Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

KAKVE ĆE POLITIKE ZAGOVARATI?

Već dugo ovoliko žena nije izborilo ulazak u Sabor, a moglo bi ih biti i više: Pogledajte tko su one

Već dugo ovoliko žena nije izborilo ulazak u Sabor, a moglo bi ih biti i više: Pogledajte tko su one
RTL / PIXSELL

Broj žena na pozicijama moći sam po sebi ne znači ništa, važno je i što i kako te žene zagovaraju

Žene u hrvatskoj politici sustavno su podzastupljene od 90-ih godina prošlog stoljeća. Pomoć bi trebale biti kvote, no njih se ne poštuje, a mnogi i dalje dvoje jesu li one najbolje ili samo prijelazno rješenje, ili je li to previše jednostavna mjera koja neće riješiti strukturni problem nedovoljne zastupljenosti žena. 

Vezana vijest

Paritet

Iako je Hrvatska u međuvremenu dobila Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o izborima zastupnika/ca u Hrvatski sabor koji obvezuju političke stranke da prilikom predlaganja lista poštuju načelo da na listama ne smije biti manje od 40 posto niti jednog spola, stranke se o slovo zakona revno oglušuju. 

Kvote - dio rješenja ili novi problem?

Kvote, oko kojih se i dalje vodi rasprava, nastoje mijenjati stereotipe da područje političkog djelovanja nije za žene. Njih se treba shvatiti samo kao alat, kao neophodan instrument na putu do cilja - paritetne demokracije. A s obzirom na to da zasad još nisu rezultirale suštinskim društvenim promjenama, rasprava se vodi i oko toga treba li ih povećati i postrožiti te provesti kroz sve društvene sektore.

Nije zgorega opet podsjetiti na istraživanje antropologinje Home Hoodfar i profesorice međunarodnih odnosa i ženskih studija Mone Tajali prema kojemu su najveći zagovornici i zagovornice kvota podzastupljenog spola aktivisti i aktivistkinje jer ih vide kao mjeru u borbi protiv diskriminacije i kao unaprjeđenje zastupljenosti marginaliziranih skupina. S druge strane, najveći protivnici kvota su grupe političara i političarki koji smatraju da osoba treba biti birana isključivo na temelju zasluga, ne uzimajući pritom u obzir spol ili marginaliziranu skupinu.

Vezana vijest

Možemovke

No, treba imati na umu da je za kvote potrebno određeno vrijeme provedbe kako bi se vidjelo jesu li učinkovite, pri čemu vrijeme i učinkovitost nisu istovjetni u svim zemljama jednako, a jako je važno i kako su kvote dizajnirane.

Broj sam po sebi ne znači ništa, važno je i što i kako žene zagovaraju

''Ako pogledamo druge države, možemo vidjeti da je nakon uvođenja kvota u nacionalnim predstavničkim tijelima tih zemalja postotak zastupnica porastao. A s obzirom na lošu situaciju u Hrvatskoj i činjenicu da kvote ujedno i ne moraju značiti jednaku zastupljenost žena i muškaraca u Saboru, prijedlog izmjena zakona bi trebao ići u smjeru uvođenja minimalne zastupljenosti podzastupljenog spola od 40 posto, ne na izbornim listama, već na izabranim mjestima u svim predstavničkim tijelima i na svim razinama vlasti'', istaknule su ranije za RTL.hr Tajana Broz i Lana Kučer iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI).

Da kvote same po sebi ne moraju značiti napredak za žene, jasno je i onima koje ih zagovaraju. Broj sam po sebi ne znači ništa, važno je i što i kako te žene zagovaraju - jesu li to javne politike koje će poboljšati položaj i život žena i koje će krojiti žene i svi oni koje muče određeni problemi. 

Vezana vijest

Žene posao plaća

Naime, često svjedočimo tome da žene koje već jesu ili žele na položaj moći potkopavaju druge žene ''podržavajući mjere i stavove kojima se narušava mukotrpno izboreni socijalni, materijalni i politički status žena. I to sve instrumentalizirajući feminističku borbu za svoje konzervativne i reakcionarne svrhe. Zato, treba uvijek naglašavati - desničarke nikad nisu feministkinje", kako je u razgovoru za CESI-jevu Libelu upozorila filozofkinja Ankica Čakardić.

Žene u Saboru

Bez rodne ravnopravnosti nema ni demokratskog društva, a istu nije moguće ostvariti bez sustavnih i dobro promišljenih rodno osjetljivih politika i strategija, istaknule su Broz i Kučer: ''Rodni paritet treba postizati ne samo na svojim izbornim listama nego i u tijelima svojih političkih stranaka. Odgovorna politika podrazumijeva da se žene ne koristi kao dekorativnu kulisu, a rodnu ravnopravnost kao floskulu. Nažalost, u Hrvatskoj imamo upravo to. Očekuje se da stranke svoje riječi provode u praksi kao što je u ovom izbornom ciklusu to učinila platforma Možemo tj. Zeleno - lijeva koalicija''.

Zastupnice te koalicije Rada BorićSandra Benčić i Katarina Peović poznate su upravo po dugodišnjem zalaganju za prava žena i bit će ovo prvi saziv Sabora u kojem imamo deklarirane feministkinje. A feminizam, podsjetimo, brine i za ostale marginalizirane društvene skupine s naglaskom na rodnu jednakost, radničku i klasno osjetljivu politiku te održivu i zelenu budućnost.

Vezana vijest

Žene posao plaća

No, iako je njihovo djelovanje već dobrim dijelom poznato, bit će izuzetno važno i dalje pažljivo pratiti za kakve će se politike zalagati svih 30-ak novoizabranih saborskih zastupnica iz Restart koalicije, HDZ-a, Možemo!, nacionalnih manjina i s Mostove izborne liste.

Samo kroz brojke gledano, u ovom 10. sazivu Sabora žena bi, kako sada stvari stoje, trebalo biti najviše od 2000-ih, a moguće je i da se njihov broj promijeni - na manje ili možda i više - nakon što se formira Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica preuzme neku dužnost u izvršnoj vlasti ili nekim drugim funkcijama. Primjerice, Nina Obuljen Koržinek spominje se kao nova-stara ministrica kulture, a Ruža Tomašić zasad ostaje u Europskom parlamentu dok će Natalija Martinčević u Saboru zamjeniti župana Radimira Čačića

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!