Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

Miroslav Škoro

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Miroslav Škoro?

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Miroslav Škoro?
Sanjin Strukic/PIXSELL

Biografija predsjedničkog kandidata Miroslava Škore

Miroslav Škoro rođen je 29. srpnja 1962. godine u Osijeku gdje je završio Višu građevinsku školu i postao inženjer, a diplomirao je i na Ekonomskom fakultetu, na kojem je 2017. doktorirao. 

Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić

Iako ga većina nacije zna kao glazbenika, Škoro je jedan od suradnika na kolegiju Uvod u ekonomiju na diplomskom studiju ekonomije na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Varaždin. Dvije je godine studirao na američkom Community Colledge of Allegheny County.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U politici je od samog početka 90-ih. Od 1995. do 1997. bio je generalni konzul RH u Mađarskoj. S HDZ-om je sudjelovao na parlamentarnim izborima 2007. kada je postao zastupnik u Hrvatskom saboru, no nakon osam mjeseci napustio je Sabor. Odlučio je ostaviti svoj saborski mandati. Kako je kazao, nije mu se svidjela činjenica da se svi političari u Hrvatskoj doživljavaju kao lopovi. 

Bio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Osijeka na izborima 2008., a u to je vrijeme svoju saborsku plaću davao u humanitarne svrhe. A onda je 2012. godine odlučio vratiti svoju člansku iskaznicu HDZ-a. Mislilo se kako je u potpunosti odustao od politike poručivši da politika nema veze sa stvarnim životom. No, 2019. ipak je politici odlučio dati novu šansu.

Kampanja u vinogradu: Miroslav Škoro organizirao berbu grožđa pa pozvao novinare

U međuvremenu je radio kao radijski novinar te napisao autobiografsku knjigu "Stoput bih isto ponovo". Od 2015. godine ozbiljnije se bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Od 2014. godine vodio je emisiju na RTL-u "Uhvati bingo ritam".

Svojim hitovima poput "Ne dirajte mi ravnicu", "Šumi, šumi javore", "Mata", "Ne vjeruje srce pameti", "Majko jedina" te mnogim drugima puni koncertne dvorane. Svoju prvu gitaru, prema Wikipediji, kupio je na zimu 1978. godine. Od 1985. godine nastupao je s tamburaškim orkestrom "Slavonski bećari" pod voditeljskom palicom Antuna Nikolića - Tuce. Za vrijeme boravka u SAD-u upoznao je Jerryja Grcevicha te je upoznao i novu strast, pisanje glazbe i tekstova po standardima tradicionalne glazbe Slavonije i Vojvodine. Nakon povratka u Hrvatsku, oformio je tamburaški sastav "Ravnica" te postao jedan od najuspješnijih hrvatskih skladatelja.

Osim glazbene karijere, Miroslav Škoro iza sebe ima impresivnu poduzetničku karijeru. Preko Campusa, tvrtke u vlasništvu njega i njegove supruge Kim Ann, koja je i direktorica tvrtke, Škoro naplaćuje autorska prava i organizira si nastupe.

Pet posto udjela Škoro ima u IT tvrtki Omega software koja često posluje s državom i Gradom Zagrebom. O poslovima tvrtke sa državom Škoro je rekao da je investirao u njih jer je procijenio da je to dobar poslovni potez, ali da su sve poslove dobili na vrlo transparentan način. Nedavno je otkriveno i kako je dio poslova s državom obavljao u suradnji s bivšom ministricom regionalnog razvoja, Gabrijelom Žalac koja je u međuvremenu smijenjena. Upravo je Žalac, kao mlada folklorašica, glumila u  jednom od spotova za pjesmu Miroslava Škore. 

Škoro je s kumom Brankom Žibratom vlasnik firme MB Kvadrat, a ima i hektare pod vinovom lozom. 

1989. otišao je u Ameriku, gdje je upoznao suprugu Kim Ann. S njom ima dvoje djece. U mladu odvjetnicu Kim Ann Luzaich zaljubio 1988. na zabavi u Pittsburghu gdje je svirao s tamburašima, i to vidjevši je s leđa. Nije ništa poduzeo nego je ona prišla njemu. Počeli su se družiti, ali on se ubrzo morao vratiti u Hrvatsku. Kim mu je nakon nekoliko mjeseci došla u posjet i veza je postala ozbiljna.

Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, Redom hrvatskog trolista te Spomenicom domovinske zahvalnosti.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!