Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

Tko se jučer nije proslavio?

Neki su propjevali, neki ostali bez glasa, a neki su u šoku i nevjerici: Ovo su najveći gubitnici izbora!

Neki su propjevali, neki ostali bez glasa, a neki su u šoku i nevjerici: Ovo su najveći gubitnici izbora!
PIXSELL

Izgleda da su otpisani i Milan Bandić, i Davor Bernardić, i Anka Mrak Taritaš...

Narod je jučer rekao svoje - prvenstveno činjenicom da je izašlo samo 46 posto birača, odnosno da više od polovice građana s pravom izbora ne mari za budućnost Hrvatske. Pobjednik parlamentarnih izbora je HDZ s osvojenih 66 mandata.

Vezana vijest

luzeri i vineri

Tko je podbacio i koga sve nećemo gledati u saborskim klupama?

Borba i nije bila toliko napeta kako su predviđale ankete, budući da iza HDZ-a slijedi Restart koalicija s osvojenim 41 mandatom. Ujedno je to i veliki poraz Davora Bernardića, o čijoj će se budućnosti u stranci danas najviše pričati.

Njihov najveći gubitak izbora je, uz pitanje: "Koga ćemo postaviti na čelo stranke?", činjenica da su prvi put u povijesti "izgubili" Zagreb.

Fijasko je doživio i Gordan Maras, jedan od najaktivnijih saborskih zastupnika, koji neće ući u Sabor skupivši tek 2831 preferencijalni glas. Još gore se "proslavilia" bivša kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš (GLAS) koja je skupila samo 2614 preferencijalnih glasova. Ivo Josipović, bivši predsjednik, dobio je također nedovoljnih 3012 glasova.

(Marko Lukinic/PIXSELL)

(Patrik Macek/PIXSELL)

Kad je riječ o desnoj strani spektra, jedan od izbornih gubitnika su HDZ-ovi Miro Kovač koji je osvojio manje od 2000 glasova te Stevo Culej s 3669 preferencijalnih glasova.

(Josip Regovic/PIXSELL)

Ni Milana Bandića, dugovječnog gradonačelnika Zagreba, ni njegove 365 stranke nije bilo ni na vidiku ovih izbora. Cijela lista osvojila je nešto više od 3800 glasova, a on sam je dobio tek 1789 preferencijalnih glasova. To je skoro tri puta manje nego prije četiri godine na parlamentarnim izborima. Svi se pitaju: "Je li ovo kraj Milana Bandića i sprema li DORH već papire sa svim njegovim "pogreškama"?". S njegove liste u Sabor nije ušla niti nekad moćna SDP-ovka Milanka Opačić koja je dobila 102 glasa. 

(Edvard Susak/PIXSELL)

Bivši predsjdenik HNS-a Ivan Vrdoljak također nije prošao prema vlastitim očekivanjima - osvojio je tek 646 preferencijalnih glasova na listi HNS-a koja je osvojila jedan mandat. Za razliku od gradonačelnika Splita Andra Krstulovića Opare, u Sabor ne ulazi poduzetnik i predsjednik Hrvatske građanske stranke Željko Kerum

(Davor Javorovic/PIXSELL)

(Screenshot/Facebook)

U Sabor nisu ušli ni dosadašnji saborski zastupnici Bruna Esih, Mirando Mrsić, Ivan Pernar...

Dovoljno je reći da je jedan od "jačih" propasti doživio Živi zid, a ovo je bila objava Ivana Pernara netom nakon prve objave rezultata: 

“Dragi prijatelji, po izlaznim anketama nisam osvojio mandat, ali znam da sam dao sve od sebe.

Što tiče volje birača ona je takva kakva je i ako DIP potvrdi rezultate anketa mene u Saboru više neće biti.

Predstavljat će vas neki drugi ljudi, kojima je narod više vjerovao.

To je vaša odluka i ja ju prihvaćam. Očito stavovi za koje sam se zalagao nisu naišli na dovoljnu podršku i samim time u Saboru više neće biti predstavljani.

Što se tiče vas koji ste mi vjerovali sve ovo vrijeme i dali mi podršku na izborima, beskrajno sam vam zahvalan za vašu ljubav, povjerenje i trud. Uvijek sam se trudio dati sve od sebe.

Gdje god bio, koji god posao radio znam da nikad nisam izdao načela i uvjerenja iza kojih sam stajao”, napisao je Pernar.

Neke su "zvijezde" propjevale, a neke ostale bez glasa

Ovo su bili sigurno najraspjevaniji izbori ikada - mnogi su se pjevači i zabavljači našli na izbornim listama, a neki su čak osvojili i mjesto u saborskim klupama. Tako ćemo, primjerice, prvi put u saborskim klupama gledati Davora Dretara Drelea koji je ušao na listi Domovinskog pokreta. U Sabor najvjerojatnije ne ide Mile Kekin, ali je doživio ogromnu podršku od glasača u sklopu platforme Možemo!.

Mladen Grdović je, zajedno s Kerumom, potonuo u ovim izborima, tako da ni njega nećemo gledati u saborskim klupama. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!