Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

Dejan Kovač

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Dejan Kovač?

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Dejan Kovač?
Luka Stanzl/Pixsell

Jedna od glavnih stvari koje želi napraviti je, kaže, da Hrvatska postane zemlja znanja i obrazovanja, a ne korupcije

Nezavisni kandidat kojeg podržava HSLS, Dejan Kovač (34), predao je više od 16.000 potpisa koji mu omogućuju da se kandidira na predsjedničkim izborima. Pozvao je sve građane da izađu na izbore i upravo njemu daju svoj glas jer "22. prosinca počinje bitka za hrvatsku demokraciju u kojoj je jedino oružje - njihov glas". 

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Dejan Kovač, ekonomist s Princetona?

No, tko je zapravo Dejan Kovač? Javnosti dosta nepoznat, a u karijeri je surađivao s poznatim nobelovcima i ekonomoistima. Počnimo ispočetka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Rođen je u Vinkovcima, dok je djetinjstvo proveo u Županji. Uz izvrsnost u školi uvijek je stremio izvrsnosti i u sportu.

S 14 godina seli se u Zagreb da bi se posvetio ozbiljnijoj nogometnoj karijeri. Završio je X. prirodoslovno-matematičku gimnaziju, a nakon toga upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu te je na tom fakultetu i magistrirao. 

Nakon toga zaposlio se u privatnom sektoru te upisao doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Kasnije je dobio stipendiju na temelju izvrsnosti rezultata i upisao prestižni institut CERGE-EI u Pragu

Danas je postdoktorski istraživač iz ekonomskih i političkih znanosti na Woodrow Wilson školi međunarodnih odnosa na sveučilištu Princeton. Doktorirao je i magistrirao na ekonomskom institutu CERGE-EI Prag. Član je American Economic Association i Royal Economic Society.

U karijeri je surađivao s nobelovcima i vrhunskim ekonomistima. Znanstveni i stručni rad mu je rješavanje glavnih ekonomskih i političkih problema tranzicijskih ekonomija u regiji i svijetu. 

Surađuje s vrhunskim ekonomistima i politolozima na temama od izuzetne važnosti za Hrvatsku: borba protiv korupcije, izgradnja demokratičnijeg izbornog sustava, reforme ekonomskog sustava i državne uprave, optimizacije obrazovnog, zdravstvenog i političkog sustava.

"Kao ponosni otac dvoje male djece preuzimam svoju odgovornost kao građanina Republike Hrvatske ne bi li stvorili novu Hrvatsku dostojnu života. To je naša građanska dužnost i to dugujemo ne samo našoj djeci nego i svima onima kojih danas nema", kazao je predsjednički kandidat.

Kako je rekao, jedan od glavnih stupova njegove kampanje bit će transparentno trošenje javnog novca i senzibiliziranje javnosti upravo na tu temu jer želi da Hrvatska postane zemlja znanja i obrazovanja, a ne korupcije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!