Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

BEZ DLAKE NA JEZIKU

Mislav Kolakušić za Direkt: 'Pozivam te kukavice da prestanu sramotiti sebe pa da organiziramo debatu'

Mislav Kolakušić naglasio je da bi sigurno ušao u drugi krug kad bi se održala debata

On bi zakone mijenjao u nekoliko minuta, uhitio bi tisuće ljudi, otpustio 100.000 zaposlenih u državnoj upravi i barem polovicu sudaca, ukinuo bi županije, pola ministarstava i živio bi na Pantovčaku.

Njegove su ideje radikalne, ali padaju na plodno tlo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rejting mu raste toliko da se može govoriti o fenomenu. Naravno, riječ je o Mislavu Kolakušiću, a stigao nam je kao gost u RTL Direkt.

Zašto nemate izborni stožer? Gdje ćete biti? Kod kuće? I, vjerojatno, nećete davati izjave?

"Imamo, samo nemamo čekanje rezultata. Svatko je sa svojom obitelji. Gdje bismo se trebali nalaziti nego u krugu svojih obitelji?", rekao nam je za početak Kolakušić.

I nije to jedino što radite drukčije od drugih. U kampanji uopće ne idete među ljude. Nigdje vas nema. Osim u europarlamentu, na televiziji kao sada i na internetu. Možda ipak podcjenjujete moć susreta oči u oči?

"Za razliku od ostalih, kao gospodina Škore... On nijedno slovo nije rekao o zakonima, nije imao potrebu reći niti jednu jedinu riječ ni o čemu. Nakon toga ga je HDZ izmislio, jer nije Kolinda pravi kandidat HDZ-a, to je Škoro. Otuda toliko gafova i podmetanja. Da je on njihov pravi kandidat, to sam rekao kolovozu. On je to i sam javno priznao. Sad imaju potrebu pričati jer prije ništa nisu pričali, niti su imali što reći", naglašava Kolakušić.

Ipak, ne podcjenjujete li susrete uživo?

"Proputovao sam Hrvatsku triput i smatram da se kandidati moraju sučeliti. Biti kukavica ne znači samo sramotiti sebe već i birače, ali i cijeli hrvatski narod. To je sramota. Skrivati se u mišjim rupama, biti u kontroliranim uvjetima, čitati s papira kao Škoro, čitati s blesimetra kao Kolinda ili lupetati gluposti kao Milanović... Odazvat ću se možda na debatu gdje su svi kandidati. Pozivam te kukavice da se prestanu sramotiti i da se odazovu na debatu sa mnom. Neka gospođa predsjednica kaže datum i idemo održati debatu."

Predsjednica je potegnula to pitanje za Škoru pa, gospodine Kolakušiću, gdje ste vi bili 1991.?

"U Zagrebu, na fakultetu."

Trebali ste biti ministar pravosuđa u Karamarkovoj vladi... Znači li to da vam je desnica ipak bliža?

"To je bila priča kad je Most ulazio u Vladu, rečeno mi je da će se raditi stručna vlada. Pristao sam kad se spominjala stručna vlada, zanimalo me nešto promijeniti. Nikad se nisam u životu čuo s Karamarkom i nisam htio biti u njegovoj Vladi. Vrlo brzo sam shvatio o čemu se radi. Ili imate 76 zastupnika po sadašnjem sustavu ili nemate ništa. Vrlo je jednostavno, na ovim izborima građani odlučuju žele li da nas HDZ i SDP odvedu u propast ili žele promjene."

Dobili ste 84.000 glasova na izborima za europarlament. Kako mislite sada pobijediti?

"Dobio sam otprilike dvostruko manje nego SDP. Znači, radi se o ulasku u drugi krug. Ako ispadnem u prvom krugu, građani me sigurno neće vidjeti na parlamentarnim izborima, povlačim se."

Puno ste toga najavili, ali to nisu predsjedničke ovlasti, to ne možete napraviti. Ne možete otpustiti 100.000 ljudi kao predsjednik...

