Ostani doma
Hrvatska / Predsjednički izbori 2019.

UTRKA ZA PANTOVČAK

Neki ih imaju na YouTubeu, drugi u Wordu, a neki nikako: Što piše u programima kandidata?

Ostane li sve kao prijašnjih dana, do izborne nedjelje ostaje nam slušati svađe kandidata o sporednim temama

Aktualna predsjednica koja želi još jedan mandat na Pantovčaku ne želi sučeljavanje, nego kaže: sučelimo programe.

I doista, kandidakinje i kandidati koji se natječu za predsjednika ili predsjednicu države doista bi trebali imati neke programe i planove što učiniti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Neki su ih objavili samo na YouTubeu, drugi u Word dokumentima, neki nikako. Puno njih želi promijeniti Ustav, drugi planiraju legalizirati marihuanu, treći učiniti korupciju državnom religijom.

Koliko su ozbiljni programi predsjedničkih kandidata i kandidatkinja, provjerili smo sami. 

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izbacila je u sedam točaka svoju viziju Hrvatske na čak 60 stranica. Ubacila je i ponešto fotografija kako bi sve bilo što efektnije.

50 stranica manje od predsjednice, skromno, u word dokumentu, svoj je program pripremio široj javnosti nepoznat predsjednički kandidat Nedjeljko Babić.

Nadugo i naširoko raspisali su se i Dalija Orešković i Anto Đapić. Zoran Milanović, pak, nema program u tekstualnoj formi, nego svoje poruke šalje preko videa: ''Sada vidim da Hrvatskoj treba predsjednik s karakterom i država sa stavom''.

I dok je bivši premijer pomalo nespretno, gledajući prema dolje, prenosio poruku, Miroslav Škoro u objavi kandidature odmah je izložio svojih pet točaka, među ostalim: ''Predsjedniku treba omogućiti da sam bira ustavne suce, a ne da oni budu rezultat međustranačkih kompromisa''.

A veće ovlasti predsjednika, uz Škoru, zagovara i Mislav Kolakušić koji bi otpustio 100.000 ljudi iz državne službe i ukinuo pola županija.

''Ja sam Dejan Kovač, a ti biraš zemlju kakvu želiš!'', poručuje Kovač, liberalni predsjednički kandidat kojemu je korupcija glavna tema, a profesorsku karijeru u Americi zamijenio je političkom u Hrvatskoj.

Zapravo, može se zaključiti da svih 11 kandidata i kandidatkinja zagovara žestoku borbu protiv korupcije. Pardon, jedan od njih, Dario Juričan alias Milan Bandić, zauzima se ZA korupciju.

Radikalni su Ivan Pernar i Katarina Peović. Dok Pernar želi ukinuti cijepljenje i legalizirati marihuanu, Peović želi uvesti demokratski socijalizam. Aktualna predsjednica je pak predložila da se uspostavi Ured pravobranitelja za pitanja starijih osoba.

Ostane li sve kao prošlih dana, do izborne nedjelje ostaje nam slušati svađe i prepucavanja o sporednim temama. A kako očito neće biti sučeljavanja, mnogi će doći i pred glasački listić, a da o detaljima programa kandidata i kandidatkinja neće znati ništa.

Preporučujemo ti još sadržaja
p>Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!