Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.
parlamentarni izbori 2020.

FOTO Građani u dugačkim redovima čekaju na glasanje: Grabar-Kitarović i Kerumova supruga ukrale pažnju

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, ovi su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina

Od 7 sati do 19 otvorena su birališta u Hrvatskoj (u inozemstvu je glasanje počelo još jučer), a birači odlučuju o 10. sazivu Sabora kao i o tome tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu. Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, ovi su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina.

Izborni dan pratite u nastavku 

Velike gužve u Mostaru na biralištima tijekom parlamentarnih izbora u Republici Hrvaskoj

 

Bračni par Kerum i Kitarović
birališta u RH

 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učitaj nove događaje ()

Političari na biralištima

Svoje građansko pravo na izborima su iskoristili Željko Kerum koji je na biralište stigao u pratnji cijele obitelji, Anka Mrak Taritaš, Božo Petrov, Boris Miletić, ali i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom Jakovom. 

Manja izlaznost nego prije četiri godine

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je podatke o izlaznosti do 11:30 sati prema kojima je na birališta izašlo 18,09 posto birača. To je manje nego na izborima prije četiri godine iako se zbog gužvi koje se mogu vidjeti čini na prvi pogled da je birača puno više.

Više OVDJE 

Plenkovića zbunilo pitanje o temperaturi

Andrej Plenković se malo zbunio na pitanje o mjerenju temperature. Prvo je rekao da nije mjerio, da nije bilo nikog na ulazu na glasačko mjesto tko mjeri, no brzo se ispravio i rekao da je izmjerio kod kuće, ali nije otkrio koliko.  

Gong: Gužve na biralištima i manje pritužbe

Osim gužve na pojedinim biračkim mjestima i nekolicine pritužbi građana u samoizolaciji izvan  mjesta svog prebivališta, izborno jutro prošlo je mirno, priopćeno je u nedjelju iz nevladine organizacije GONG.

GONG podsjeća da je Državno izborno povjerenstvo (DIP) dužno omogućiti glasanje osobama u samoizolaciji, kao i osobama zaraženim koronavirusom, ali samo na adresi njihovih prebivališta.

Deseci građana upozorilo ih je na kršenje izborne šutnje putem SMS poruka i telefonskih poziva (HDZ), navode iz GONG-a, a ukazano im je i da pojedine stranke i kandidati na dan izborne šutnje emitiraju plaćene oglase na Facebooku.

"Kao i na prethodnim izborima, građanke se tuže kako ih nitko nije obavijestio o promjenama adresa biračkih mjesta koja su se dogodila u odnosu na prethodne izbore. Takve pritužbe najčešće pristižu od građana starije životne dobi", stoji u priopćenju.

Isto tako, više osoba koje su se prijavile za glasanje izvan prebivališta, potužilo se na tešku dostupnost posebnih biračkih mjesta - tako primjerice Zagrepčani koji su se prijavili na vrijeme da bi glasali na biračkom mjestu na Silbi, upućeni su u Zadar.

Glasovati želi 55 zaraženih koronavirusom

U cijeloj Hrvatskoj 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor.  

 Najviše (24) ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 ih je u 1., devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici, kazao je u nedjelju prijepodne glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski.

Poznati na biralištima

Miroslav Škoro, čelnik Domovinskog pokreta, glasao je u OŠ Gračani. Na biralištu mu je izmjerena temperatura od 36,6, a donio je i svoju kemijsku olovku. U Splitu je glasao ministar zdravstva Vili Beroš, a u Varaždinu ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. 

Predsjednik SDP-a i lider Restar koalicije, Davor Bernardić, glasao je u Osnovnoj školi Ive Andrića u Ulici Milovana Kovačevića.  

Intervenirala i Hitna pomoć

Na biračkom mjestu u OŠ Kralja Tomislava radi nezgodnog i slučajnog pada starije gospođe morali su intervenirati djelatnici Hitne pomoći.

Glasali Bandić i Tomašević

Među prvima su svoje građansko pravo iskoristili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je na biralište stigao sa suprugom Vesnom, oboje pod maskama i čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević koji je pak na biralište stigao u pratnji svog psa.

 

Velike gužve u Mostaru, redovi i u hrvatskim gradovima

I drugi dan zabilježene su velike gužve na glasačkim mjestima u Mostaru, a u redovima se već čeka i na nekim biralištima u Zagrebu. Velika većina građana je pod maskama, a prema preporukama ponijela je i svoje kemijske olovke, no mnogi su došli bez ičega, kao da epidemije i nema. Socijalna distanca baš se i ne poštuje.

Najneobičniji izbori do sada

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju birače da unatoč epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo.  

"Pozivam birače da iskoriste svoje pravo, posebno jer biramo zakonodavnu vlast. Izbori su, ipak, praznik demokracije koji se ne događa tako često“, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere, pa mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah, naglasila je.

Zaraženi koronavirusom mogu glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić te kako će se 'omekšati' upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta.  

Članovi biračkog odbora moći će doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba u samoizolaciji.

Za svako mjesto u Saboru 17 kandidata

U Sabor se bira 151 zastupnik: 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Veliko je zanimanje za mjesto u Saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina.

O tome tko će uistinu slijedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3 milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, nadzirat će ih oko 8500 promatrača.

Svi oni moraju se držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači pak, kod ulaska na biralište, moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jednan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Preferencijski glas

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

U inozemstvu je glasovanje već počelo u subotu, a traje i danas. Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje, DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u nedjelju u podne i u 17 sati.

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!