Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

NE MOŽE DO 10.000

Orepić obustavio skupljanje potpisa za predsjedničku utrku: 'Ljutit sam i tužan...'

Orepić obustavio skupljanje potpisa za predsjedničku utrku: 'Ljutit sam i tužan...'
Patrik Macek/PIXSELL

Orepić je na svom Facebook profilu objavio da je skupio 8.054 potpisa

Bivši ministar unutarnjih poslova i nezavisni saborski zastupnik Vlaho Orepić obustavio je skupljanje potpisa za predsjedničku kandidaturu.

Na svom Facebook profilu objavio je da je skupio 8.054 potpisa te da je njegov izborni stožer procijenio da ne mogu doseći 10.000 potpisa u zadanom vremenu. "Zato sam obustavio aktivnosti prikupljanja potpisa za potporu mojoj kandidaturi za predsjednika RH", napisao je Orepić na Facebooku

Tri osnovne namjere kandidature

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Orepićev status na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

"Moja kandidatura je imala tri osnovne namjere. Prva, osigurati mogućnost da se široj javnosti predstave politički ciljevi za koje se zalažem. Druga, ponuditi ostvarivanje tih ciljeva kroz funkciju predsjednika RH. Treća, osobnim primjerom pokazati poštivanje svih predviđenih izbornih procedura, a s tim i dostojanstvo u političkom djelovanju. Dostojanstvo koje su odavno napustile politike koje su nas dovele u ovo stanje o kojem se kao društvo nalazimo.

VEZANI ČLANCI

Nisam sve ciljeve ostvario, što nije bilo ni za očekivati, ali izloživši vlastito ime i prezime, nastojao sam poslati jasnu i nedvosmislenu poruku, a prije svega POZIV da se može i treba boriti za bolje i pravednije društvo.

Mnogi bi rekli kako cilj opravdava sredstvo. Moj cilj je pristojna i uređena hrvatska država koja služi svom narodu. Nisam pristao na sveprisutne trgovine skupljenim potpisima, falsificiranja potpisa ili korištenja baza podataka građana iz osiguravajućih društava i prethodnih izbora. Otišlo se predaleko s tim prevarama u svemu i svačemu. To mora prestati. To nije moj put.

Beskrajna vam hvala građani, na 8.054 potpisa povjerenja i odlučnosti. Hvala i na, u strahu, izgovorenim nebrojenim riječima potpore. „Gospodine Vlaho, imate moj glas i glas moje obitelji.“ „Dajte mi onda potpis za kandidaturu.“ „Ne smijem.“

"Država ne služi građanima koje držai u strahu"

Država ne služi građanima koje drži u strahu. Neposredno sam se uvjerio u živi strah građana da će, preko podataka s potpisnih listi, pasti u nemilost onih koji obnašaju vlast.

To me istovremeno čini ljutim i tužnim. Ne zato što nije prikupljeno dovoljno potpisa, a uvjeravam vas kako je strah isključivi razlog, već zbog neprihvaćanja da su ljudi egzistencijalno ucijenjeni političkom odanošću.

Zbog tog sveprisutnog straha u političkom životu Hrvatske neću odustati od puta kojim sam krenuo, a to je ostvarivanje države koja služi narodu, a ne strankama.

Hvala svim volonterima Slobodne Hrvatske i Nove politike, volonterima građanima i prijateljima. Napravili ste izvrstan posao. Napravili ste maksimum u ovom kratkom roku koji, takav kakav je, značajno poskupljuje i otežava proces prikupljanja potpisa. Kapa dolje. Poslali ste poruku da ima i onih koji igraju pošteno.

Hvala svim pravim braniteljima na podršci, iako su mnogi preko svojih udruga dobili jasnu uputu za koga smiju glasovati.

Svim kandidatima, koji su bez stranačkih mašinerija iza sebe, izložili svoje ime i prezime izražavam svoje poštovanje.

"Bavljenje politikom izvan stranačkih sustava sve je nedostupnije"

Ovo predizborno vrijeme pamtit će se i po bezobzirnom i neprihvatljivom medijskom ignoriranju većine potencijalnih kandidata i njihovih političkih stavova, poruka i pozicija u odnosu prema medijski favoriziranim kandidatima. To je većinu nas dovelo u nenadoknadivo nepovoljan položaj u odnosu prema medijski privilegiranim kandidatima.

Bavljenje politikom izvan čvrsto kontroliranih, stranačkih sustava je sve nedostupnije, ali i sve udaljenije od onoga što bi politika trebala biti, a to je obavljanje posla za narod.

Svi vi koji ste me podržali, budite sigurni da vaši potpisi neće biti zlouporabljeni.
Sve vas pozivam da svojim glasom date potporu onim kandidatima, prema vašem odabiru, koji ne dolaze iz pogrešnih HDZ-SDP politika koje su dovele Hrvatsku u ovakvo stanje.

Stotine bitaka za iste ideale je pred nama. Pošteni izbori bez lažnih glasača. Donošenje zakona, ne mimo Sabora već u njemu. Zakoni, koji ne koriste pojedincima, već služe građanima. Solidarnost prema svim građanima u nepovoljnijem položaju. Policajcima, profesorima, umirovljenicima, ovršenima.

Obvezuje me i 22.000 potpisa potpore za pravedniji Ovršni zakon koji su mi predani kao potencijalnom predsjedničkom kandidatu, a koje odgovorni nisu htjeli zaprimiti. Aktualni politički trenutak zahtjeva i da podržimo štrajk prosvjetara, a sve one koji ih podržavaju pozivam da im se pridruže. Ne zato da bi se bilo što rušilo, već da bi se kao društvo vrijednosno i funkcionalno presložili.

A ključna bitka svih nas koja nas čeka je bitka protiv egzistencijalnog straha pristojne i većinske Hrvatske od bučne, bahate i korumpirane manjine koja dominira u političkom životu Hrvatske upravo zato jer generira taj strah!

Okupimo se s tim ciljem", napisao je Orepić i status zaključio riječima "Hvala Vam i idemo dalje".

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!