Ostani doma
Hrvatska / Parlamentarni izbori 2020.

PARLAMENTARNI IZBORI 2020.

Milošević za RTL: 'Desnica se sama diskvalificirala jer su Plenkoviću postavljali uvjete i zapravo ponižavali cijeli HDZ'

Gost RTL Danas bio je Boris Milošević, SDSS-ov saborski zastupnik

Na Markovu trgu slažu se kockice s obje strane, i u Saboru, i u Vladi, koja bi napokon opet trebala imati potpredsjednika iz redova manjinaca za društvene djelatnosti, ljudska i manjinska prava. I to iz SDSS-a.

Vezana vijest

Milorad Pupovac

Podsjetimo, SDSS je već imao potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca u vrijeme također HDZ-ovih Vlada - one premijera Ive Sandera i potom premijerke Jadranke Kosor.

Što se tiče nove Vlade  Andreja Plenkovića, u njoj bi taj novi član iz redova manjinaca navodno trebao biti novi-stari SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević.

Gostujući u RTL Danas, u razgovoru s RTL-ovim reporterom Adrianom de Vrgnom Milošević to nije potvrdio. Istaknuo je da ne želi licitirati imenima i poručio: ''Dogovorili smo poziciju, a o imenu ćemo sljedeći tjedan. Odluka je na nama, odlučivat ćemo u ponedjeljak, s tim ćemo kao stranka upoznati i kolege zastupnike iz drugih nacionalnih manjina''.

''Mislim da je jako bitno da nacionalne manjine imaju potpredsjednika u Vladi - kad uzmemo u obzir prošli period u kojem je pogotovo desnica jako pokušavala razbiti suradnju između Vlade i manjina. Naglasak se stavljao pogotovo na srpsku nacionalnu manjinu, gdje se jako vodila antimanjinska retorika, gdje se pokušavalo nekako pitanje i prava manjina staviti kao glavni problem u Republici Hrvatskoj, što svakako ne odgovara stvarnosti'', istaknuo je Milošević.

Plenkovićeva većina od 76 mandata je, svjestan je, tanka većina, ali upozorava da može biti funkcionalna, a osvrnuo se i na prigovore desnice te kazao: ''Mislim da je desnica sama sebe diskvalificirala jer je cijelo vrijeme vodila kampanju protiv Andreja Plenkovića, cijelu ovu kampanju uvjetovala je Andreju Plenkoviću neke svoje uvjete, ponižavala zapravo cijeli HDZ i na taj način mislim da su se tim i takvim načinom kampanje sami diskvalificirali - usto što su imali neprihvatljive stavove i prema nama zastupnicima nacionalnih manjina''.

''Kada bismo imali drukčiji izborni zakon, možda bismo ostvarili i četiri mandata''

Milošević vjeruje i nada se da ovaj put neće biti "žetončića" i da manjine neće biti "glavni problem". Komentirao je i prigovore na račun izbora manjinaca u Sabor: ''S jako malim brojem preferencijskih glasova neki su ušli u Sabor i bit će saborski zastupnici, a u isto vrijeme nama prigovaraju o našem broju glasova? Kada gledam svoju stranku, mi smo svoju političku težinu dokazali i dokazujemo samo kada uzmemo u obzir europske izbore - gdje smo ostvarili respektabilan rezultat. To pokazuje kad bismo imali drukčiji izborni zakon, prirodni prag - kao što imamo u nekim zemljama  - možda bismo ostvarili i četiri mandata''. 

Što se tiče buduće suradnje u Vladi, Milošević kaže kako je jasno da će biti pitanja oko kojih se neće slagati, a bude li došlo do toga da više neće moći biti u Vladi, da budu izbačeni, rekao je da ''ako dođe do toga, neka bude tako''. ''Ni u prošlom sazivu Sabora nismo se uvijek slagali s Vladom''. No, ''sada će nas situacija siliti više na dogovor, razgovor i kompromise i vjerujem da ćemo ih postizati'', kazao je.

U srpska sela do kraja godine trebala bi stići struja

U 21. stoljeću u Hrvatskoj, u Europi, postoje mjesta koja su i dalje bez pitke vode i struje, a u kojima žive pripadnici srpske manjine. Milošević to ne smatra porazom SDSS-a: ''Nije potpuna odgovornost na nama. To je u prvom redu odgovornost na Vladama koje su vodile Republiku Hrvatsku. Mi smo u prošlom sazivu Sabora jako inzistirali da se riješi pitanje struje i to je pitanje koje je riješeno u prošlom mandatu. Ono što je ostalo napraviti, a to je konkretizacija izvršenja - pratimo sporazum s HEP-om i do kraja godine, najkasnije u prvom tromjesječju iduće godine trebala bi biti završena elektrifikacija''. 

''Inzistirat ćemo na tome da dvojezične ploče budu svuda''

Što se tiče moguće zabrane ustaškoga poklika "ZDS", Milošević je kazao da o tome nisu razgovarali, ali da to pitanje čeka na stolu. Isto kao dvojezičnost, ploče u Vukovaru... O tome Milošević kaže: ''Inzistirat ćemo na tome da dvojezične ploče budu svuda, dakle, imamo jako velik broj mjesta u kojima nemamo dvojezičnih ploča i mislim da bismo prvo trebali razgovarati o tim mjestima''. 

Kad je riječ o popisu stanovništva, nije želio spekulirati, već je izrazio nadu da to neće prerasti u prvorazredno političko pitanje, nego da će to biti tehnička stvar kao što bi i trebala biti. A što se tiče odlaska u Vukovar, kazao je: ''Onaj tko bude potpredsjednik Vlade, taj će odlaziti kamo god će imati zadatak, pa onda i u Vukovar''.

''Pitanje nestalih nećemo riješiti, ali valja pokazati dobru volju''

Rješavanje sudbine nestalih i dalje je velik problem koji opterećuje odnose Hrvatske i Srbije, a upitno je koliko ima stvarne volje za njegovo rješavanje. Milošević kaže: ''Nažalost, dosad se to nije pokazalo, ono opterećuje odnose dviju zemalja i bilo bi dobro da tu postignemo - siguran sam da to pitanje nećemo riješiti, ali da - napredak, da se pokaže da ima volje''. 

Što se tiče mogućnosti da Andrej Plenković pokaže volju prvi pa ode u Beograd Aleksandru Vučiću, Milošević je kazao da bi to ostavio njima dvojici da se dogovore: ''Svakako bi bilo dobro da postoji komunikacija pa da se onda rješavaju i otvorena pitanja''.

Vučić proziva Hrvatsku zbog prosvjeda u Srbiji, a na to Milošević odgovara: ''Mislim da nije dobro da se na takav način šalju poruk , pogotovo u sklopu dobrosusjedskih odnosa. Svako dizanje tenzija, zatezanje odnosa prelama se preko statusa i položaja manjina, kako Srba u Hrvatskoj, tako i Hrvata u Srbiji''. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!