Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

HDZ-OV STOŽER

Jandroković: 'Kad bi ovo bilo konačno, bio bi to rezultat koji se ne pamti ni iz Tuđmanovih vremena'

Jandroković: 'Kad bi ovo bilo konačno, bio bi to rezultat koji se ne pamti ni iz Tuđmanovih vremena'
vijesti.hr

'Zahvalni smo biračima koji su očito prepoznali da smo u ove četiri godine vodili konzistentnu politiku'

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) bori se za novi mandat, a napetost iz njihova stožera u zagrebačkom Arheološkom muzeju prenose naši reporteri Leona Šiljeg i Petar Panjkota.

Vezana vijest

plenković pobjeda

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prvi se iz stranke osvrnuo na sjajne izlazne ankete, prema kojima HDZ ima 61 mandat, a Restart je na 44 mandata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo su predikcije, ali naravno da smo zadovoljni i zahvalni smo biračima koji su očito prepoznali da smo u ove četiri godine vodili konzistentnu politiku. Treba podsjetiti da se HDZ od prvog dana mandata suočavao s ozbiljnim krizama i izlazio kao pobjednik."

Domovinski pokret ima 16 mandata, s njima se može sastaviti vlada?

"Pričekajmo konačne brojke, ali prije svega, treba se zahvaliti biračima koji su izašli na izbore i opravdali odluku da je ovo pravi tajming za njih."

Je li Domovinski pokret prvi izbor?

"Kad vidimo što je na stolu, razgovarat ćemo, vjerojatno ćemo morati ulaziti u razgovore. Ali nije isto ulazite li s većim ili manjim brojem mandata, o tome ovisi s kakvom snagom se ulazi u pregovore."

Strože mjere nakon izbora?

"Pratimo situaciju na dnevnoj bazi. Pokušavamo cijelo vrijeme održati gospodarske aktivnosti, kad se radi o cijeloj Hrvatskoj, a tamo gdje se pojavi žarište, fokusiramo se na njegovo saniranje. Radi se posao onako kako se treba raditi."

Stožer - HDZ

Ministar branitelja Tomislav Medved također je zadovoljan izlaznim anketama.

Koalicija s Domovinskim pokretom?

"Prije svega, zahvala svim biračima koji su izašli na izbore, kao i biračkim odborima koji su ih organizirali, ali i glasačima koji su nam dali svoj glas. Očekujemo da će i konačni rezultati biti na tragu izlaznih anketa, ali suzdržimo se do tada. Najbitnije, narod je prepoznao našu vladu kao najsigurniju opciju. Što se tiče razgovora, pričekajmo konačne rezultate i nakon toga ćemo razgovarati."

Izlazne ankete nisu puno griješile, može se očekivati da ovakvo stanje ostane. Andrej Plenković volio bi da vlada bude formirana do 15. kolovoza.

"Ako rezultati budu ovakvi, već sutra premijer kreće s razgovorima u skladu s našim programom i svjetonazorima."

Vezana vijest

Davor Dretar Drele

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, ali i koordinator HDZ-ova programa, nije krio zadovoljstvo rezultatima. No, nije htio otkriti ništa vezano za postizbornu koaliciju.

"Nadamo se da će rezultati potvrditi trend. Očito je da afirmativna kampanja ima učinka i vjerujemo da postoji prostor za koaliciju sa strankama koje su nam svjetonazorski bliske."

Ipak, morate stupiti u kontakt s nekim?

"Čekamo konačne rezultate i nakon toga će vodstvo HDZ-a donijeti odluku u kojem smjeru ići. Još jednom ću naglasiti da su izlazne ankete znak konačnih rezultata."

Andrej Plenković

Ako rezultati ostanu kakvi jesu, Predrag Štromar ulazi u Sabor pa možda neće biti ni potrebno s Domovinskim pokretom u koaliciju?

"Ne mogu komentirati potencijalne koalicijske partnere. Postojat će koalicijski potencijal za sastavljanje čvrste vlade koja će nam trebati za ovako izazovna vremena."

Prolomio se usklik oduševljenja kad su u HDZ-ovu stožeru vidjeli prve neslužbene rezultate prema kojima imaju 71 mandat.

Odmah je pred kamere RTL-a na tu temu izašao predsjednik Sabora Gordan Jandroković i nije skidao osmijeh s lica.

"Kad bi ovo bili konačni rezultati, ovo bi bio rezultat koji se ne pamti ni iz Tuđmanovih vremena! Vidjevši ove ankete i ovu brojku, HDZ je ostvario uvjerljivu pobjedu."

Koalicija?

"Pričekat ćemo konačne brojke i vidjeti tko ima koliko mandata. Želimo imati uza sebe ljude s kojima možemo surađivati i koji su spremni preuzeti odgovornost za upravljanje Hrvatskom. Situacija pred nama nije laka i trebat ćemo donositi neke teške odluke. Trebaju nam ljudi koji su spremni preuzeti odgovornost."

Neslužbeno se može čuti da Domovinski pokret planira odustati od uvjeta da Plenković ne može biti premijer.

"Kao i 2016., pokazalo se da je naša analitika jako dobra i sadržajno smo pogodili što je važno. Kad dođe konačni rezultat, vidjet ćemo s kim surađivati. Naš legitimitet je snažan."

Razgovori s pojedincima, a ne listama?

"Ne mogu reći više od ovoga što sam kazao. Naša pobjeda je uvjerljiva, gledat ćemo kako su prošli drugi. Nije vrijeme za sitne političke igre, ovo je ozbiljno vrijeme."

Ministar uprave Ivan Malenica također ne skriva zadovoljstvo, a i glazba se pojačala u HDZ-ovu stožeru, no nema nijedne pjesme Miroslava Škore.

"Trenutačno je euforija i vjerujem da će tako ostati do kraja večeri. Kad se utvrde konačni rezultati, krenut će razgovori o možebitnim partnerima. Komunicirali smo to dosad, riječ je o strankama s desnog političkog spektra. Teško je reći tko bi to bio, vodit će se razgovori koji se temelje na izbornim rezultatima."

Može li se sastaviti vlada bez partnera?

"Nisu sva biračka mjesta prebrojena, ali mislim da će biti bolje nego izlazne ankete. Zato je teško išta reći."

Izborni zakon treba mijenjati?

"Trebao bi se revidirati. Traži se jedno rješenje i vjerujem da će se u idućem mandatu to i napraviti."

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!