"Moja ponuda je skroz jednostavna. Građani me izaberu, predlažem Vladi da idemo u izmjenu Ustava Republike Hrvatske, oni to odbiju jer im nakaradni sustav omogućava da vladaju 30 godina. Nakon toga građanska inicijativa ide u izmjene Ustava čije su temeljne odrednice tamo navedene. Kao ovlasti predsjednika."

Zapravo, želite biti novi Tuđman?

"Želim biti čovjek koji će preporoditi Hrvatsku, a ne ju uništiti."

Znači, smatrate da je Tuđman uništio Hrvatsku?

"Da, naravno. Stvorio ju je, a u privatizaciji uništio."

Ne želite se odrediti po svjetonazorskim pitanjima, ali ljudima je to važno. Što mislite o vjeronauku u školama?

"Imam mišljenje o svakom ideološkom pitanju, ali ne vidim razloga zašto bi se netko tko se njima ne bavi izjašnjavao o njima. Vratimo se vjeronauku. Po njemačkom Ustavu vjeronauk je obavezan u školama, kao što je i dopuštena prostitucija. Ja se tim stvarima neću baviti, bavit ću se gospodarstvom i pravosuđem."

Što s migrantima?

"Stroga primjena Zakona o nadzoru državne granice. Kazna zatvora za svaki ilegalan prelazak i novčana kazna. Govori se da nemaju novaca, a svaki put čujete da su platili pet ili deset tisuća eura. Svako pitanje koje je bitno nekoj ideološkoj skupini građana moći će skupiti potpise za referendum i ako osvoje dovoljno glasova, na referendumu će se morati ostvariti više od 50 posto birača, a ne kao sad."

Govorite o transparentnosti, no zašto niste svojevoljno objavili imovinsku karticu?

"Objavljena je dvaput, nemam što tu više reći."

Smeta li vam kad vas nazivaju "Cezarom" zato što želite sve ovlasti? Zabavlja li vas to?

"Ne, to mi smeta jer ih zovem 'trolovima'. Imate jednog Puhovskog, on 25 godina ima prostora u medijima, kvazinapada vladajuće, a koja mu je jedina svrha postojanja? Uništavati svaku novu opciju koja se pojavljuje. On nikad ne bi imao takav prostor u medijima! Pa oni se financiraju iz državnog proračuna."

Postavljate se kao netko tko nudi istinu, tko će istjerati pravdu... Nije li to kult ličnosti?

"Ne, ja dajem ponudu. Ne vidim zašto bi to bio kult ličnosti. Ne postoji sustav u kojem, bila to privatna tvrtka ili država, odluke donosi više od jedne osobe. Kako god vi nazivali predsjedničku ili parlamentarnu demokraciju, odluku donosi jedna osoba. Sad je to Plenković, prije Karamarko... Znate li koliko traje glasovanje u Saboru? Znate li koliko se u Europskom parlamentu glasuje za zakone? Dvije do tri sekunde po zakonu. Shvaćamo li o čemu govorimo?"

Politički analitičari tvrde da ste populist jer nudite nešto što ne možete ispuniti. Ne možete otpustiti 100.000 zaposlenih i ne možete mijenjati Ustav RH?

"To je izvedivo u nekoliko mjeseci, ako građani to žele. To je kao da kažem da ću graditi kuću. Vi vidite Peru kako je gradi i kažete da je ja ne gradim. A tko je platio Peru, tko je platio građevinsku dozvolu?"

Koje su vaše prognoze za izbore?

"Da ovi nisu kukavice, u drugom krugu bih bio ja. Da je bila debata... Na njoj bi se vidjelo da su šuplja priča, da bez blesimetra i papira ne znaju ništa izgovoriti, a kamoli reagirati na raspravu. Vidjet ćemo kako će građani protumačiti situaciju i žele li kukavicu u drugom krugu", kazao je na kraju Kolakušić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!