart koalicije, koju čine SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA, je Davor Bernardić, a iz Domovinskog pokreta su poručili kako će njihov nositelj u ovoj izbornoj jedinici biti Zlatko Hasanbegović. Nositeljica liste Mosta je Marija Selak Raspudić, stranke s Imenom i Prezimenom Dalija Orešković, dok će političku platformu Možemo! predstavljati Tomislav Tomašević.

Potpune liste možete pogledati na službenoj stranici DIP-a.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!