Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

oni su već odlučili

Vojska apstinenata na svakim izborima sve je veća! Stručnjak za RTL: 'To dovodi u pitanje legitimitet'

Prema istraživanju Crodemoskopa za RTL, čak 42 posto ispitanika sada ne bi izašlo na izbore

Da se udruže, bili bi najjača hrvatska stranka. Oni su hrvatski birači koji apstiniraju, ne glasaju ni za koga. Razlog zašto će to učiniti i ove godine otkrivaju sami.

"Nemam za koga glasati, naprosto ta priča da zaokružimo manje zlo od koliko većeg, ne da mi se to slušati. Želim zaokružiti nešto što ima smisla", kaže Martina iz Osijeka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Idem na more, ljepše mi je tri mjeseca biti na moru, nego ići na izbore. Znate, nema me tko voziti, sin me vozi sad jer ima dopust, a kasnije moram busom, a znate kako je s busom", kaže Zdenka iz Zagreba.

Vezana vijest

Andrej Plenković

''Nemam za koga glasati. Ja njima ne vjerujem, oni samo žive za sebe, a mi sirotinja", kaže Marija iz Zagreba.

Prema istraživanju Crodemoskopa za RTL, 42 posto ispitanika sada ne bi izašlo na izbore. Samo njih 56 posto će sigurno ili vjerojatno na biralište.

S obzirom na to da su prijašnjih godina takva istraživanja čak bila optimističnija od stvarnosti, što nas očekuje?

"Ako na temelju toga zaključujemo, možda će ovo biti prvi izbori na kojima će izaći ispod 50 posto registriranih birača. To vam dovodi legitimitet izbora u pitanje. Nedostatak legitimiteta, to je stvar koja se ne osjeća, ali svaki političar je vrlo dobro osjeća", kaže Goran Čular s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

To znači kada bi na to imali pravo, apstinentima bi pripadalo gotovo pola mjesta u Saboru. Do sada je najviše birača, gotovo 3 milijuna, izašlo 1990., a najmanje prije četiri godine - prvi put manje od 2 milijuna.

Vezana vijest

damira gregoret

''Izaći ću na izbore, uvijek izađem, ali sve su to lopovi...", kaže Manda iz Osijeka.

"Još ne znam za koga, ali razmišljam da ću izaći", kaže Bruno iz Zagreba.

"Možda se povode za stavom predsjednika države, slučajne države...", kaže Stipe iz Zadra.

Izjava predsjednika Milanovića da vjerojatno ni on neće na izbore svakako nije od pomoći. No, bivši predsjednik Josipović vjeruje da Milanović izbore neće preskočiti.

Vezana vijest

Macan za RTL komentirao rezultate CRO Demoskopa:

"Na izbore svakako treba izaći. Predsjednik je dao izjavu gdje je želio naglasiti svoju nepristranost, sigurno nije htio demotivirati građane. Siguran sam da ćemo i njega vidjeti na biralištu", smatra Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike.

Političari, čija imena apstinenti ne zaokružuju, pak biračima poručuju.

"Mogu reći da bi bilo dobro da ljudi izađu na izbore, činjenica da je korona sigurno ima utjecaj na ljude", kaže ministar prometa Oleg Butković.

Vezana vijest

Davor Bernardić, Andrej Plenković i Miroslav Škoro

"Sve skupa je složeno tako da izlaznost bude mala, velike stranke smatraju da će onda svoju vojsku lakše mobilizirati", kaže Miroslav Škoro (Domovinski pokret).

Što slabiji odziv birača znači i veći poraz politike. No, isto tako bez obzira na njihov broj, vlast će na kraju biti izabrana. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!