Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

Gost RTL-a Danas

Hasanbegović za RTL o incidentu u Kustošiji: 'To je par gnjusoba. Ne vidim elemente protusrpstva'

On je nositelj liste Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici

Novi politički pokret čine već poznata lica hrvatske politike. 

Jedno od njih je i Zlatko Hasanbegović, inače prvi na listi Domovinskog pokreta u Prvoj izbornoj jedinici. S njim je u studiju RTL-a Danas razgovarao Adrian de Vrgna

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Govorio je o tome što misli zašto bi narod trebao Miroslavu Škori na ovim izborima reći ''da'', a na predsjedničkim je već rekao ''ne''. Rekao je i svoje mišljenje o izborima i eventualnoj suradnji s HDZ-om.

Otkrio je misli li da je ovo okupljanje na Markovu trgu demonstracija moći.

"To je bila demonstracija snage, ona je začeta na predsjedničkim izborima i siguran sam da će se sada pretočiti u mandate na parlamentarnim izborima", kazao je Hasanbegović.

Kazao je i što misli tko će biti pobjednik izbora. 

"Dakle, moramo govoriti dosjetkom. Najvažnija anketa su izbori o sastavu buduće hrvatske Vlade i odlučit će hrvatski narod na izborima. Ono što sam siguran je da će koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta biti okosnica buduće Vlade", rekao je. 

Vezana vijest

Grafit, Srbi

Otkrio je i zašto bi narod sada Škori trebao reći ''da''.

"Narod će odlučiti. U krajnjoj liniji ne radi se o populističkoj dosjetki, već parafrazi prvog članka Ustava da vlast proizlazi iz naroda koji je predstavljen putem svojih autentičnih predstavnika u Hrvatskom saboru i tako će i biti", objasnio je.

"Ovo je prva, nacionalna i stožerna politička opcija"

"Ovdje je stvar vrlo jasna, nismo ovdje zbog politikanstva, ova opcija nije prosvjedna, nije ni treća ni druga opcija. Ovdje je riječ o stožernoj, prvoj, nacionalnoj, političkoj opciji i ono što sam siguran - scenarij iz 2015. na 2016. kada smo mjesecima iščekivali hoće li biti ovo ili ono, dvopartitna, tripartitna ili bilo koja druga kombinacija - se nakon ovih izbora neće ponoviti. To znači da postoje samo tri scenarija: scenarij u kojem će Domovinski pokret biti okosnica buduće Vlade, scenarij B je da se izvanbračna zajednica HDZ-a i SDP-a konačno legalizira u obliku velike koalicije u kojoj Plenković može eventualno biti državni tajnik Središnjeg ureda za šport, ali svakako ne predsjednik Vlade, i treći scenarij su novi izbori", objasnio je.

Vezana vijest

Domovinski pokret

Kazao je kako se ne bave gatanjima.

"O bilo kakvim uvjetima, ne bavimo se gatanjima, već kao odgovorni ljudi čekamo rezultate izbora. O sastavu buduće Vlade odlučit će Sabor, ali je sigurno da koalicija oko Domovinskog pokreta neće biti dio bilo koje većine u kojoj će arbitrirati i kadrovirati primjerice gospoda Furio Radin i Milorad Pupovac kojeg je Plenković označio najdugovječnijim hrvatskim političarom koji konzistentno zastupa interese srpske zajednice, što se donekle mogu složiti, ali na način da hrvatska politička elita igra ulogu korisnih idiota", rekao je.

Zašto novinari nisu smjeli postavljati pitanja?

Objasnio je i zašto novinarima na Markovom trgu danas nije bilo dopušteno  postavljati pitanja. Komentirao je i Škorino prozivanje medija.

"Mi smo u kampanji, ovo je bilo prigodno okupljanje oko predstavljanja i predaje lista i zapravo svaki dan svi uključeni na listama su dostupni medijima. To je bilo naravno da je demokratski aluzija, kao što mediji imaju pravo prozivati političare, političari imaju pravo ocjenjivati rad pojedinih medija. Dakle, ovdje nije bilo riječ o medijima kao takvima, već o nekoliko konkretnih medijskih paraobavještajnih punktova koji poslije njih mjesecima vode neku vrstu kvazispecijalnog rata, osobno protiv Škore i protiv platforme", kazao je.

Vezana vijest

BBB, Milorad Pupovac

"Surađivat će se s onima koji osvoje mandate. Na prošlost se ne osvrćem, okrenut sam budućnosti", kazao je o suradnji s Brunom Esih.

Dotaknuo se i sramotnog transparenta na Kustošiji.

"Dakle, naravno da se dvojica, trojica starijih punoljetnika ne mogu sada drakonski kažnjavati. Ovdje nama trebaju neke vrste pedagoških mjera. Radi se o gnjusobama, ne vidim elemente protusrpstva. Vidio bih elemente pedofilije. Kućnim odgojem, ali i činjenicom da zapravo se stvari trebaju nazivati pravim imenom. Ne može nekoliko izoliranih koji nisu primjer društvenog ozračja, stvarati se moralna panika. Koliko ja znam, takve gnjusobe su izolirani incidenti.

S druge strane, imamo Pupovca koji je jasno rekao kao istražitelj i sudac da on zna tko su inspiratori tih događaja. Locirao ih je u političke krugove i neka kaže tko su, moglo bi se reći i da je on", zaključio je Hasanbegović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!