Ostani doma
Parlamentarni izbori 2020. / Ključni akteri

Malo se o njoj zna

Tko je Vesna Vučemilović? Samo Seka još jednog političkog Brace ili stručnjakinja i buduća ministrica gospodarstva?

Tko je Vesna Vučemilović? Samo Seka još jednog političkog Brace ili stručnjakinja i buduća ministrica gospodarstva?
Pixsell

Sestra Miroslava Škore zaslužna je za prvi hrvatski radler!

Miroslav Škoro je; pjevač i tekstopisac i kompozitor, čelnik Domovinskog pokreta, čovjek koji je želio biti predsjednik RH i onaj koji bi rado da je premijer. On je i onaj koji se s pravom može podičiti dobrom graševinom „Škoro“, dobrom jer ima Škoro sjajnu enologinju i odlične vinogradare. On je, dakako i suprug i otac, no ono što su ovu izbori još o Škori kazali jest i to da je Škoro izniman brat svoje sestre!

Doduše, kad kaže „nisam je stavio na mjesto u HEP-u nego na streljanu“, onda to na prvu zvuči manje kao dobar bratsko-sestrinski odnos a više kao dio kakva zapleta serijala „Igre prijestolja“. Neće ipak biti da je streljana kad te stave za nositelja liste na parlamentarnim izborima, a upravo je to ono što je Škoro napravio sestri, on i Domovinski pokret.

Vezana vijest

Vesna Vučemilović

Oličenje IV. izborne jedinice

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vesna Vučemilović, Škorina sestra, nositeljica je liste Domovinskog pokreta u IV. izbornoj jedinici. Zašto i kako? Zato jer je, kako je to sažeo Škoro, profesorica i majka koja živi u Našicama i oličenje je te izborne jedinice. 

Nije prvi put da imamo na kandidacijskim listama i u politici rodbinski vezan svijet, niti bi bilo prvi put da i u Sabor zasjednu kako će se, sudeći po anketama, vjerojatno dogoditi. Da je samo malo vratiti se unatrag u tren bi došli, ako ništa drugo, do živopisna dvojca što ga je javnost od milja zvala Braco i Seka, do Željka Keruma i sestre mu Nevenke Bečić. No, dok je Nevenka bila alfa i omega Kerumova poslovna carstva i istinska 'stranačka' glasnogovornica u Saboru, Vučemilović na scenu stupa iz debele bratove sjene. Jer, dok je on pjevao o njoj se nije znalo ništa ili je javnost znala malo. Stoga je na biraču da se osloni na podatke iz biografije, pa makar i one što su romansirane naravi.  

Vesna Vučemilović pet je godina mlađa od brata Miroslava, 52 su joj godine, udana je i majka dvoje djece. Znanstvenica je, doktorica ekonomije, marketinška stručnjakinja. Predaje na Veleučilištu u Slavonskom Brodu, čemu je prethodilo 26 godina karijere u gospodarskom sektoru. Osnovnu i srednju školu završila je u Osijeku. Marketing na Ekonomskom fakultetu diplomirala je 1990. godine, smjer menadžment.

Vezana vijest

Vesna Vučemilvić

Radila za prijatelja Stjepana Mesića

Poslovnu karijeru započinje u Pivovari Osijek u kojoj radi kao direktorica nabave i komercijalna direktorica. Do razlaza dolazi u vrijeme kada Pivovarom gospodari tajkun Josip Gucić, onaj čije se carstvo kasnije dobrano urušilo. Slijedi angažman u Jadranskoj pivovari, pri čemu nezgodno zvuči da je i ona propala. Vučemilović je zatim na poslu u  marketinškoj agenciji Media balance, pa u agenciji CBG Group da bi se na dulji rok skrasila u Nexe grupi.

Baš za taj detalj mediji su se lovili za Škorine predsjedničke kampanje, vjerujući kako je to što je Vučemilović radila za Ivana Ergovića, prijatelja Stjepana Mesića, razlog zbog kojeg je bivši predsjednik bio blagonaklon naspram kandidature. Ovaj poslovni angažman je za Vučemilović, a i za njenu kandidaturu, bitniji zbog nečeg drugog. Zbog njega se, naime, skrasila u Našicama, tamo je upoznala i supruga. Od 2011. godine radi kao vanjski suradnik predavač na Veleučilištu u Slavonskom Brodu i na Visokoj školi za menadžment u turizmu u Virovitici. 

U mladosti bila i manekenka

Onaj romansirani dio biografije dalo bi se početi od toga da je u školu krenula s nepunih šest godina. Tako je naumila i tako je bilo. Vrijedi zatim spomenuti kako je u mladosti, radeći preko student servisa, bila i manekenka, fotomodel za novu kolekciju tvrtke Slavonija modna konfekcija. Pivopijama će milovati uši podatak da je zaslužna za prvi hrvatski radler. Priča kaže da se s tom idejom u Pivovaru Osijek vratila sa jednog studijskog putovanja. Ljubitelji sportskih aktivnosti će voljeti podatak da je supruga upoznala na teniskim terenima. A radnicima, ono malo što ih još u nas ima,  dobro će makar zazvučat njeno priznanje da je velika zagovornica radničkih prava, što god da to u praksi značilo.

Vezana vijest

sučeljavanje

Podataka je taman toliko i taman su takvi da ključan i opet, htjeli ne htjeli, bude onaj da je Vesna Vučemilović sestra Miroslava Škore. Brata je nije bacio na streljanu, ali jest je gurnuo da boj bije u 'njegovoj' koliko i njenoj slavonskoj izbornoj jedinici, taman da protivnici u njenu imenovanju za nositeljicu liste odmah prepoznaju neskriveni nepotizam i Domovinski pokret proglase obiteljskim obrtom. Ima li nepotizma!?

Ovisi to i o definiciji nepotizma u Hrvata a ona je, kako povijest uči, najblaže rečeno, rastezljive naravi. Bude li, teoretski, Vučemilović ministrica gospodarstva u Vladi Domovinskog pokreta, kad je već zadužena za promišljanje gospodarske politike, tad bi znatno lakše bilo pričati o nepotizmu. No, u jednom od svojih rijetkih javnih nastupa, gostujući u emisiji Izbori 2020 RTL-a gdje se na temu gospodarstva suočila sa stratezima ostalih stranaka, kazala je da razmišlja samo o ulasku u Sabor. Bude li tako, a ankete kažu da bi moglo biti, na Vesni Vučemilović je zadaća da pokaže da je i znanstvenik, i stručnjak, i ona koja misli svojom glavom, i borac za Slavoniju, a ne 'samo' sestra poznatijeg brata. U protivnom, gledat ćemo opet filma „Braco i Seka“ makar da je umiveniji i scenaristički manje razbarušen. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!