Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

Završio sastanak predsjedništva

Plenković ljutit na Domovinski pokret: 'Ako hoće razgovarati, neka se vrate u HDZ!'

Plenković ljutit na Domovinski pokret: 'Ako hoće razgovarati, neka se vrate u HDZ!'
RTL

Osmijeh u HDZ-ovu taboru nije silazio s lica cijelu večer

Ono što nitko, pa ni većina HDZ-ovaca, nije mogao zamisliti prije izbora, dogodilo se. HDZ je osvojio 66 mandata.

Osmijeh u HDZ-ovu taboru nije silazio s lica cijelu večer jer je vrlo brzo bilo očito da neće biti teških pregovora ni nemoralnih ponuda kao ni najavljivanog ponavljanja izbora, a kako se čini, ni potrebe za Domovinskim pokretom. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Više o tome pogledajte u prilogu Leone Šiljeg:

Službeno postizborno okupljanje vrha HDZ-a počelo je u poslijepodnevnim satima. Andrej Plenković na dolasku potvrdio je da ima 76 mandata.

Jasno je dao naslutiti da za sastavljanje Vlade, odnosno, formiranje 10. saziva Sabora nema vremena za čekanje.

Za nekoliko će dana i na Pantovčak do Milanovića

Više o tome zna Boris Mišević koji se javio uživo za RTL Danas.

"Staje na broju 76. Upravo je završilo Predsjedništvo HDZ-a, 50-ak ljudi i Plenković izašli su, a on je rekao: "Da, 76, ne treba mi više'' Otklonio je svaku mogućnost razgovora s drugim strankama koje mu nisu dale podršku. Rekao je i da će za nekoliko dana to riješiti i na Pantovčaku s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Izrazito je ljutit na Domovinski pokret, poslao im je poruku da ako žele razgovarati s njim, da se mogu vratiti u HDZ i na taj način sudjelovati u političkom životu. Rekao je i kako je dobro raspoložen", javlja naš reporter Boris Mišević.

Sastanak je trajao nekih sat vremena.

"Hrvatska nema vremena za čekanje"​​

"Hrvatska nema vremena za čekanje, Zagreb nema vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije sa svim zastupnicima nacionalnih manjina, sa saborskim zastupnikom i predsjednikom HNS-a Predragom Štromarom i čelnikom Reformista Radimirom Čačićem. Svi su oni spremni podržati HDZ i dati potpise za buduću vladu", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Istaknuo je i kako su s njima odlično surađivali u prošlom mandatu, oni su njihov izbor za potreban broj potpisa kako bi od predsjednika Republike Zorana Milanovića dobili mandat za sastavljanje nove vlade.

Najavio je kako će ovog tjedna poduzeti sve da imaju dovoljan broj potpisa te nakon što krenu službeni rokovi traže mandat za sastavljanje nove vlade.

"Da se što prije sazove novi Sabor, formira vlada, usvoji program i da krenemo raditi za Hrvatsku te s puno entuzijazma, snage i energije idemo u naš novi mandat", poručio je.

Plenković je potvrdio da se jučer čuo s Milanovićem, a nakon što prikupi potrebne potpise, javit će mu se kako bi dogovorili sastanak i krenuli dalje.

Ministarstava će biti manje nego danas

Nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li, kako su naveli u predizbornom programu, smanjiti broj ministarstava. „Vidjet ćemo, imamo nekoliko opcija. Razgovaramo i malo ćemo se još dodatno konzultirati unutar sebe, ima više varijanti. Ministarstava će biti manje nego danas”, poručio je.

Upitan za moguće razgovore s Domovinskim pokretom, kazao je kako ne zna čime su izazvani išli u retoriku koja je u političkom smislu „neiskusna, naivna i nepotrebna” politika uvjetovanja stranci koja dobije najveći broj mandata i osobe koja bi trebala biti na čelu vlade te isključuju mogućnost da to bude predsjednik stranke.

Podsjetio je i da je se takvo uvjetovanje pokazalo katastrofalnim u praksi u slučaju bivšega predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

"Onaj tko može 2020. ponavljati priču koja se pokazala jalovom i neuspješnom 2015./16. i koja je u konačnici dovela do jedinih prijevremenih izbora u povijesti suvremene Hrvatske – onda taj ne razumije kako funkcionira vlast", poručio je.

Podsjetio je i da ih je zaštitio od napada bivšega predsjednika SDP-a Davora Bernardića koji je za njih rekao da su fašisti te kazao da on ne misli da su oni fašisti.

Plenković je poručio kako – ako oni žele mijenjati HDZ, neka svi dođu u HDZ pa će ići na unutarstranačke izbore te će vidjeti kako će na njima oni proći.

Predsjednik HDZ-a rekao je i da nisu razgovarali ni o mogućoj suradnji sa Strankom s imenom i prezimenom, Fokusom i Pametno.

Upitan s kim bi još razgovarao o mogućoj koaliciji ako bi želio povećati broj mandata od sadašnjih 76, kratko je odgovorio: "Ne moram ni s kim više ako neću, dosta mi je sada". "Ako želim mogu, ako ne želim ne moram", poručio je.

Bernardićeva ostavka logična posljedica loših izbornih rezultata

Na novinarski upit rekao je i da ga nije iznenadila ostavka čelnika SDP-a Davora Bernardića nakon loših izbornih rezultata Restart koalicije.

"To je u političkom smislu logična konzekvenca jučerašnjih rezultata".

Naveo je da su na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a svi zajedno izrazili zadovoljstvo rezultatima parlamentarnih izbora podsjetivši kako je iza njih mandat koji je bio pun izazova i brojnih kriza s kojima su se nosili (gospodarskih, sigurnosnih izazova i sl).

Ocijenivši fascinantnim rezultate HDZ-a na parlamentarnim izborima istaknuo je da je njegova stranka pobijedila u devet od 11 izbornih jedinica. Također, u 3. i 8. izbornoj jedinici – u kojima je lijeva koalicija bila ispred njih, ostvarili su povijesni rezultat za HDZ. „HDZ nikada do sada nije dobio četiri mandata u 8. izbornoj jedinici niti pet mandata u Trećoj”, rekao je.

Plenković je kazao i da im je „ostao mali žal” što im je u 10. izbornoj jedinici nedostajalo malo glasova da osvoje osmi mandat, kao i malo glasova za još jedan mandat u 6. i 7. izbornoj jedinici.

Naglasio je i kako je izvan svih očekivanja da je HDZ osvojio i 25 mandata više od Restart koalicije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!