Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

Ravnopravnost u politici

Prošli saziv Sabora imao je najmanji udio žena: Istražili smo koliko bi ih moglo biti ovog puta

U Sabor ćemo birati 151 zastupnika

Stranke su dužne voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama. Zastupljenost jednog spola ne smije biti niža od 40 posto.

Bez obzira na Zakon i kazne od 50.000 kuna, prošli saziv Sabora imao je najmanji udio žena. Je li itko platio kazne i koliko će žena biti ovoga puta u dvije najveće stranke donosi Leona Šiljeg.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Žena u Saboru nema. Mogu se prebrojati na prste dvije ruke. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova kaže obično su na začelju lista, predlaže ZIP sustav.

"ZIP sustav je model par nepar. Na kandidacijskim listama je naizmjence postavljanje muških i ženskih kandidata. Imamo takav primjer u Belgiji gdje njihovo izborno zakonodavstvo nalaže da na prva dva mjesta ne mogu biti kandidati istog spola", rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Vezana vijest

Željko Kerum

Nositelji lista HDZ-a već se znaju, samo je u 11. izbornoj jedinici žena. 

"Na našim listama će biti žena. Nastojat ćemo poštovati kvotu od 40 posto. To nije jednostavno. To nikome nije jednostavno, posebno u velikim strankama gdje je 154 ljudi na listama", rekao je Andrej Plenković (HDZ).

Pravi omjer pola-pola?

SDP liste tek slaže.

"Slaganje je u visokoj fazi. Što se tiče SDP-a mi smo prihvatili ZIP princip rasporeda na listama. Ja mogu samo preporučiti velikim strankama da slijede naš put – to ne košta ništa novca, košta puno srca i malo povrijeđenog muškog ega", rekao je Davor Bernardić (SDP).

Vezana vijest

Izbori

Nekad zastupnica, ministrica, ali i predsjednica Vlade kaže: pravi omjer bi trebao biti pola-pola.

"Mislim da se može reći da žene ili većina žena pa i u političkom životu nerado glasa za žene. U onom sazivu Sabora od 95.-2000. nekako mi se čini da smo bile puno solidarnije, bez obzira na stranačku pripadnost. To govori moje iskustvo, jedan dobar dio žena i istaknutih u strankama, ministrica i zastupnica, misli da je to muški posao", kazala je bivša premijerka Jadranka Kosor.

Zastupljenost jednog spola ne smije biti niža od 40 posto.

Kazna za nepoštivanje kvota 50.000 kuna

"S obzirom da ćemo od prve do 10 izborne jedinice imati 14 kandidata/kandidatkinja, omjer treba biti 7:7 ili 8:6. Kad dobijemo sve zbirne liste mi ćemo onda napraviti jedan popis po svim izbornim jedinicama koje liste nisu poštovale ravnopravnost spolova, onda ćemo obavijestiti pravobraniteljicu i DORH", rekao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Kazna za nepoštivanje kvota je 50.000 kuna, a koliko je uopće do sad plaćeno?

"Možemo reći da smo jako teško došli do tih podataka. DORH nema na jednom mjestu sukus svih izrečenih kazni za lokalne izbore. Ono što smo uspjeli dobiti od samih stranaka je da su u prosjeku plaćali 3600 kuna", rekla je Ljubičić.

U Sabor ćemo birati 151 zastupnika. Na posljednjim izborima izabran je najmanji udio žena dosad tek 12,6 posto.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!