Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

HDZ POBIJEDIO

Izbori se ponavljaju u Raši: Pojavio se veći broj glasačkih listića nego što imaju birača

Izbori se ponavljaju u Raši: Pojavio se veći broj glasačkih listića nego što imaju birača
Patrik Macek/PIXSELL

Zadnje biralište zatvoreno je danas u 4 ujutro u Los Angelesu

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa zahvalio je u ponedjeljak svim biračkim odborima koji su u zemlji i inozemstvu sudjelovali u provedbi izbora za 10. saziv Sabora istaknuvši da su odradili vrlo ozbiljan posao u zahtjevnim uvjetima.

"Odbori su odradili vrlo ozbiljan posao u zahtjevnim uvjetima za koje se nadam da se više neće ponoviti", rekao je Sessa na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestio o izbornim rezultatima po jedinicama, osim u 8., gdje će se izbori ponoviti na biračkom mjestu u Raši.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naveo je da je u biračkim odborima bilo angažirano gotovo 75 tisuća ljudi, što je, „nakon mobilizacije najveći angažman ljudi u jednom trenutku“.

"U složenim uvjetima posao su odradili vrlo dobro, radili su gotovo volonterski", kazao je Sessa, očito misleći na činjenicu da će za svoj cjelodnevni i rad pod posebnim epidemiološkim uvjetima, članovi biračkog odbora u Hrvatskoj dobiti po 300 kuna naknade.

Zahvalio je i članovima svih drugih izbornih tijela i institucija s kojima je DIP surađivao u provedbi izbora.

Izbori se ponavljaju u Raši

Sessa je najavio da se iduće nedjelje izbori ponavljaju u Raši, gdje se dopustilo glasovanje osobama koje nisu na popisu birača pa se pojavio veći broj listića od birača. "Radi se o osam listića na uzorku od upisanih 500 birača", kazao je.

Na biračkom mjestu u Stockholmu izbori se moraju poništiti.

"Jedan je birač za 1. izbornu jedinicu 'uzeo, dobio' dva listića i oba ispunio i ubacio u glasačku kutiju, pa je bilo 19 listića, a 18 birača je glasovalo. Izbori su poništeni jer čim se pojavi više listića nego je glasovalo birača, izbori se na tom mjestu poništavaju", kazao je.

Predsjednik DIP-a podsjetio je da rokovi za prigovore teku od ponedjeljka nakon što DIP objavi izborne rezultate, a rok istječe u srijedu u ponoć. DIP onda, ako bude prigovora, ima 48 sati da odluči, do petka u ponoć.

Prema podacima s DIP-ovih stranica, obrađeni su podaci s 99,99 posto biračkih mjesta, od kojih je posljednje zatvoreno ono u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata. Glasovalo je 46,9 posto birača.

DIP objavio tko je dobio mandate

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa objavio je u pondjeljak liste i kandidate koji su u nedjelju izabrani u Hrvatski sabor.

HDZ je uvjerljivi pobjednik izbora, osvojio je 66 mandata, Restart koalicija 41, DP Miroslava Škore 16, Most NL osam, koalicija Možemo! sedam, koalicija SSIP, Fokus, Pametno tri mjesta, a po jedno HNS i Čačićevi Reformisti.

U 1. izbornoj jedinici izabrani su HDZ-ovi Andrej Plenković, Željko Reiner, Nina Obuljen Korižinek, Zvonko Milas i Darko Klasić; Restartovi Davor Bernardić, Anka Mrak Taritaš i Nikša Vukas;  Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Damir Bakić iz Možemo!; Zlatko Hasanbegović iz DP-a Miroslava Škore, Marija Selak Raspudić iz Mosta i Dalija Orešković (SSIP).

 U 2. izbornoj jedinici mandate su dobili HDZ-ovi Gordan Jandroković, Dario Hrebak (HSLS), Miroslav Tuđman, Ante Deur, Goran Grlić Radman i Miro Totgergeli, Restartovi Ranko Ostojić, Mišel Jakšić, Damir Bajs i Vesna Nađ, iz Škorina DP-a Miroslav Škoro i Milan Vrkljan, Mostov Nino Raspudić te Vili Matula iz Možemo!.

