Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

borba s virusom

Izbori su gotovi, korona je opet u prvom planu: Božinović u RTL-u Danas najavio neke strože 'međumjere'

Pred novom Vladom je težak posao

HDZ je blizu formiranja nove Vlade, no pred njom neće biti lak zadatak.

U ljetnim ekonomskim prognozama, prvim nakon izbijanja pandemije koronavirusa, dodatno je Europska komisija povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva na 10,8 posto ove godine, a za sljedeću godinu predviđa djelomični oporavak i rast od 7,5 posto. A i epidemija koronavirusa još traje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O svemu što nas čeka, ali i dogovorima HDZ-a iza zatvorenih, u RTL-u Danas je govorio Davor Božinović.

"Svi zastupici manjina rekli su da će podržati Andreja Plenkovića kao mandatara nove Vlade, tu je naravno naši partneri iz ranije Vlade, HNS i gospodin Čačić, imamo 76 'ruku', a potpisi se skupljaju, mislim da je to tehnička stvar", rekao je Božinović, dodavši da će k predsjedniku Republike čim se za to stvore uvjeti: "Vrlo brzo, mislim da je realno da to bude idući tjedan. Možda i ovaj".

Kazao je da im nitko dodatan nije "pokucao na vrata": "Mi imamo potrebnu većinu za sastavljanje Vlade tako da ne ovisimo ni o kome".

U HDZ-ovom programu je i smanjenje broja ministarstava. "O tome se razgovara, razgovarat će se i s partnerima, kad budu razgovori pri kraju, obavijestit ćemo javnost. U normalnim uvjetima se drugi dan još slavilo, a mi smo već na kraju da dovršimo ovaj proces vrlo brzo, što mislim da je važno", kazao je Božinović.

Vezana vijest

Tomislav Ćorić

Mnogi se ipak pitaju hoće li manji broj ministarstava biti samo "kozmetička" promjena.

"Postoji nešto što su državni poslovi, ti poslovi se obavljaju, a ukoliko dođe do smanjenja ministarstava, to bi značilo i efikasnost, manje dužnosnika u tom izvršnom dijelu i mislim da je to dobra poruka", odgovorio je Božinović.

Petir kao ministrica poljoprivrede?

U medijima su se pojavile spekulacije kako bi nacionalnim manjinama moglo pripasti ministarstvo bez portfelja, no Božinović kaže da s manjinama još nisu sjeli i razgovarali.

Je li moguće da takvo ministarstvo dobije Milorad Pupovac?

"Mislim da je sam on otklonio tu mogućnost. Vidjet ćemo kad ćemo razgovarati hoće li uopće biti takav zahtjev."

Ostaje li Božinović u Vladi? On je, kaže, spreman: "O tome odlučuje predsjednik stranke i vodstvo stranke. Ja sam spreman na sve što stranka i premijer budu tražili od mene".

Marijana Petir spominje se kao moguća ministrica poljoprivrede. Hoće li u Vladu ili će ostati u Saboru?

"Nisam čuo za to. Ona je sigurno verzirana u pitanjima za poljoprivredu, tome se može pridonijeti na razne načine. Mislim da je Odbor za poljoprivredu također voema važan i bit će veoma važan. Ona je izabrana u Sabor", odgovorio je Božinović.

Naglasio je da je stranka polučila veliki rezultat na izborima. "Moža i povijesnu pobjedu, pogotovo u odnosu na glavnog oponenta. Prioritet je sastaviti većinu i Vladu i krenuti s poslom kojeg ima prilično", rekao je Božinović.

Posla ima s epidemijom koronavirusa, broj zaraženih raste, a i u izbornom stožeru HDZ-a su se malo opustili u noći slavlja. "Manje od 15 minuta. Međutim, bilo je jedno opuštanje u svim stožerima, nije za pohvalu, no ne bih kazao da je to trajalo predugo", rekao je Božinović.

Moguć manji broj sudionika na svadbama

Izbori su gotovi, hoće li biti strožih mjera?

"To nema veze s izborima, vidimo da postoje žarišta koja su lokalna i lokalno ih gasimo. Bitka s virusom se može s jedne strane dobiti jednostavno, ukoliko se pridržavamo mjera, pogtovo u ljetno doba", odgovorio je Božinović.

Vezana vijest

Krunoslav Capak

Ministar zdravstva Vili Beroš spomenuo je danas da je "na stolu" i mogućnost zabrane vjenčanja.

"Moguće je da se u nekim fazama smanji broj sudionika svadbenih svečanosti. Nije tu jednostavno postići balans veselja s jedne strane i sprečavanje širenja virusa s druge. 
Mi sve što sada radimo je pokušaj utjecaja na ljude da izbjegavaju situacije u kojima dolazi do širenja virusa. Preradikalno bi bilo domah ići s mjerama koje su bile u ožujku i travnju. Neke međumjere kao što smo napravili kod noćnih klubova. Idu stalno inspekcije i vidimo da nema nekih novih pojava iz noćnih klubova. Što se tiče vjenčanja, možda ćemo biti prisiljeni uvesti neki manji broj sudionika", komentirao je Božinović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!