Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

ANTO ĐAPIĆ

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Anto Đapić?

Biografija predsjedničkog kandidata: Tko je Anto Đapić?
Borna Filic/PIXSELL

Biran je pet puta kao zastupnik u Saboru, u kojem je obnašao niz dužnosti

Anto Đapić rođen je 22. kolovoza 1958. godine u Čaprazlijama, Općina Livno, Bosna i Hercegovina, od roditelja Miroslave, rođene Brčić i Ivana Đapića. Oženjen je suprugom Angelinom i otac kćerke Marije. Obitelj Ante Đapića doselila je u Osijek 1962. godine, gdje je Anto Đapić završio osnovnu školu, srednju školu (gimnazija) i Pravni fakultet te stekao zvanje diplomiranog pravnika.

  • Iako su mnogi sumnjali, on je uspio: Anto Đapić skupio je 10.000 potpisa i postao predsjednički kandidat

    Anto Đapić bio je i prije demokratskih promjena aktivan u borbi za hrvatsku slobodu i neovisnost, ilegalno surađujući s hrvatskom političkom imigracijom, kao i aktivnostima u domovini. Snažno se uključuje u demokratske promjene u Hrvatskoj od samih početaka, a 1989. u srpnju mjesecu, priključuje se Hrvatskoj demokratskoj zajednici, gdje je obnašao dužnost člana Središnjeg Odbora HDZ-a i člana Izvršnog odbora HDZ-a u Osijeku te je bio i izaslanik na Prvom Općem Saboru HDZ-a, 24.veljače 1990. godine

    Anto Đapić

    U travnju iste godine (1990.), uključuje se s grupom svojih bliskih suradnika u Hrvatsku stranku prava (HSP), gdje vrlo brzo postaje jedan od najutjecajnijih članova i osnivač stranke za područje Slavonije i Baranje, te na Prvom Općem Saboru HSP-a, 25.veljače 1991. Godine postaje i član Predsjedništva.

U Hrvatskoj stranci prava obnašao je cijeli niz dužnosti, a od 1993. godine do 2009. godine, bio je Predsjednik Hrvatske stranke prava. Paralelno sa stranačkim, političkim radom bio je iznimno aktivan u organizaciji obrane Hrvatske. Od studenog 1990. do svibnja 1991. bio je i pripadnik pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova, kao pripadnik prvih dragovoljačkih postrojbi u gradu Osijeku.

U svibnju 1991. godine, preuzima dužnost i obvezu ispred HSP-a organizirati dragovoljačke postrojbe HOS-a na području Slavonije i Baranje, a nakon tragične pogibije Ante Paradžika, u rujnu 1991. godine, preuzima dužnost načelnika ratnog stožera HOS-a te tu dužnost obnaša do svibnja 1992. godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ukazom predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana, Anto Đapić promaknut je u čin brigadira HV-a.

Još jedan kandidat desnice! Anto Đapić objavio predsjedničku kandidaturu

Na parlamentarnim izborima 1992. izabran je za saborskog zastupnika. Biran je pet puta kao zastupnik u Hrvatskom saboru, u kojem je obnašao čitav niz dužnosti. U dva mandata (1995. i 2000.) obnaša dužnost Predsjednika radnog tijela Sabora (Odbor za pritužbe i predstavke Hrvatskog Sabora). U mandatu 2000.g. član je Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

2005. Đapić je postao osječki gradonačelnik i obnašao je dužnost do 2009. godine.

24. listopada 2014. godine osnovao je Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO) kao nasljednika stranke “Nezavisna lista Ante Đapića”, čiji je i danas predsjednik.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!