Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

IZRAZILA ŽALJENJE

Zabuna ili neznanje? Predsjednica krivi reformu iz ove godine za loše PISA rezultate iz prošle godine

Zabuna ili neznanje? Predsjednica krivi reformu iz ove godine za loše PISA rezultate iz prošle godine
Davor Puklavec/Pixsell

Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da naš obrazovni sustav ide unatrag umjesto naprijed

Predsjednica  Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović za posjeta varaždinskom Sveučilištu Sjever izrazila je žaljenje zbog rezultata PISA 2018, prema kojima su naši učenici ispod prosjeka zemalja OECD-a. Za predsjednicu je to dokaz kako reforma obrazovanja ne donosi rezultate i da s njom moramo "žustrije krenuti”.

U govoru studentima Grabar-Kitarović je istaknula da se od početka mandata zauzima za decentralizaciju koju smatra jednim od ključeva za rješavanje pitanja svih pitanja u Hrvatskoj, a to je demografija. „Svaki dio Hrvatske jednako je bitan kao i Zagreb i moj je cilj zadržati ljude u svim dijelovima Hrvatske, posebno mlade ljude. Za to, naravno, moramo pružiti temeljne uvjete, a jedan od njih je obrazovanje, posebno visokoškolsko obrazovanje i posebno STEM", rekla je predsjednica.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodala je kako je poznato da Sveučilište Sjever ima 26 studijskih programa te da se većim dijelom izvode programi iz STEM područja. Istaknula je da od početka mandata snažno potiče interes učenika za područje STEM-a, zbog čega je, kako je rekla, nekad bila meta neopravdanih i neutemeljenih kritika.

 "Dokazano je da zemlje koje imaju razvijene programe iz tog područja i vrsne STEM stručnjake bilježe snažan gospodarski razvoj" rekla je Grabar-Kitarović. 

Predsjednica se osvrnula i na rezultate PISA testova, izrazivši žaljenje što su tako loši za hrvatske učenike.

 „Rezultati tih istraživanja pokazuju da naš obrazovni sustav umjesto da ide naprijed, na žalost ide unatrag. Ne možemo nikako biti zadovoljni tim rezultatima za 2018. godinu. Na žalost, mislim da je to jedan od dokaza da ova reforma obrazovanja o kojoj toliko govorimo ne donosi rezultate i da moramo žustrije krenuti”, rekla je predsjednica. Istaknula je kako  "nema mjesta svađama o ideološkim pitanjima, već  se trebamo usredotočiti na ljude, studente, učenike."

Mišljenja je da se mora puno više pozornosti posvetiti razvoju STEM područja u cjelini kako bi se Hrvatska razvijala kao suvremeno društvo znanja i napretka. Nazvala je STEM zanimanja zanimanjima budućnosti i za mladiće i za djevojke. Dodala je kako obrazovne politike nisu i ne smiju biti politički ukras stranaka, niti sredstvo ideoloških obračuna.

„Zbog toga sam dosad podržala sve ministre obrazovanja i one koji su podržavali reformu obrazovanja, ali ovi su rezultati poražavajući i svi moramo uložiti puno više napora jer ulaganje u mlade ljude je ulaganje u budućnost ove države”, rekla je.

Kako je istaknula "moramo osuvremeniti obrazovne programe, rasteretiti učenike suvišnih informacija i podupirati njihovu matematičku, prirodoslovnu, a iznad svega čitalačku pismenost u kojoj smo također ispod prosjeka članica OECD-a u kojima se provode PISA istraživanja".  

Budući da se na Sveučilištu Sjever, među ostalim,  izvodi diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo-menadžment u sestrinstvu, predsjednica se osvrnula i na tu profesiju te istaknula kako profesije kao što su medicinske sestre "sigurno neće nestati te da su iznimno potrebne i tražene i kod nas i u Europi."

Govoreći o stanju u zdravstvenim ustanovama, rekla je kako je „tehnologija koliko-toliko na razini, ali da se i dalje ne ulaže dovoljno u ljude." Odlaze nam liječnici, odlaze nam sestre, još malo moramo uložiti u tehnologiju i nadogradnju sustava kako bismo spriječili odljev medicinskih sestara iz Hrvatske”, rekla je Grabar-Kitarović.

Nakon posjeta Sveučilištu Sjever predsjednica je obišla Advent u Varaždinu, nakon čega je nazočila božićnom druženju s članovima HDZ-a i ostalim građanima u varaždinskoj Areni.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!