 U 3. izbornoj jedinici izabrani su Restartovi Matija Posavec, Siniša Hajdaš Dončić, Željko Kolar, Barbara Antolić Vupora, Stjepan Kovač i Andreja Marić, HDZ-ovi Žarko Tušek, Darko Horvat, Siniša Jenkač, Anđelko Stričak i Damir Habjan, iz Škorina DP-a Davor Dretar, HNS-ov Predrag Štromar te Reformist Radimir Čačić.

 U 4. izbornoj jedinici izabrani su HDZ-ovi Ivan Anušić, Josip Đakić, Ivan Radić, Nataša Tramišak, Marko Pavić, Vesna Bedeković, Josip Škorić i Hrvoje Šimić, Restartovi Sabina Glasovac, Domagoj Hajduković i Romana Nikolić te Vesna Vučemilović, Krešimir Bubalo i Mario Radić iz DP-a.

 U 5. izbornoj jedinici izabrani su HDZ-ovi Zdravko Marić, Mario Banožić, Josip Aladrović, Pero Ćosić, Marijana Balić, Mladen Karlović, Darko Puljašić i Danijel Marušić, iz Škorina DP-a Ivan Penava, Marijan Pavliček i Ružica Vukovac, iz Restarta Predrag Matić, Vinko Grgić i Marina Opačak Bilić.

U 6. izbornoj jedinici mandati su pripali HDZ-ovim Davoru Božinoviću, Marijani Petir, Krunoslavu Katičiću, Draženu Barišiću, Ivanu Celjaku i Draženu Bošnjakoviću, Restartovim Davorku Vidoviću, Borisu Lalovcu, Ivani Posavec Krivec i Željku Lenartu, iz DP-a Željku Sačiću i Stephenu Nikoli Bartulici, iz koalicije Možemo! Bojanu Glavaševiću te iz Mosta Nikoli Grmoji.

 U 7. izbornoj jedinici izabrani su Tomo Medved, Tomislav Ćorić, Nada Murganić, Davor Ivo Stier, Tomislav Klarić i Josip Salapić s HDZ-ove liste, Zlatko Komadina, Krešo Beljak, Sanja Udović i Zvane Brumnić s Restartove, Rada Borić s liste Možemo!, Ante Prkačin s liste DP-a, Zvonimir Troskot s Mostove te Dario Zurovec (SSIP).

 Za 8. izbornu jedinicu rezultati nisu objavljeni jer će se na jednome biračkom mjestu, u Raši, izbori ponoviti u nedjelju.

 U 9. izbornoj jedinici mandate su osvojili HDZ-ovi Božidar Kalmeta, Ivan Malenica, Grozdana Perić, Ante Sanader, Marijan Kustić, Rade Šimičević, Nediljko Dujić i Luka Brčić, Restartovi Franko Vidović, Renata Sabljar-Dračevac i Matko Kuzmanić, iz DP-a Karolina Vidović-Krišto i Hrvoje Zekanović te Miro Bulj iz Mosta.

U 10. izbornoj jedinici izabrani su Vili Beroš, Branko Bačić, Blaženko Boban, Andro Krstulović Opara, Mato Franković, Ante Mihanović i Goran Dodig s liste HDZ-a, Arsen Bauk, Katica Glamuzina i Branko Grčič s liste Restarta, Božo Petrov i Ante Kujundžić iz Mosta, Ruža Tomašić iz Škorina DP-a te Marijana Puljak (Pametno).

 U 11. izbornoj jedinici, gdje glasuje dijaspora, to jest birači s prebivalištem u inozemstvu, sva tri mandata dobio je HDZ, izabrani su Nevenko Barbarić, Radoje Vidović i Zdravka Bušić.

 U 12., manjinskoj jedinici, za zastupnike srpske manjine izabrani su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević (SDSS), za zastupnika mađarske Robert Jankovics, talijanske Furio Radin, češke i slovačk manjine Vladimir Bilek, za zastupnicu pet manjina (albanske, bošnjačke, crnogorske, slovenske, makedonske) Ermina Lekaj Prljaskaj, a za zastupnika 12 manjina Veljko Kajtazi.  

 Na izborima za 10. saziv Sabora glasovalo je milijun i 736 tisuća birača, to jest 46,9 posto.  

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!