Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

Bilo je tu svega

Što smo sve vidjeli uoči ovih izbora? Od kampanje srednjeg prsta pa do kampanje samoizolacije

Program i obećanja onima koji ih biraju u ovoj su kampanji, čini se, ostali po strani

Izborna šutnja u ponoć ujedno je i kraj kampanje kakvu do sada nismo vidjeli. U 15 dana službene kampanje birači su imali priliku upoznati gotovo 2700 kandidata sa 192 liste. 

Od samoizolacije do odbijanja iste, otkazivanja predizbornih skupova preko kampanje srednjeg prsta. Što je sve obilježilo utrku za Sabor 2020. donosi Leona Šiljeg

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Što su golova postigli, postigli su. Koronakampanja gotova je u ponoć. Izjava o pobačaju u slučaju silovanja izazvala je reakcije žena. 

"Mislim da je normalno da se svatko, pogotovo žrtva nasilja, savjetuje sa svojom obitelji", rekao je Miroslav Škoro.

Počela je kampanja srednjeg prsta. Od osječke dogradonačelnice do bivše predsjednice Republike.

Vezana vijest

pizza plijesan

"Što se tiče bivše predsjednice, drago mi je što iz HDZ-a poručuju da nisu protiv zabrane pobačaja. Ono što je jasno da Škoro i HDZ licitiraju s funkcijama premijerskim, ministarskim tako da je glas za Škoru glas za HDZ i glas za HDZ glas za Škoru", rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

"Mogu mahati koliko god prstima, ali kad mi dođemo na vlast, dobit će po tim prstima", kazao je Škoro.

"Gospodin Škoro proklizava na suhom, očito da proklizava svaki dan, ne samo na osjetljivim temama već se izjave mogu doživjeti i kao prijetnje", kazao je pak predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Počela kampanja samoizolacije

Nakon kampanje srednjeg prsta, kampanja samoizolacije. Zbog susreta sa zaraženim Novakom Đokovićem tražio se odlazak Andreja Plenkovića u samoizolaciju. Zaraženi Goran Ivanišević samo je zahtjeve podebljao.

Vezana vijest

Davor Bernardić, Andrej Plenković i Miroslav Škoro

"Po svim pravilima struke, inkubacija traje 14 dana, i sasvim sigurno bi trebao ići u izolaciju", rekao je Bernardić.

"Sami su zakuhali tu kašu, ali svi je moramo kusati. Situacija je kaotična, upitno je način i održavanje izbora, sigurnost. Vidjeli smo da Plenković ima jedne mjere za sebe, a druge za ostatak Hrvatske", kazao je Nino Raspudić iz MOST-a.

"Nije riječ o bliskom kontaktu, nego o razgovoru od tek 3 minute", odgovorili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Virus ne skače iz ramena, prenosi se kapljično, onda to nije bliski kontakt", objasnio je Plenković.

Vezana vijest

Oporba je tražila samoizolaciju, a Rajko Ostojić se u izolaciju stavio sam i to nakon što se doznalo da se družio sa zaraženim članom SDP-a. 

"Nismo se rukovali, tapšali, nismo razmjenjivali nikakve druge informacije, bili smo na otvorenom, a ne u zatvorenom, ali to je odgovorno ponašanje, briga za zdravlje naših građana", rekao je kandidat RESTART koalicije Rajko Ostojić.

Bitka se vodila i u pretkampanji

Kako se stavio, tako je i iz samoizolacije u kojoj nije ni bio 14 dana, izišao.

Bitka za svakog glasača vodila se i u pretkampanji, 2. izborna jedinica bila je u fokusu, što zbog zanimljivih kandidata na listama, posljedica potresa, ali i nepisanog pravila da je pobjednik u toj jedinici i relativni pobjednik izbora. 

Koalicija Stranke s imenom i prezimenom, FOKUS-a i Pametno u kampanji s performansima. Od Markova trga do Remetinca.

Vezana vijest

bero i plenky kolaž

"Želimo im poručiti da pošteni i čestiti ljudi, sa zdravim razumom i s nadom u budućnost imaju mjesto u politici, u našoj koaliciji koja se ovdje okupila kako bi građanima ponudila nadu u budućnost", rekao je kandidat koalicije IP-Pametno Ivica Puljak.

Na isti način u borbi za glasove odlučila se i lijevo-zelena koalicija MOŽEMO.

"Ljudi ne znaju kako će ostvariti svoje ustavno pravo, a mi kao akteri ne znamo što nas čeka u idućih tjedan dana", rekao je kandidat koalicije Možemo! Tomislav Tomašević.

Živi zid je na ulaz u središnjicu HDZ-a nalijepio natpis "Dosta pljačke" pa se nisu mogli dogovoriti tko govori prvi. 

Korona, samoizolacija, pobačaj. Teme su o kojima se u kampanji najviše govorilo. Program i obećanja onima koji ih biraju, u ovoj su kampanji, čini se, ostali po strani.   

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!